Att få uppleva norra Sverige och Nordnorge är inte en självklarhet. För oss har valet ofta fallit bort för att det helt enkelt blivit för dyrt i förhållande till att resa söderut. Så när vi fick möjligheten att kombinera jobb med en förlängd weekend, var vi bara tvungna att ta vara på möjligheten att se de norra delarna av vårt vackra Norden.

 

Vår roadtrip börjar torsdag eftermiddag och slutar söndag kväll. Vi har planerat att ta oss från Kiruna till Riksgränsen och vidare till Narvik där vi ska stanna en natt. Vår mål är Svolvaer på Lofoten i Norge, där vi bestämt att vi ska sova två nätter. Mellan Kiruna och Svolvaer är det 379 kilometer och tar cirka fem timmar om man skulle få för sig att sträckköra. För oss tog det samma tid att köra sträckan mellan Kiruna och Narvik :). En sträcka som enligt Google ska ta 2 timmar och 18 minuter.

 

Det är en helt sagolikt landskap att köra igenom och man kan inte låta bli att göra många stopp. Det enda som var lite synd var, att det vackra Svenska vädret inte följde med till Norge. Men visst kan man leva med lite regn och moln i den miljön. Idag vill jag bara sammanfatta resan och visa lite bilder från vår resväg. Under kommande veckorna kommer så klart lite mer detaljerade inlägg från delar av vår resa.

 

Sverige, Lappland, Kiruna

 

SVENSKA LAPPLAND

Efter några dagars jobb i Kiruna hyr vi bil och beger oss mot Riksgränsen och Norge. Faktum är att nästan hela vår resa går via E10. Vårt första stopp ligger i Jukkasjärvi, bara två mil från Kiruna stad. I dagarna pågår ett issymposium på Icehotel och vi tar så klart vara på möjligheten att se iskonstverken skapas. Vi lämnar Icehotel och stannar bara en liten stund senare till vid vid Laxforsen i Jukkasjärvi och det är väl här vi börjar förstå hur vackert det är här uppe i norra Sverige. Vi kör vidare och stannar så klart också till vid Torne Träsk för en liten fotosession och sedan är det vidare till Abisko.

 

Där allt är stängt utom mataffären. Den enda i byn vad vi vet. Något varmt kaffe eller färdiga mackor har man inte. Däremot enorma mängder godis. Jag inhandlar en storpack polarbröd , kräftmjukost och ett fantastiskt pålägg, inte renkött, och några kaffedrinkar från kylen. Och sedan har vi den godaste backluckefikan man kan ha med utsikt över fjällen. Dags att köra vidare. Vårt nästa stopp blir Björkliden. Inte för att besöka Björkliden, som för övrigt håller stängt just nu, utan för att få en fin utsikt över Lapporten. Den u-formade dalen i Abisko som också är en av sevärdheterna i området. Vi stannar för att flyga lite drönare, vi stannar för att fota renar och vi stannar så fort vi ser lite fin natur.

 

Vårt nästa stopp blir ett litet spontant stopp i något som vi inte ens vet om det är en by. Vassijaure. Ett kul litet stopp vid ett gammalt stationshus och en rolig camping där förtälten inte är så mycket tält, utan mer förstugor byggda i trä. Det visar sig att Vassijaure är Sveriges nordligaste järnvägsstation, belägen några kilometer öster om Katterjåkk. En järnvägsstation längs Malmbanan och väg E10, belägen nära sjön med samma namn i Kiruna kommun.

 

 

MOT LOFOTEN I NORGE

Jag måste lite erkänna att jag aldrig har förstått att Riksgränsen är en stad, by, liten ort. Jag har alltid trott att det är sträckan man kallar mellan Sverige och Norge. Det visar sig alltså att Riksgränsen är Sveriges nordligaste vintersportort, cirka 14 mil från Kiruna, Just denna dag är det mesta stängt. Vi kör förbi och tar oss in i Norge. Och landskapet som passerar bilfönster efter Riksgränsen gör mig mållös. Stora stenbumlingar ovanpå varandra, bredvid varandra, små forsar, små sjöar och små röda och blå stugor lite här och där.

 

Vi är häpna över hur vackert det är. Jag ser redan fram emot att passera här igen på vägen hem. Med vackert landskap på alla sidor och ännu fler fotostopp kommer vi så till Narvik. Vi har bokat boende på Scandic Narvik, som vi utan att veta om det, är med på Narviks lista av sevärdheter. På kvällen äter vi på hotellets restaurang på sextonde våningen med en makalös utsikt över Narvik och hamnen. Dagen efter gör vi Narvik och lyckas pricka av nästan alla sevärdheterna på en förmiddag. Narvik är en jättesöt liten stad och vi tycker den är värd ett kort besök om man har tid. Sedan är det dags att fortsätta mot vårt mål Lofoten och Svolvaer.

 

På vägen ser vi en skylt om ett Samiskt Friluftsmuseum och måste så klart stanna till och gå en promenad. Vi måste självklart också stanna och ta bilder på bron Tjeldsund som ligger så fint omringad av turkost vatten. Den här ögruppen norr om polcirkeln fångar vårt hjärta. Jag kan inte använda något annat ord än magiskt, fast det låter klyschigt. Vi är på en ögrupp som är full av berg och turkosa vatten. Små fiskebyar, ljuvliga stugor och ett landskap som ständigt förändras.

 

Vi väljer att bo i Svolvaer som är en av de större orterna och som många utgår från för aktiviteter. Vi bor på Scandic Svolvaer som ligger vid vattnet och har en otrolig utsikt. Under våra dagar här besöker vi den lilla fiskebyn Nusfjord, kör runt på öarna och självklart tar vi oss till Å, som är slutet på väg E10. Och vi är oerhört tacksamma att vi kunnat göra den här resan. Nästa gång kanske vi har tid att åka på valsafari med.

 

Norge, Narvik och Lofoten

 

TIPS INFÖR ROADTRIPEN MELLAN KIRUNA OCH LOFOTEN

  • Trots att det bara är två timmar mellan Kiruna och Riksgränsen, kan man kanske vilja fika på vägen. Och gör man många stopp, som vi, blir två timmar lätt fyra och man kan bli lite kaffesugen. Eftersom det inte finns någon affär förrän i Abisko, kan det vara en bra idé att ha vatten och fika med sig i bilen.
  • Enligt Google skulle man kunna köra från Kiruna till Svolvaer på Lofoten på fem timmar. Även om man inte stannade ofta som vi, bör man räkna med annan trafik, låga hastigheter och små vägar på Lofoten.
  • Vi tyckte att slutet av Maj var den perfekta tidpunkten för vår roatrip. Det man bör veta är att många hotell har mellansäsong och är stängda. Nackdel, ja många hotell håller stängt. Fördel, inte mycket folk på vägarna och på sevärdheterna.
  • Om man vill bo autentiskt i Lofoten ska man bo i en så kallad Rorbuer. Det är en gammal fiskestuga.
  • Det kan bli dyrt att bo på hotell, framför allt under högsäsong. Det går jättebra att tälta om man vill det.
  • Om man väljer husbil, bör man packa lite tålamod och tid. Många av vägarna är smala och går genom bergiga landskap.
  • Man skulle kunna tro att det är möjligt att köra från Narvik och yttersta punkten Å i Lofoten och tillbaka på en dag. Räkna med att det tar lite längre tid när man kör runt sjöarna och klipporna på Loftoen än man skulle kunna tro. Vi gjorde Å från Svolvaer och tillbaka på en dag.

 

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Norge, Narvik och Lofoten

Roadtrip Kiruna till Lofoten Karta

 

Translation:
A few weeks back we did a roadtrip from Kiruna in Swedish Lappland to Lofoten in Norway. The nature is stunning and we would do the same trip in a hartbeat. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

17 Comments

  1. Så fina bilder! Ser fram emot att få läsa mer om era upplevelser. Jag tänkte inte på att ”varna” för att det inte finns så många ställen att stanna och fika/äta på längs vägen där. För mig är det ganska självklart, men ja, hemmablind heter det kanske.

    Och jag vet inte om jag skulle kalla Riksgränsen för en stad ;)

    1. Haha. Ja, vi Skåningar är ju vana att ha ett snabbköp i varje liten by. Nej stad är kanske för mycket, knappt by heller :).

      1. Haha, ja det är stor skillnad mellan Skåne och Lappland ;)

  2. Wow, jag blir så sjukt sugen på att åka norröver!

    1. Det tycker jag absolut. Detta är bara andra gången jag är i norra Sverige, men det blir absolut fler gånger.

  3. Vad roligt att ni uppskattade resan och sträckan är nästan löjligt vacker ibland. Nästa gång hoppas jag att ni har möjlighet att åka ända till Å längst ner på Lofoten, landskapet blir bara mer och mer spektakulärt ju längre ner på Lofoten man kommer.

    Jag ser fram emot mer läsning från er resa! Vi planerar att åka till Lofoten igen senare i sommar.

    1. Håller med om löjligt vackert :). Vi gjorde faktiskt det. Tog oss till Å. Enda dagen det regnade :).

  4. Hehe, och just där har jag spenderat över 20 år av mitt liv :-) Visst kan det vara vackert. För mig har det ju varit såhär den ”vanliga världen” ser ut och när jag var liten och kom till en stad utan malmbåtar tyckte jag det var jättekonstigt. Men inte kunde jag fatta varför någon skulle vilja ha stuga på Bjørnfjell (där du har fotat stugorna), där fanns ju bara sten.

    1. Det var såå vackert :). Men det är väl som du säger, där man bor blir lätt ”det vanliga” kanske för att man ser det varje dag. Ibland behöver man sätta äventyrsögonen även när man rör sig i sin egen hemstad. Men tänk utsikten från Bjornfjell :)). Vi gillade Narvik, tyckte det var jättefint.

  5. Otroligt vackra bilder och perfekt inspiration för vår resa norröver! Tyvärr verkar det som att vi inte ska få så fint väder, men man kan inte få allt ;)

    1. Vi hade också regn på den norska sidan. Men med en varm jacka så njuter man ändå :). Hoppas ni får en lika mysig tur som oss :).

  6. Ännu ett mitt i prick. Det blev visst kommentarsmaraton av detta

    1. Vad bra, det gillar vi :). Har lovat mig själv att bli lite bättre på det där med ”kommentarsmaraton” :). Bra grej.

  7. Tove says:

    De här gamla fiskestugorna som du kallade Rorbuer, låter ju helmysigt och mycket mer ”oss”…var får man tag på sånt boende? Krävs lite planering kan jag tro….tänkte nog flyga till Kiruna och hyra bil. alternativt om man vill ha en Riktig bilsemester, att bila hela e45:an från Värmland… :) Rädd för at bli trött på bilåkande :)

    1. Kan varmt rekommendera rutten från Kiruna. Så himla vackert. Tror nog att det är så att det behövs planering om man vill bo i en Rorbuer. Finns ju inte så många. Kolla de vanliga hotellbokningssajterna som Booking eller Visitnorway sida.

  8. Sussi says:

    Hej!
    Planerar att åka bil längs Lofoten om ett par veckor och efter lite googlande hittade jag till dina inlägg. Så bra beskrivet och vackra bilder. Det slog mig precis, därav min fråga, om det finns möjlighet att tanka bilen längs vägen? Isåfall, vet du på vilka ställen? Tack på förhand!

    1. Glad jag blir att du hittat hit… och tack :). Det är bara 13 mil mellan Kiruna och rixgränsen. Men skulle det krisa är Abisko närmast… vad jag vet. Sedan finns det både i Narvik och i Svolvaer. Finns nog fler i Lofoten. Ha en underbar resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *