Under de senaste hundra åren har hälften av Borneos skogar skövlats och bara 25 procent av låglands regnskogen finns kvar. Oljepalmsplantager och skogsavverkning för virke och pappersmassa har tagit över. WWFs mål är att bevara 220 00 kvadratkilometer av de värdefulla regnskogsområdena som finns kvar.
Idag lever ett tiotal primater, 350 fågelarter, 150 reptil- och groddjursarter och cirka 10 000 växter här. Utöver dessa har forskarna under de senaste tre åren upptäckt ytterligare 123 nya arter av liv. Man har totalt hittat 67 nya växter, 29 ryggradslösa djur, 17 fiskarter, 5 grodor, 3 ormar, 2 ödlor och en helt ny fågelart har upptäckts under den här tiden. Ju mer forskarna letar desto mer hittar de.
Några av de arter man upptäckt är en groda utan lungor som är sju centimeter lång och saknar lungor. Den lilla grodan andas genom huden och dess platta form tros underlätta navigeringen i de kraftiga forsar som utgör dess livsmiljö. Andra märkliga arter man upptäckt är en brandfärgad orm som växlar färg, en endemisk art av sniglar som lever på höga altituder i Borneos bergsregnskogar och skjuter harpunliknande pilar med hormoner mot sin partner, och så har man hittat världens största insekt, som jag tycker ser ut som en vandrande pinne.