Världens dyraste delikatesser

 

Om man har mer pengar än man någonsin kan spendera, har man säkert inga problem med att lägga dem på lite finare råvaror. Det finns några oerhört dyra delikatesser runt om i världen. Några kommer och går, och andra förblir dyrast och på toppen av alla listor.

 

Kanske några av råvarorna borde försvinna från alla listor kan man tycka. Som den blåfenade tonfisken. Och hajfenor. Också råvaror som Kopi Luwak kaffebönor som inte alltid är framställda eller plockade med det bästa för djuret. Den stora efterfrågan har gjort att man börjat förvara palmmårdar i burar under dåliga omständigheter. Välj med omsorg och efterforskning. Jag har tidigare skrivit om Världens dyraste pizza och Världens mest exotiska maträtter under kategorin Annorlunda matupplevelser.

 

10 AV VÄRLDENS DYRASTE RÅVAROR

Priserna inom parentes är faktiska summor som någon gång betalats för varje delikatess. Tänk bara på att priserna är i olika valuta.

 

1. Vit tryffel | Cirkapris 330 000 dollar för 1,51 kilo

Den vita tryffeln är en av världens dyraste råvaror och anses vara den mest exklusiva tryffelsorten. Från italienska Alba i Cuneo kommer 80 procent av Italiens vita tryfflar och de kallas därför ofta Albatryffel. En vit tryffel på ett och ett halvt kilo som hittades utanför Pisa 2007 såldes för hela 130 000 dollar på auktion. För vanliga knegare är kanske den svarta fejktryffeln i leverpastejen det närmsta den glammiga Albatryffeln man kommer

 

2. Almas Iransk Kaviar | 25 000 dollar per ask

Ryssar och iranier slåss om att ha den allra bästa kaviaren. Oavsett vilket är Belugan (den finaste sorten) betydligt dyrare än Kalles. Och asken är ingen vanlig ask. Den är så klart i guld.

 


AzureAzure.com

 

3. Belugakaviar | Cirkapris 120 000 kr/kg för den mest exklusiva kaviarsorterna

Den berömda Belugakaviaren har länge varit känd som en av världens mest exklusiva råvaror och har i generationer flödat i de mer välbärgade kretsarna. Den bästa kaviaren kommer oftast från Iran och utvinningen av rommen är tidskrävande och driver upp priserna på de pyttesmå kornen. Kostar cirka 20 kronor per gram.

 

4. Saffran | Cirkapris Saffran 7 500 euro per kilo

Saffran är världens dyrbaraste krydda som kommer från pistillen i krokusblomman. Och eftersom det krävs 100 000 till 150 000 handplockade krokusar för att utvinna ett kilo torkat saffran är det kanske inte så konstigt att kryddan är så dyr. I Sverige säljs det allra mest saffran under juletider, och används världen över i matlagning. Den absolut finaste saffran kommer från Kashmir, ett område på nordvästra Indiska halvön och L’Aquila från den italienska regionen Abruzzo.

 

Världens dyraste delikatesser

 

5. Yubari King-melon | Cirkapris 50 000 kr/st

Yubari King är en slags cantaloupmelon, känd för sin fantastiska smak och konsistens. Det är en av världens dyraste frukter och anses vara ett prestigetecken i Japan. Under våren 2013 såldes ett par Yubari King meloner på en auktion i Tokyo för 105 000 kr.

 

6. Densuke Black Watermelon | 6 100 dollar styck

Denna Japanska melon odlad bara på ön Hokkaido i Japan och produceras bara ett begränsat antal av denna dyra melon.

 

7. Matsutake, Goliatmusseron | Cirkapris 15 000 kr/kg Inhemsk Matsutake

Äkta Matsutakesvamp växer i de japanska bergen och är mycket svår att hitta vilket är en anledning till att priserna är så höga, svampen anses även vara en delikatess i samma klass som tryffel. Den inhemska matsutaken har minskat kraftigt i Japan och därför kommer en stor del av importen från andra länder, bland annat Sverige.

 

 

Världens dyraste delikatesser
Foto: Amanti Events

 

9. La Bonnotte Potatoes | 700 dollar per kilo

Är världens dyraste potatissort och växer på en Franska ö.

 

10. Sibetkaffe – Bajsbönor från Kopi Luwak | 6 000 kr/kg

Kaffebönorna Kopi Luwak plockas inte från någon buske. Istället tar de en tur via den kattliknande palmmården. De äts upp och bajsas ut i Indonesien och på Filippinerna, sen plockas de, rengörs och rostas. Palmmården har näsa för vilka kaffebär som är bäst och äter inga andra. Resan genom matsmältningssystemet ska enligt experterna göra kaffet extra aromatiskt och kilopriset landar på drygt 6 000 kronor.

 


Foto: Republica Coffee Roasters

 

11. Wagyu Beef & Kobe Beef | 550 dollar per kilo, men priserna kan stiga avsevärt beroende på köttets kvalitet.

Köttet Wagyu kommer från kor som fått speciella behandling. Daglig massage av djuren och ölsupé står på deras meny. Kobeköttet från Japan är en variant av Wagyu, och köttet ska vara ”himmelskt mört”. Dessutom dyrast i köttdisken. Handelsrestriktioner gör import av Kobe sällsynt, men Wagyu från Chile kan gå att få tag i. Wagyu syftar på kött som kommer från nötkreatur med hög marmorering i köttet och är det bästa kött som går att få tag på. Den absolut bästa formen av Wagyu är Kobebiffen som för att få kallas Kobe måste komma från den japanska orten med samma namn och följa den strikta uppfödningen av nötkreaturen.

 

12. Blåfenad tonfisk | Cirkapris 4000 kr/kg

Denna massiva art av tonfisken kan leva upp till 40 år och anses vara en delikatess i många delar av världen. Arten är numera utrotningshotad bland annat på grund av för intensivt fiske. En enda blåfenad tonfisk som vägde 269 kilo såldes 2012 på fiskmarknaden Tsukiji i Tokyo för svindlande 4,9 miljoner kronor. Miljö-och djurrätts-organisationer oroar sig för att denna prisutveckling ytterligare kommer öka trycket på den hotade delikatessfisken.

 

13. Grönt Matcha Te | Cirkapris 1 500 kr/kg

Matcha är ett grönt te i pulverform som härstammar från Kina men främst förknippas med japansk tekultur. Teet är rikt på antioxidanter och används även i desserter och bakning.

 

14. Blåsfisk | Cirkapris runt 700 kr för en servering

Framförallt i Japan anses denna taggiga firre vara en delikatess och har hög status i den snobbiga matkulturen. Vissa delar av blåsfisken är giftiga, och kocken behöver ha en särskild licens för att få servera den på tallriken. En enda felskuren bit kan dock räcka för att man ska trilla av pinn då vissa delar av fisken sägs vara 200 gånger giftigare än cyanid. Bara under 2000-talet har faktiskt 23 personer i Japan dött till följd av att ha ätit fel tillagad blåsfisk. Som sagt, smakar det så kostar det.

 


Foto: James Wojcik

 

Translation
Here are 15 of the most expensive delicasies in the world. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Har hört talas om några av produkterna (bland annat bajskaffet ;)) men det enda jag ätit är nog saffran … men det är ju väldigt lite åt gången. När jag var liten var jag förresten den enda i klassen som kom till skolan med en grå lussekatt … (mamma bakade alltid en stor sats, men det lyxiga saffranet la hon bara i några få)

    1. Men åhhh.. vi hade inte heller saffran. Vi barn gillade inte det. Men mamma penslade med ägg så de såg gula ut :). Testat Matcha te och fuskkaviar :)).

  2. says:

    Ops melonen

    1. Ja den var oväntad :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *