Torii-portarna som ligger efter varandra i rad leder vägen. Att ta sig uppåt genom arkaden av portar i 37 graders värme och 100 % luftfuktighet, kan göra de tuffaste vackla, även om det bara är en stigning på 233 meter. Jag önskar att vi jag hade orkat gå hela rundan, men det är inte min dag och jag klarar inte ens att gå till första Shrinen.
Men känslan av de röda portarna, där mitt i skogen, på berget är imponerande. Mer imponerande är kanske de unga flickorna i kimono och träskor som har orkat gå lika långt som oss. På vägen upp finns flera små vattenhåll. Små tehus som serverar te på det traditionella sättet på låga små bord. Tre dagar i Kyoto är helt klart alldeles för lite tid. Kyoto är något av Japans historiska kulturarv och här finns över 1 600 buddhistiska tempel, 260 Shintohelgedomar och en massa andra fantastiska sevärdheter. Mitt första val föll på Fushimi Inari Taisha som ligger i distriktet Fushimi-ku utanför Kyoto. Shintohelgedomen som har över 10 000 orangeröda toriis, portar. Den är dedikerad till Inari, risets, jordbrukets, affärsverksamhetens och rävens Gud.
En torii är en traditionell japansk port, som vanligtvis fungerar som ingång till en Shintohelgedom eller annan helig plats i naturen. De står som påminnelse för att rening bör ske innan man träder in på helig mark. En torii anses hålla de onda andarna borta. Fushimi Inari Taisha är en Jinja, en plats för att tillbe Inari, i Fushimi-ku i Kyoto. Helgedomen ligger vid basen till berget Inariyamakanyuchi, och har små stigar upp på berget till många mindre Jinja. Fushimi Inari Shrine är huvudhelgedom för Inari, byggt år 711, i början på Naraperioden, och den viktigaste av alla Inarihelgedomarna. De äldsta delarna av helgedomen fanns uppe på berget Inariyama i sydvästra Kyoto, men anläggningen flyttades år 816 på begäran av munken Kūkai. Honden, huvudbyggnaden, byggdes vid bergets fot år 1499.
EN GUD UPPENBARAR SIG I KYOTO
Enligt legenden uppenbarade sig en dag i februari år 711, en gud för en nobel och rik man vid platsen där tempelkomplexet idag ligger. Efter att ha rapporterat det konstiga mötet till kejsaren, fick mannen order att bygga en liten Jinja åt guden på platsen. Han följde Kejsarens order och byggde Jinjan. År efter år började bönderna få goda skördar och tackade Jinjan för det. Ryktet spred sig runt om i landet och fler bönder började bygga Inari-Jinjas. Att hylla Inari spreds även till affärsmän och byggen av inarihelgedomar fortsatte. Det stora antal torii-portar som pryder området är donerade i synnerhet av framgångsrika affärsmän, som besökt platsen för att tillbedja Inari. Priserna börjar runt 28,000kr för de mindre storlekarna. Idag står de för en tredjedel av alla Jinja i Japan. Det finns över 30 000 andra Inari Shrines över hela Japan anslutna till huvudhelgedomen.
Helgedomen är en av de populäraste i hela Japan och har varit med många gånger i utländska reportage om Japan. Den förekommer också filmerna “Lost in Translation” och “En geishas memoarer“.
Fushimi Inari är ett område med massor av Shrines, helgedomar…
Shrine = Jinja = Shinto
Tempel = Tera = Buddism
Translation
The Fushimi Inari Shrine in Kyoto is dedicated to the God of Rice and prosperity. Here you can find over 10 000 red toriis, or gates leading up the mountain.
så härliga bilder! :)
Vad inspirerande bilder! Sitter och planerar min Japanresa just nu och det här är ett givet stopp.
Vad kul att jag kunde inspirera såna globetrotters som er. Gion i Kyoto är också supervärt ett besök.