När vi planerade vår resa till Japan, var det många saker som planerades preliminärt, i vanlig ordning. Men där var en sak som var helt säker, och det var att vi skulle bo på en Ryokan någon gång under resan. Ett traditionellt Japanskt värdshus. Redan innan vi lämnade Sverige hittar jag ett och bokade. Ryokan Hanayashiki Ukifune-en som ligger precis intill floden Uji River i Uji, Kyoto.

 

Vi hinner knappt in på parkeringen förrän en liten tunn kille kommer utspringande. Han hinner lasta på sig hälften av bagaget när jag pekar på mannen och säger att han kan ta resten. Innanför skjutdörrarna står innetofflorna uppradade. Vi lämnar våra skor och blir visade till vårt rum. Innanför rumsdörren tar vi av tofflorna igen. Barfota går vi över tatamimattan, den stoppade stråmattan.

 

Hur kan en matta ge lugn? För det är det jag känner. På det låga bordet står en tekanna och två tekoppar. På stolarna utan ben ligger två vackra kuddar. Vi öppnar skjutdörrarna till vårt lilla uterum och utanför har vi en fantastik utsikt mot Uji River och bergen. På toaletten med sjungande toastol finns andra tofflor. Toatofflor.

 

Japan, Ryokan 1

 

RYOKAN BETYDER VÄRDSHUS

Ryokan betyder värdshus och företeelsen spreds från 1600-talet och framåt, när de japanska landsvägarna byggdes ut och många färdades längs dessa vägar och ett behov av värdshus för resande uppstod. Det finns dock ryokan som är betydligt äldre än så. Hoshi ryokan i Komatsu på huvudön Honshus västkust öppnade år 717 och är världens äldsta hotell. Sakan ryokan i Sendai på östkusten öppnade 1009.

 

Att vi kanske borde läst mer etikettregler innan vi åkte hit börjar bli tydligt. När mannen gå till männens badavdelning i den lite slarvigt påtagna yukatan, bomullskimonon, blir han tillrättavisad. Vänstra sidan ska omlott över den högra, gör man tvärtom följer man istället traditionen för hur man sveper ett lik. Sedan bandet. Jag som inte är så glad i att bada kan bara återberätta mannens upplevelse. Hett, sitta näck på små pallar, ösa vatten över sig, tvåla, skölja, sedan bada. På kvällen medan vi är ute har det bäddats åt oss på golvet. Stora futoner, bäddmadrasser, och stora täcken fyller tatamimattan på golvet. Och jag sover gott, riktigt gott.

 

Och jag sover gott, riktigt gott…

 

Japan, Ryokan 3

 

BRA ATT VETA OM ATT BO PÅ ETT JAPANSKA VÄRDSHUS

De flesta Minshuku och Ryokan har inte bad och toalett på rummen. Att övernatta på en Ryokan kommer med ett visst mått av ansvar att följa vissa ritualer och regler. Vi var kanske inte helt förberedda, men tyvärr spenderade vi alldeles för lite tid på vår Ryokan. Många av reglerna kan verka konstiga, men de är inarbetade traditioner med århundraden av historia bakom sig. Tar man sig tid och visar intresse för de japanska sedvanorna får man mycket tillbaka. Dessutom, en utländsk person som på allvar tar seden dit man kommer uppskattas varmt.

 

1. Ta alltid av skorna vid ingången och använd de tofflor som finns till förfogande.

2. Ta av tofflorna igen så fort du går in i ett rum med tatami-mattor av strå.

3. För toaletten finns speciella tofflor att använda.

4. På många ställen är toaletten i japansk stil. I Japan sitter man på huk, män som kvinnor.

5. Där måltider serveras vill värden att man antingen anger en tid när man önskar måltiden serverad eller att man intar måltiden på bestämda tider. Att vägra äta eller be om annan mat uppfattas som en förolämpning. Frukost består oftast av ris, grillad fisk och sojaböns-soppa samt någon lokal specialitet som tillägg. Önskar man västerländsk frukost eller är allergisk bör detta påpekas vid bokningstillfället.

6. På Ryokan av god standard kommer värden vid lämplig tidpunkt på kvällen och bäddar upp bäddarna.

7. I Japan är baden uppdelade i separata badrum efter kön. Innan man går in i badrummet klär man av sig yukatan och lägger den i en korg som finns i omklädningsrummet. Man går aldrig ner i badkaret direkt, utan börjar med att tvätta sig vid den dusch/kran som sitter på väggen, sittandes på en pall. Finns inga kranar tar man vatten med en balja från den vattenfyllda poolen och sköljer sig med. När man tvättat sig och noggrant sköljt av all schampo och tvållödder, då får man gå ner i den lilla poolen. Poolen har en hög temperatur, ca 40 grader eller mer.

8. Man tar aldrig sovmorgon, utan stiger upp i god tid för att delta i frukosten som är på en bestämd tid. Kontrollera alltid kvällen innan vilken tid frukosten serveras.

9. På många frågor kommer ofta svaret ”när det passar er”. Utnyttja dock aldrig denna gest med att välja efter egen bekvämlighet, utan föreslå utifrån vad som bör passa båda parter.

10. Tatueringar. Många av värdshusen har strikta regler angående gäster med tatueringar. Det händer därför att man inte kan bada i de stora baden om man har tatuering och måste bada i rummet eller hyra privatbad.

 

Japan, Ryokan 2

Japan, Ryokan 4

Japan, Ryokan 5

Japan, Ryokan 6

Japan, Ryokan 7

 

Translation
We stayed at a Japnanese Ryokan for a couple of days. And even though it comes with rules and traditions, it is a wonderful expericnce.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Fantastiskt med ett hotell från 700-talet! Och lite knepigt med alla regler! ;) Bra att ni gör ”felen” först så kan andra läsa här hur man ska göra! ;)

    1. Haha, tur att man vågar berätta om sina misstag

  2. ser så enkelt och harmoniskt ut – kan tänka mig att man har ny energi efter att ha bott på ett sånt ställe! :) Intressant info också!

    1. Underbart att se hur bra man mår av det enkla livet.
      Man har kanske en och annan pryl man inte behöver :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *