Ingemārs Dzenis. Det är bryggaren på mikrobryggeriet Alkimikis i Riga. Han är en av de där eldsjälarna som passionerat håller på med något de älskar. För Ingemārs, är det den ljuva brygden öl. De började brygga för två år sedan och är redan ett av de populäraste ställena i Riga för lokalbor som älskar.
MIKROBRYGGERIET ALKIMIKIS
Vi blir snabbt förtjusta i det rustika stället med hemtrevlig atmosfär. Om det är den kalla promenaden i minus tio grader på två timmar som gör att ölen smakar så bra kan jag inte svara på. Med god är den. Vi smakar Sesane Ale, pilsner och en mörk lager. Min kollega Andy förklarar. ”Den är egentligen inte en riktig mörk öl, man har bara färgsatt den med lite råg”.
Mina kunskaper om öl borde vara bättre. Jag har ju vid det här laget besökt flera mikrobryggerier för öl. Dessutom har mannens bästa vän ett mikrobryggeri. Men det är nog så att jag kan uppskatta att dricka en ljus öl, att se hela processen, men att lägga på minnet vad som är vad, är liksom mindre viktigt. Jag nöjer mig med att säga att ölen Sesane Ale blir min favorit och att jag gillar att besöka bryggerier.
GAMLA STAN & UTSIKTEN FRÅN SANKT PETERSKYRKAN
Efter några öl är vi redo att trotsa kyla igen. Vi fortsätter vår promenad genom gamla stan och noveaudistrikten. De karamellrosa Hansahusen ligger tätt och trots att fingrarna fryser, åker kameran fram oftare än jag skulle önska. Vi passerar pittoreska gränder och små underliga låga valv. Och överallt, de där färgerna som jag mest vill placera i Karibien eller i Cinque Terre i Italien. Vi hamnar på söta innergårdar och promenerar genom fina parker.
Jag tänker för mig själv, om jag tycker det är så här fint nu, när mycket av mitt fokus är på kylan, undrar hur fint det då är på våren och sommaren. Mina fördomar om ett rysk klimat där alla har stora pälsmössor och stora kappor blir en av de där få fördomarna som bekräftas. Letterna kan det där med vackra vinterkläder. Vi är kanske inte så förbereda som vi borde vara. Till och med hundarna här är bättre klädda och mer förberedda för minus tio grader än oss.
UTSIKTEN FRÅN SANKT PETERS KYRKAN
Vi är nog lite glada att vi redan gjort tornet i Sankts Peters kyrkan, för utsikten över Riga blir nog inte bättre än så, men kylan där uppe, 72 meter upp, bet i både fingrar och tår. Den medeltida kyrkan är Rigas högsta byggnad och är i gotisk stil. Mitt i Rigas historiska center är den numera, tillsammans med de gamla delarna av staden, ett UNESCO världsarv.
Kyrkan byggdes 1209 och trots att mycket av den är renoverad, är stora delar av de yttre väggarna original. Och som sig bör i gamla byggnader med hiss, bör det finnas en hissvakt. Min lilla grupp på fem personer står där intryckta i den lilla hissen och på en liten stol sitter vår hissförare och knapptryckare. Och innan jag kan hindra tanken är den där. ”Tänk och sitta där åtta timmar om dagen”.
RIGA | KORT HISTORIA
Promenaden genom Rigas hjärta är ett färgsprakande och charmig brokad av arkitektur från olika århundraden. Byggnader från Romantiken delar sida med byggnader i Gotisk, Barock, Klassisk och modern stil. Riga är Lettlands huvudstad, Baltikums mest befolkade stad och av Lettlands cirka två miljoner invånare, bor 700 000 här. Riga grundades officiellt år 1201, men man har hittat arkeologiska fynd som tyder på att platsen har varit bebodd sedan 2000-2500 år f. kr. Staden är en gammal handelsstad och en gång bedrev till och med vikingar och köpmän i Hansan handel längs med den stora floden Daugava.
Under en period, 1677 var Riga svenskt. Då var staden rikets tredje största stad, och bödeln som bodde intill svenskporten Zviedru, brukade inför varje avrättning placera en röd ros på sitt fönsterbleck. Historien har sällan varit på Rigas sida. Staden har under mörkare tider drabbats av både Hitler och Stalin. Man har levt med förtryck och rädsla från både Nazistiskt och Sovjetiskt styre och under första halvan av 1900-talet förlorade Lettland 550 000 människor.
Mer än en tredjedel av befolkningen mördades, flydde eller försvann spårlöst. Under 1990-talet kollapsade Sovjetunionens och Lettland fick äntligen känna frihet, yra och glädje. Allt tycktes möjligt och Lettlands ekonomi växte rekordsnabbt. Fram till 2008, då den finanskris som lamslagit väst också lamslog Lettland. Trots sin mörka historia, går Riga mot en ljus framtid. Stadens historia är en av anledningarna att besöka den, men det finns så många fler.
BERGS BAZAAR I GAMLA STAN
Vårt slutmål för dagen är kvarteret Bergs Bazaar där vi ska äta lunch på restaurangen Demokrātiska Vīna Bärs Garage. Vi får sällskap av Alexis Karlsons, vars familj idag äger hela kvarteret där Bergs Bazaar ligger. Under lunchen berättar han sin och sin familjs spännande historia som går ända tillbaka till 1887. I slutet på 1800-talet var detta området underutvecklat och det fanns inte mycket här. Där Hotel Bergs nu står var det bara odlingsmark för kål och det fanns några trähus.
När den 16-årige Kristaps Kalniņš, 1860, kom till Riga bestämde han sig för att ändra sitt namn till Christoph Berg för att bättre passa in i den Germanska societeten som styrde här. Kalniņš, som betyder kull på Lettiska, uppgraderas till berg på Tyska. Efter att i många år ha jobbat ihop kapital, köpte han till sist mark och började konstruktion av Bergs Bazaar runt 1887. Mellan 1887 och 1900 byggde arkitekten Christoph Bergs det första moderna shoppingcentret i Riga just här.
130 INTERNATIONALLA BUTIKER I BERGS BAZAAR
Under den perioden fanns det här över 130 internationella butiker i Bergs Bazaar. När Sovjetunion tog makten över Riga, efter andra världskriget, flydde de flesta av Christophs ättlingar tillsammans med 200 000 letter frivilligt till Tyskland för att slippa den ryska ockupationen. Många som inte flydde deporterades till Sibirien. All privatägd mark i Lettland förstatligades, så även Bergs Bazaar. Även om husen i Bazaaren var bebodda, missbrukades de och blev helt försummade.
När sovjetunionen föll i början av 90-talet, och Lettland fick tillbaka sin självständighet, fick många familjer, bland annat Bergs, möjlighet att få eller köpa tillbaka sin mark och Bergs var de första som fick tillbaka sin mark. Valet att renovera eller riva var inte lätt, men till sist valde man att renovera och idag har man åter skapat en liten shoppingoas mitt i centrala Riga. Butiker, restauranger och kaféer som alla har det lilla extra. Den lilla barberarbutiken påminner om gamla amerikanska filmer. De små klädbutikerna drivs av kreativa designers som tillverkar unika kläder.
TALLINK ROMATICA
Vi tackar Alexis och lämnar Bergs Bazaar och Riga och ganska exakt sex timmar senare är vi tillbaka på Tallink Romantica. Jag har väl sällan längtat efter att värma mig i min lilla hytt. Även kryssningen på Tallink Silja har slagit hål på mina fördomar, men mer om det upplevelsen kommer i ett eget välförtjänt inlägg. Riga har lämnat mersmak och jag vet att det kommer bli ett besök i sommartid. Men fram till dess säger jag;
Paldies [tack] Riga för denna gången! We´ll see ya´ soon again.
ELVA SEVÄRDHETER I RIGA
I Riga har mycket av den gamla bebyggelsen bevarats och Gamla stan är så klart stadens stora sevärdhet. Det är fascinerande att bara strosa omkring och se på bebyggelsen som härstammar från så vitt skilda tidsperioder som tidig medeltid och den Sovjetstyrda sista halvan av 1900-talet. Men stan har mer att erbjuda. Här kommer mina 11 tips.
#1 GAMLA STAN
Den gamla staden i Riga, Vecrīga, är värt ett besök. Stadsdelen är en av de miljöer som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Här finns stadens historiska centrum och det var här det ursprungliga Riga anlades.
#2 SANKT PETERSKYRKAN
I gamla stan hittar man några av Rigas största och mest kända kyrkor, bland annat Sankt Peterskyrkan och domkyrkan som började byggas redan tidigt 1900-tal. Sedan dess har den genomgått en rad renoveringar och ombyggnationer för att slutligen få det utseende den har idag.
#3 SVENSKPORTEN
Missa inte heller den port i den gamla staden som kallas Zviedru varti, svenskporten. I valvet ovanför porten bodde Rigas bödel som hade som tradition att sätta ut röda rosor i sitt fönster kvällen innan en avrättning ägde rum.
#4 SVARTHUVUDENAS HUS
En mycket vacker byggnad från 1300-talet som dock bombades sönder under andra världskriget. Lagom till Rigas 800 årsjubileum år 2001 byggdes huset upp igen. Husets namn kommer från att en grupp utländska köpmän som kallade sig Blackheads.
#5 SPA
Riga har etablerat sig som en spaort. Här finns ett stort utbud av spaanläggningar som alla är olika lyxiga och ligger i olika prisklasser. De har ofta också lite olika teman och riktar sig till olika målgrupper.
#6 ANRIKA RIGA ZOO
För de lite mindre kan kanske även ett besök på Riga Zoo locka. Detta zoo har en lång anrik historia. Det är över 100 år gammalt och är idag hemvist åt över 4000 djur som är fördelade över 500 olika arter. På zoot pågår en rad forskningsuppdrag och man har flera projekt som strävar efter att bevara utrotningshotade lettiska djurarter.
#7 SALUHALLAR
Vid Rigas centralstation finns fem gigantiska hallar som tidigare fungerade som hangarer åt zeppelinare. Idag används lokalerna som saluhallar och här kan man hitta allt mellan himmel och jord i matväg.
#8 MIKROBRYGGERIET ALKIMIKIS
Besök ett av Rigas många microbryggerier och gå en ölprovning.
#9 OPERAHUSET
Uppskattar man opera bör man besöka Rigas vackra operahus för att se en av deras föreställningar. Den gamla pampiga byggnaden gör ingen besviken när man på insidan möts av guldförgyllda läktare och balkonger, massor av röd sammet och fantastiska målningar.
#10 BERGS BAZAAR
Är man ute efter lite mer exklusiv shopping bör man besöka Bergas Bazar som är Rigas lyxigaste shoppingstråk. Här trängs märkesbutiker från jordens alla hörn. Tempot här är mindre hektiskt än på andra shoppingställen så man riskerar inte att behöva trängas.
#11 LUNCH PÅ Demokrātiska Vīna Bärs Garage
Vid Bergs Bazaar hittar man den mysiga restaurangen Demokrātiska Vīna Bärs Garage.
#12 UTFLYKT TILL JURMALA
Ta pendeltåget till den härliga stranden i Jurmala. Resan till centralorten Majori tar bara 45 minuter. Här kan du bada, leta bärnsten eller bara kolla in alla fantastiska Villa Villekullor.
#13 DET SOVJETISKA RIGA
Ta hissen upp till toppen av den Stalinskrapa som idag rymmer vetenskapsakademin. Du hittar byggnaden, som i folkmun kallas för Stalins bröllopstårta, genom att från Centralstationen följa gatan Gogola iela under järnvägen. Fortsätt med att besöka det sevärda och gripande Ockupationsmuseet vid gamla stans Ratslaukums.
LÄS MER: Om Lettland
Translation:
Strangly enough I have never been to the Baltic countries. Visiting Riga a few weeks ago made me realize how much there is to see in our neighbouring countries in the east. But next time, I will make sure it is warmer than minus ten degrees celcius.
Denna resan är en kombinerad konferens och pressresa arrangerad av NordicTB, Tallink Sverige, Magnetic Latvia och Live Riga, #nordictbsummit
Riktigt fina bilder!
Tack att du belyser lite av Lettlands mörka historia om utrensning och deporteringar i ditt inlägg. Något som ”glömdes bort” i svenska skolans historieböcker under lång tid!
Ni hade otur med det kalla vädret i Riga för vintrarna i Lettland har blivit alltmer mildare och snöfattiga precis som här. Ibland kommer rysskyla och då syns de ute på gatorna -pälsbärare. 90 % av dem är inte letter utan ryssar som bor i Riga. Men det stämmer att letterna gillar att klä sig fint. Letter bär oftast en yllekappa kanske med pälskrage och basker medan ryssar en nylonjacka med pälsdetaljer eller helpäls och stor pälsmössa.
Jag undrar också om du har varit på Rigas Zoo? Med risk att trampa någon på tårna skulle jag påstå att det är fortfarande ganska sorglig historia hur djuren har där.
Tack snälla. Jag ska erkänna, jag var lite rädd för hur jag skulle skriva om det. För det var första gången jag hörde om det. Och faktafel är ju aldrig kul. Vad gäller kläderna, tyckte jag nog att både Letter och Ryssar var så där mysigt vinterklädda. Nästa gång måste det bli en ”fuskpälsmössa# för mig med :).
Vi hann inte med Riga zoo, kanske lika bra? Vi befinner oss i gråzoon när det gäller djurparker. Vi besöker gärna de som har god renommé och där man kan se att djuren mår bra. Andra försöker vi undvika. Och vissa inser man inte hur dåliga de är fören man är på plats. Ueno Zoo i Tokyo skulle jag till exempel inte rekommendera.
Väldigt fina bilder. Riga är verkligen vackert även vintertid. Vi besökte staden när den var helt täckt i snö för något år sedan och jag tror att det var ett av våra trevligaste besök av Riga :)
Tack Jesper. Kan tänka mig det. Synd att en annan bara är så frusen ;)
Vilka fina foton! Riga verkar vara värt ett besök!
Tack Linda. Det tycker jag. Min nyfikenhet för hela Baltikum har väckts.
Var du upp i Stalins bröllopstårta? Är något av fotona i så fall därifrån? Håller på att skriva om Riga för fullt, men var själv inte upp där, så jag söker en blogg som varit där att länka till. :-)
Tyvärr inte. Kan inte heller komma på att jag stött på något inlägg om det… sorry.