– Dagens inlägg presenteras i betalt samarbete med Visit Kristianstad –

 

Vi är mitt i en pandemi som drabbat hela världen. Men vi ska vara tacksamma att vi bor i ett land som Sverige med så mycket vacker natur och så mycket möjligheter. Här har vi än så länge inte har behövt isolera oss till husets fyra väggar. Att visa solidaritet och hjälpas åt att komma till rätta med detta virus är en självklarhet. Men det innebär inte att man inte kan göra det och uppleva saker ändå. På avstånd.

 

Det finns oerhört mycket att se och göra i sitt närområde, och idag får du mina bästa tips till Kristianstad, Nordöstra Skåne och några inomhusaktiviteter. Alla dagens tips omfattar social distansering och hänsyn till varandra. Det är också viktigare än någonsin att inte bli sittande i soffan och skylla på pandemin. Vi kan fortfarande aktivera oss och hitta nya och vackra ställen i vårt närområde. Upptäck mer att göra i Kristianstads Kommun här.

 

NATURUPPLEVELSER I NORDÖSTRA SKÅNE


1. KJUGEKULL | KRISTIANSTAD

Kjugekull, några mil norr om Kristianstad, är för många mest känt för möjligheterna att utöva sporten Bouldering. Men Kjugekull har oerhört vacker natur och är perfekt för både vandring, promenad och familjepicknick. Området som är ett Natura 2000-området är beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön och täckt av lövskog och hagmark. Det som självklart gör området lite speciellt är de stora antal klippblock som finns här. Härifrån har man dessutom utsikt över de båda sjöarna.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Kjugekull, Bouldering

 

2. EKENABBEN & SVERIGES LÄGSTA PUNKT | KRISTIANSTAD

Inte långt från Kristianstads centrum hittar man denna lilla pärla. Ekenabben. Ekenabben är udden som skjuter ut i Hammarsjön och är omgärdad av lövskog, sumpskog, stora ekar och en liten strand. Området är fullt av fågelliv, märkliga svampar och vackra blommor, som man kan se genom att promenera längs med de breda ekspångarna som finns här. Det är de månghudraåriga ekarna som växer här, som gett området sitt namn.

 

För den äldre generationen är området känt för att här en gång fanns en danspaviljong där berömdheter som Karl-Gerhard, Sarah Leander och Edvard Persson uppträdde. Vid infarten till Ekenabben ligger Archimedes skruv. Denna enorma skruv användes vid torrläggningen av Nosabyviken. Det som gjorde att Sveriges lägsta punkt skapades. Sveriges lägsta punkt ligger alltså i Kristianstad, 2,32 meter under havsnivån.

 

 

3. WANÅS SLOTT | KNISLINGE

Wanås Slott ligger i Knislinge i Östra Göinge Kommun cirka två mil norr om Kristianstad. Skulpturparken är något utöver det vanliga och konsten är närvarande överallt. Det är en drömlik park och fascinerande konstupplevelse för hela familjen. Och i dessa tider är kulturparken som ligger på markerna runt slottet perfekt för ett besök. I kulturparken finns över 50 permanenta verk av samtiden största internationella konstnärer och gästutställningar med spännande installationer och konstverk.

 

Här kan barnen skriva ned sina önskningar och hänga upp dem i Yoko Onos önsketräd [Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 1996/2011], de kan klättra, hoppa ifrån och hänga ifrån konstverk i skogen, springa och leka bland gungorna som ju är konstverk i sig själva. Fika kan ni göra i slottets kafé, eller ta med egen om ni vill hålla avstånd till andra.

 

Sverige, Skåne, Wanås

Sverige, Skåne, Wanås

 

4. LINNÉRUNDAN | Picknick på Lillö Borgruin

Packa en liten picknickkorg och cykla eller promenera genom Kristianstads våtmarker på Linnérundan. Linnérundan är tillägnad Carl von Linné, som besökte våtmarkerna runt Kristianstad för drygt 250 år sedan. Här kan besökaren fortfarande uppleva delar av det landskap som Linné beskrev. Starta vid naturum Vattenriket. Gå över bron till Tivolibadet och fortsätt norrut till Kanalhuset, som är Vattenrikets första utemuseum.

 

Fortsätt till Lillö borgruin, som är resterna av en medeltida borg. Nyckel kan lånas på naturum. Man kan också köra dit. Från Kristianstads centrum kör du Långebrogatan västerut. Efter andra rondellen, följ skyltning åt höger mot Lillöområdet. Följ Lillövägen till parkeringen och fortsätt till fots 500 meter till Lillö borgruin. Linnérundan är 6 kilometer lång. Längs rundan finns 15 platser beskrivna i ljudfiler. Lyssna på mp3-filerna från den här sidan eller läs av QR-koder med din smartphone längs med promenaden. Platserna är markerade på kartan. Kartan finns gratis på naturum Vattenriket.

 

 

5. BALSBERGET | KRISTIANSTAD

Balsberget, som ligger en knapp mil norr om Kristianstad, är ett av de där vackra naturområdena man lätt glömmer bort. Men naturreservatet är värt ett besök på grund av många anledningar. Från toppen av det nästan hundra meter höga berget har man milsvid utsikt över hela landskapet. Från Råbelövssjön i öster och hela Kristianstadsslätten i söder. Naturreservatet har en varierande skogsmiljö med både stora bokar, stenblock, urskogsliknande stråk av ek och tall på magra hällmarker. Har man tur kan man också råka på älg, rådjur och dovhjort här. Men du kan också råka på vildsvin.

 

Ett rikt fågelliv finns här också. Du kan se skogsduva, gröngöling, spillkråka, mindre hackspett, bivråk, stjärtmes, grönsångare och stenknäck. Här finns också en av Skånes största grottor med gångar och salar med en total längd på 290 meter. Det största rummet i grottan är cirka 35 meter långt och upp till 5 meter högt. Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter och hålls därför stängd under vinterhalvåret.

 

 

6. FORSAKAR & DEGEBERGA BACKAR 

Det finns inte många vattenfall i Skåne. Men de som finns, är vi väldigt stolta över. Och även om inte vattenfallen i sig kanske imponerar, är Forsakar värt ett besök. Ravinen ligger i Linderödsåsens östra sluttning vid Degeberga och där bildar Forsakarsbäcken Skånes två högsta vattenfall med en där det övre har en fallhöjd på 7,4 respektive och det övre 10,6 meter. Carl von Linné besökte Forsakar på sin Skånska resa 1749 och imponerades av den djupa ravinen: ”Floden hade gravit sig så djupt, att sidorna stodo branta och höga som kyrkomurar.”

 

2006 utvidgades reservatet norrut och kom att omfatta även Lillaforsskogen. En fuktig och näringsrik ask och almdominerad ädellövskog med flera bäckar. Området kallades förr för ”Killehagen”. För besökaren finns här två vandringsleder, på 1,2 km respektive 2,2 km, stigar som erbjuder besökaren både utsikt högt upp på Söndre klack, men även en tur nere i dalen längs Forsakarsbäckens vindlande vatten. För den som vill gå lite längre är det trevligt att fortsätta vandringen genom skogen bort till Forsakar som ligger intill. Det blir en runda på 5,5 km.

 

 

7. HOVDALA SLOTT | HÄSSLEHOLM

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum ligger söder om Finjasjön i Hässleholm, och bjuder på en unik kombination av historia, framtid, natur och äventyr. Landskapet kring Hovdala är vackert och har allt från  kullar, dalar och djupa skogar. I dalarna, ravinerna och vattenfallen kring Hovdalaån lever en stor mängd fladdermusarter, och i floden finns den fridlysta flodpärlmusslan. Här finns vandringsalternativ för såväl den inbitne trekkern som för den naturintresserade flanören.

 

Den bästa och längsta vandringsleden är Hovdalaleden som är 57 km. Rundlederna på Vandringscentrum är Höjdarnas höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För den som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk.

 

Sverige, Skåne, Hässleholm

 

UTOMHUSAKTIVITETER


8. GÅ PÅ FOSSILJAKT | BROMÖLLA

I Bromölla, på Havsdrakarnas hus, kan man boka en fossiljakt. Havsdrakarnas Hus berättar historien om Krithavets innevånare och erbjuder chansen att få vara Paleontologunder några timmar. Vid Åsens Fältstation får besökaren våtsikta den fossilrika sanden som skopats upp från den intilliggande täkten. Under de passerade 3 säsongerna har 2000 glada Fossiljägare fyllt sina askar med ostron, bläckfiskrester, hajtänder, sköldpaddskal och koraller.

 

Sverige, Skåne, Fossiljakt

 

9. VANDRA & PROMENERA I NORDÖSTRA SKÅNE

Ta en promenad kan man ju göra lite var man vill. Och egentligen gäller ju samma sak för vandringar. Den stora skillnaden är kanske att en vandring kan ta någon timme mer och gå genom lite svårare terränger. Många av platserna ovan har markerade vandringsleder och fin natur att ta en promenad i. Men här kommer några tips på platser i Nordöstra Skåne som ni kanske inte tänkt på eller besökt tidigare.

Visste du att det dessutom finns ljudguider på flera platser. Det finns bland annat en ljudguider för Linnérudan, Degebergabackar, Torsebro krutbruk, Ålakusten och Humleslingan. Du hittar flera av ljudguiderna här på Kristianstads Turismsida. Här hittar du också flera ljudguider till din promenad i Kristianstad City.

– Bockeboda
– Kronoskogen
– Friseboda
Svarta Bergen i Lönsboda är ett utemuseum som berättar om hur det var att arbeta förr i Hägghults nerlagda stenbrott. Gå en tur i den fantastiska miljön, upptäck den svarta diabasen och låt barnen spela stenxylofon eller ta sig runt i stenlabyrinten.
– Maglehems friluftsområde [tre naturreservat, bland annat Lillehem och Kumla]
Åbjär, eller också ibland kallat Åbergen
Ivösjön och landskapet runt sjön
Tosteberga ängar
– Brotorpet
– Näsby fält
– Stackedala
– Arkelstorpsviken
– Lerjevallen
– Raslångens Ekopark
– Brotorpet

LÄS MER: Läs mer om fler fina naturupplevelser i Nordöstra Skåne som här. 

 

 

10. SKATTJAKT

Genom att ladda ner gratisappen Geocaching kan du ge dig ut på skattjakt i ditt närområde. Leta efter statyer, broar eller byggnader du inte visste fanns. Vill du utmana någon du känner längre bort är detta också möjligt eftersom det finns över tre miljoner skatter gömda runt om i hela världen. Du kan läsa mer om Geocaching hos Friluftsfrämjandet. Och man kan så klart också bidra med egna små skatter.

 

Sverige, Skåne, Nyehusen

 

11. HITTA UT I NORDÖSTRA SKÅNE

Med hjälp av en papperskarta eller kartan i hittautappen [finns på Google Play och App Store] letar man upp checkpoints som finns placerade runt om i Kristianstads kommun. Hitta ut finns så klart i flera kommuner och på fler platser i Nordöstra Skåne. Just nu är inte Kristianstad aktuell, däremot hittar du Checkpoints i Hässleholm. Mer om hur det fungerar i Kristianstads Kommun hittar du här, på Hitta ut´s egen sida. Och självklart kan man leta checkpoints så snabbt eller så långsamt som man önskar.

 

INOMHUS


LÄS MER: Många fler tips till inomhusaktiviteter hittar du här. 

 

12. DIGITALT QUIZ

För inte så länge sedan var vi med om vårt första Digitala Quiz. Denna gången var det Bror & Svägerska som ordnade. Alla bidrog med tre frågor var. När dagen kom, kopplade vi alla upp oss via Zoom. Messenger är kanske det lättaste sättet, men tänk på att maxgränsen där är 8 uppkopplade. Så kul vi hade. Svaren drog var och en efter att alla frågorna gåtts igenom. Det finns så klart många fler sätt att sätta ihop quizet. Det finns exempelvis en kul gratistjänst som heter Kahoot där deltagarna får svara via sina mobiltelefoner. Google har också en variant som påminner om en Power Point. Och temana är ju oändliga. TV-serier, Film, musik, resor.

 

 

13. STAYCATION | BOKA EN HOTELLNATT I NORDÖSTRA SKÅNE

Nu är kanske perfekta tillfället att bo på något av hotellen i ditt närområden. Hotell som du tidigare kanske inte haft möjlighet att bo på, för att du sparat pengar till den där utlandsresan. Och i Nordöstra Skåne finns många ljuvliga och unika hotell. Kanske man dock får undersöka lite extra om de har öppet just nu.

# BOKEBACKEN FOREST HOTEL I LINDERÖD
Varför inte boka ett litet torp ute på landet. Här kan du bo avskilt i vacker natur en dag… eller en månad.

# COCOON MEETINGS
Cocoon är en naturnära mötesplats med gårdshotell och konferensanläggning. Hotellet har tio rum fördelade på två byggnader. Alla rummen har sitt personliga uttryck och är försedda med sköna sängar, dusch och toalett.
[har i skrivande stund stängt]

# BÄCKASKOG SLOTT
Bäckaskog slott var från början ett kloster på 1200-talet och blev så småningom Karl XV:s sommarhem. Gå en guidad spökvandring på slottet under vinterhalvåret eller boka Slottspaketet med middag på restaurangen.

# WANÅS HOTEL
Njut av konst och natur på det här lilla boutiquehotellet. De elva rummen är individuellt inredda i en kombination av nordisk design och miljövänliga material som bokstavligen hämtats runt knuten.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

 

Translation
Right now we have to be careful and avoid crowds because of the pandemic. But that does not mean that there isn´t lots of fun to do. Here are my 13 best tips right now to the Northeast of Skåne in the south of Sweden. 

 


Dagens inlägg är ett betalt samarbete tillsammans med Visit Kristianstad.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

  1. Ja det gäller verkligen att hitta de små ställen som finns i ens närhet där man på ett säkert sätt kan känna sig lite fri :)

    1. Visst är det så. Det är ju också enkelt att välja närmaste andra stad att utforska.

  2. Men åh så härligt och inspirerande inlägg! Har länge sagt att jag vill upptäcka mer av Skåne så ska helt klart skriva upp dessa platser och aktiviteter :)

    1. Åh tack Amanda. Ja det finns mycket att upptäcka i Skåne. Vi har gjort mycket i östra. Dags att upptäcka mer av västra känner vi :).

    2. Tror man lätt glömmer att det finns så mycket mer i Skåne ån Österlen. Även om Österlen har sin charm. Sydvästra har fantastiska stränder och Nordöstra gröna skogar och sjöar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *