Det är sällan man behöver fundera så mycket på vad man har på sig när man reser, eller vad man får göra eller inte göra. Oftast är det mest avancerade att ta reda på vilken typ av kläder man behöver ha med sig. Resten är sunt förnuft. Men att åka till Förenade Arabemiraten kräver lite mer research än man är van vid. I alla fall lite mer än vad jag hade tog mig tid till att läsa på. Men under våra veckor i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten hann jag ikapp. Så här kommer mina bästa råd och tips.
1# KLÄDKODEN
Jag är väldigt osäker på klädkoden när vi landar i Abu Dhabi. Allt jag har läst har inneburit att jag måste täcka axlar och knän utanför hotellet. Förenade Arabemiraten är ett land med sharialagar, religiösa lagar, och har en helt annan kultur än Sverige. Samtidigt är Abu Dhabi en internationell storstad där människor från världens alla hörn möts. Jag hade dessutom läst att det är striktare i Abu Dhabi än Dubai. Men så pratar vi med Abigail som är marknadsansvarig på vårt hotell Le Meridien, och hon säger att det inte är så strikt som man tror. Lite sunt förnuft.
Kvinnor bör inte ha kläder som är alltför tajta eller går att se igenom. Om man visar axlarna kanske man kan täcka knäna och tvärtom. Däremot bör man inte visa magen, det kan innebära att man inte kommer in på de flesta hotell och restauranger. Ett smart tips för kvinnor är att köpa en sjal som man enkelt och snabbt kan täcka axlar och överkropp med. Under Ramadan där emot bör man alltid vara täckt, från huvud till fot. Också vid moskéerna bör man täcka sig. Har man inte en egen scarf med sig brukar man oftast kunna låna kläder att täcka sig med på de flesta moskéerna.
2# SKATT PÅ NOTOR OCH HOTELL
Om man inte har koll på denna biten, kan hotell och restaurangnotan bli bra mycket dyrare än man tänkt sig. Totalt läggs det på skatter och avgifter på 20%. På hotellet lägger man ofta på ytterligare cirka 40, 15 AED, kronor per natt som kallas destinationstillägg. 4 % Kommunavgift, 6 % Turistavgift, 10 % Boendets serviceavgift. Se till att dessa ingår när ni bokar hotellet. Se bilden 3#.
3# HOTELLFRUKOST
För många av oss är det ofta en självklarhet att frukost ingår när man bokar hotell. Men i Abu Dhabi är det sällan det ingår. Att boka frukosten separat när man är på plats kan bli en dyr historia, för en frukost kostar inte sällan mellan 100 till 300 kronor per person. Om ni till exempel bokar hotell på Booking, kolla rumsalternativen där frukosten ingår. Det kan bli ett väldigt mycket billigare alternativ. Detta gäller också kvällsmaten.
4# DEPOSITION PÅ HOTELLET
De flesta hotellen kräver en deposition när man checkar in. Den reserveras på ditt kort och tas bort när du checkar ut.
5# RAMADAN
Att resa hit under Ramadan kan innebära att du inte får den semestern du tänkt dig. Då kräver man även att turisterna ska följa lagarna och reglerna som gäller under Ramadan för Araberna själva.
– Man får inte dricka vatten offentligt.
– Man får inte äta offentligt under dagen. Turister som inte följer dessa regler och äter på offentliga platser brukar få en varning men riskerar böter om de bryter mot förbudet upprepade gånger.
– De flesta kaféer och restauranger är stängda dagtid.
– Du måste vara täckt från huvudet till fötterna.
6# NÄR SKA MAN INTE ÅKA HIT
Ramadan kan vara en dålig period att befinna sig här på. Se #5 om varför. Är man känslig mot hög värme och hög luftfuktighet kanske man även ska undvika sommarmånaderna. Vi var här i Juli och hade i snitt 45 grader med en luftfuktighet på 95%.
6# TA SIG RUNT
I jämförelse med mycket annat är taxipriset här ganska lågt. Vi betalar oftast inte mer än 20 dirham, cirka 45 kronor per resa för resor inom Abu Dhabi.
7# VATTEN
Vatten är utöver taxi en av de få sakerna som är billigt här. En liten flaska i affären kostar 1.25 dirham, cirka 3 kronor. På hotellen vi bodde på ingick vatten och fanns överallt på hotellet.
8# ALKOHOL
Finns på de flesta hotell och restauranger, men kan vara ganska dyrt. Om du tror att du ska komma undan lite billigare genom att handla i en vanlig mataffär har du rätt… om du hittar en affär som säljer något annat än alkoholfritt. Mannen trodde att han hade hittat en guldgruva när vi hittade en liten butik bredvid vårt hotell som sålde öl. Det visade sig att allt vår alkoholfritt.
9# ADAPTER
Elnätet går på 230 volt precis som i Sverige, men kontakterna är av brittisk typ med tre pinnar, så man bör ha adapter med sig. Bor man på ett bättre hotell har de oftast också Europeiska standarduttag.
10# ÖPPETTIDER
Vi här i Europa är vana vid att till exempel museer och turistattraktioner har öppet länge. I alla fall minst till klockan sex. I Abu Dhabi var det flesta ställena bara öppna till klockan fyra, och vissa ställen stängde redan elva på fredagar. Så har ni planer på att besöka speciella ställen, kolla upp att de är öppna när ni planerat att åka dit. En del butiker är stängda på fredagar eller öppnar först på eftermiddagen, efter fredagsbönen.
11# DRICKS
Vid restaurangbesök är serviceavgift redan pålagd på notan, så någon dricks förväntas inte. Om du vill ge något extra kan 10 procent extra till kyparen vara lagom om du är nöjd med ditt besök. På hotellet är det god sed att ge några dirham i dricks när du får hjälp att bära väskor och liknanande. Taxichaufförerna uppskattar om du rundar av uppåt. För mer om dricks gå till min artikel Konsten att lämna rätt dricks.
12# TID
Svensk normaltid + 3 timmar.
13# NÄRKONTAKT
Att visa ömhetsbevis till sin partner är okej, så länge det mest gäller hålla handen. Visa inte dina känslor i alltför tydliga fysiska handlingar. I klartext, hångla inte bland andra människor. På till exempel moskén kan ni bli tillsagda att ta bort bilder ni tagit där ni håller handen.
Translation:
Here are my twelve tips on what to be prepered for when going to the Middle East.
Foto: Daniela Nasteska Olsson / Göran Olsson
Bra tips för oss som är på väg till Dubai/Abu Dhabi i vinter!
Men vad bra :). Ha en underbar resa!
Jag brukar tänka ”office wear” utanför stranden så är man fine.
Också bra tips.
Bra tips! Som resenär tycker jag en av de viktigaste grejerna är att låta bli att exotisera de platser man besöker och Mellanöstern är ett väldigt stort område med fantastisk mångfald, så att prata om Förenade Arabemiraterna som en representant för Mellanöstern är som att prata om Spanien som representant för Europa; visst finns det några likheter, men t.ex. Beirut och Abu Dhabi är väldigt olika på alla sätt och vis.
Hoppas det där inte låter alltför kritiskt! Snygg blogg och bra tips. :)
Tar till mig det om att skilja på Mellanöstern och Förenade Arabemiraten och ändrar det i texten.
Sedan kan jag tycka att en sån här lista inte direkt ”exotiserar” ett land. Bara saker att tänka på när man åker dit. Jag tycker också att det är väldigt personligt vad som är exotiskt och att inte få göra det om ett ställe man verkligen gillar känns lite konstigt. Alla som skriver om sina resor ”exotiserar” ju oftast platserna de varit på.
Jag menade inte att listan var exotiserande, jag menade mer allmänt om oss resande européer, men jag förstår att det inte kom fram så tydligt. Jag ber om ursäkt om min kommentar lät aggressiv, jag blir lite ivrig angående sånt här ibland. :)
Nej då. Kändes inte aggressivt :). Jag förstår vad du menar. Jag tror dock inte att bara vi européer exotiserar, det gör nog hela det resande släktet. Man är ju nyfiken, det är därför man reser och då blir ju det mesta exotiskt. Men jag förstår din poäng. Framför allt med överexploateringen av vissa ställen.
Däremot tycker jag att det är viktigt att resa till länder där kanske kvinnor behandlas sämre. För att visa och synas och att ändra alternativ finns. Varje besök kanske föder en tanke hos en kvinna som någonstans på vägen leder till början på en liten förändring.
Bra tips, tack för det! :)
Så lite så Maria :).