Under de senaste två månaderna har jag sett tre riktigt bra filmer, som när jag i efterhand läste om dem, visade sig vara verklighetsbaserade. Bohemian Rhapsody, Dark Waters och Find Me Quilty. Ni vet de där filmerna som är så bra, att man, under tiden som man tittar på dem, undrar om det här är en verklig händelse.
Även om jag oftare tittar på TV-serier, insåg jag häromdagen, hur många riktigt bra, verklighetsbaserade filmer jag sett, som lämnat starka intryck. Den senaste för bara några dagar sedan. En film som jag blev förvånad över att jag missat. En film från 2006 med Vin Diesel [ja, jag gillar typ allt Vin gör :)] i huvudrollen. Med hår och utan muskler :). ”Find Me Quilty”. Detta är de 11 verklighetsbaserade filmerna som bara dök upp vid en mindre återblick och som lämnat störst avtryck.
15 VERKLIGHETSBASERADE FILMER
1. OPPENHEIMER [2023]
”Ignorance is a bliss”. Ibland kommer vissa ordspråk mer… Efter att ha sett Oppenheimer får jag en ny förståelse för utrycket. Jag förstår också varför fiömen fick så många Oscars [sju, bland annat för bästa film]. Och varför så många A-kändisar var med i den, trots att många av rollerna var oerhört små. Och att det var lett av en manlig majoritet. Efter att ha sett filmen önskade jag nästan att jag inte hade sett den.
Okunskapen kring atombomben och skapandet av den var tacksam. Jag hade ingen aning om hur många forskare som låg bakom den, hur många år det tog att ta fram den, och Oppenheimers roll i det hela. Jag visste inte ens att Enstein var med på ett litet hörn. Däremot får jag åter bekräftat hur snabba vi människor är med att förstöra vår värld om vi får möjligheten. ”And now I have become death. Destroyer off worlds”
2. THE 33 [2015]
Denna verklighetsbaserade film handlar om katastrofen 2010, när en koppar och guldgruva kollapsar i Chile. 33 män blir fast under markytan i staden Copiapó och blir instängda 700 meter under jord. I 69 dagar får de sitta och vänta på räddningen. Oerhört rörande om vad som händer med människor när livet står på spel och man måste göra allt för att överleva.
3. DARK WATERS [2019]
Dark Waters är en av filmerna som lämnat störst avtryck. Wilbur Tennant, är bonden som blir hårt drabbad av utsläppen från kemiföretaget DuPont. När korna dör och familjen blir sjuk tar han kontakt med en advokatfirma i storstaden och får till slut, motvillig hjälp av advokaten Rob Bilott. På grund av Bilott har DuPont på senare år varit tvungen att betala rekordstora skadestånd för att ha förgiftat vattendrag i USA med kemikalien C8 eller PFAS. En kemikalie som ursprungligen uppfunns för försvaret, men som sedan decennier finns i var mans hem. Från teflonpannan till soffan. Och idag sägs finnas inuti oss alla.
4. TOLKIEN [2019]
Detta är faktiskt den enda filmen på listan som jag inte sett. Men som jag tänkt se i helgen. J.R.R Tolkien dedikerade hela sitt liv till att skriva sagor om den mytiska världen Midgård. Filmen beskriver Tolkiens studietid och hans vänskap med andra artister och författare fram till att första världskriget bryter ut. Filmen har dock kritiserats hårt av Tolkiens familj. Peter Jackson, som regisserat trilogierna Sagan om ringen och Hobbiten, har tidigare sagt att det är osannolikt att fler Tolkien-filmer kommer att göras, eftersom det är omöjligt att göra dem utan ättlingarnas samtycke.
5. BOHEMIAN RHAPSODY [2018]
Det är på flyget hem från Mexiko som jag och mannen ser Bohemian Rhapsody. Den verklighetsbaserade filmen om sångaren och musikern Freddy Mercury och hans band Queen. En film som handlar om vem Freddy Mercury egentligen var och vad som hände när när strålkastarljuset på scenen släcktes. En film som lämnar en med lite sorg och massor av medkänsla för livet som Freddy egentligen levde.
6. OLIVER AND HARDY | STAN & OLLIE [2018]
Helan & Halvan är filmen om ett av de kanske mest älskade radarparen genom filmhistorien. Men också en av där sorgliga historierna som suddar bort alla romantiserande bilder man någonsin haft om deras liv. Den handlar om livet mellan skapandet av filmerna, deras mindre glamorösa liv, konflikterna och det sorgliga slutet på deras karriär.
7. ONLY THE BRAVE [2017]
Detta är den sanna historien om Granite Mountain Hotshots som gjorde vad inga andra brandmän i någon amerikansk stads räddningstjänst någonsin hade gjort när de skapade rubriker under sitt arbete med att släcka skogsbränder. En elitstyrka av brandmän drivs till bristningsgränsen när de ställs öga mot öga med en skogsbrand som drar fram över Arizona.
8. THE GREATEST SHOWMAN [2017]
Bakgrunden till The Greatest Showman förstod jag inte förrän ett år efter att jag sett den. När jag besökte The Ringling Museum i Florida. När jag såg den var den bara en bra musikalfilm om en cirkus med Hugh Jackman och Zac Efron. Men filmen handlar om P.T. Barnums och världens första cirkus. The Ringling.
9. DOLDA TILLGÅNGAR | HIDDEN FIGURES [2016]
Medan män är upptagna med någon typ av maktkamp, står kvinnorna bakom och löser problemen. Osynliga i Media och artiklar. Detta är filmen om tre av de svarta, kvinnliga matematiker som jobbade på NASA under den hysteriska rymdkapplöpningen under 1950-60-talet. På en plats som i övrigt består av vita, manliga anställda möter de fördomar, orättvisor och rasism. Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom ett av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden.
10. THE WALK [2015]
The Walk handlar om lindansaren Philippe Petits kända balansgång mellan tvillingtornen på World Trade Center 1974. Större delen av filmen handlar om den Franska lindansarens förberedelser att gå balansgång mellan tvillingtornen. Vad många kanske inte minns är att World Trade Center-tornen ännu inte hade öppnats för allmänheten. Petit genomförde sin våghalsiga promenad 7 augusti 1974.
11. CONCUSSION [2015]
En läkare upptäcker att football skadar spelarnas hjärnor, men NFL försöker dölja upptäckten. Rollen som läkaren spelas av Will Smith. Enligt mig, kanske en av de bästa roller han gjort. Den amerikanske immigranten och neuropatologikern Bennet Omalu gjorde den första upptäckten av CTE hos en amerikansk fotbollsspelare. Omalu kämpar för att göra sina upptäckter kända för omvärlden, men han får länge kämpa i motvind och många hinner dö innan han får gehör.
12. THE SOCIAL NETWORK [2010]
Filmen om Facebook har väl få missat. Även om den inte är helt dokumentär, bygger den på många verkliga händelser kring skapandet av Facebook. Bakgrunden är enkel. Ett gäng studenter vill komma i kontakt med snygga tjejer på Universitetet och kommer på idén att starta upp en slags kontaktbok på internet.
13. EAT PRAY LOVE [2010]
Lyckan, kärleken och meningen med livet är också en av böckerna där man lyckats med filmen. Filmen är baserad på Elizabeth Gilberts bästsäljande biografi med samma namn. Julia Roberts spelar rollen som den nyskilda Liz Gilbert, som ger sig ut på en resa runt jorden och hamnar i Italien, Indien och Bali. En resa som inspirerade oss att besöka Ketuts son när vi var på Bali.
14. FIND ME GUILTY [2006]
Att jag hamnar i en film från 2006 är ovanligt. Dessutom en film i genren drama och maffia. Men filmens huvudkaraktär spelas av Vin Diesel i en en väldigt otypiskt roll för honom. Filmen är baserad på den sanna historien om Jack DiNorscio, en gangster inom maffian som väljer att försvara sig själv i en rättegång, som kommer att bli den längsta rättegången någonsin. Den pågick i över 600 dagar.
Gangstern Jackie DiNorscio står åtalad för en rad brott, men istället för att ställa upp som vittne mot andra gangsters för att få strafflindring bestämmer han sig för att försvara sig mot samtliga åtalspunkter, helt på egen hand. Under rättegången satt han redan i fängelse för andra brott. Ett straff på 30 år och han satt i fängelse i 17,5 år av dem. Rättegången pågick i 627 dagar. Drn började i Mars 1987 i Hoboken och slutade 26e Augusti 1988.
15. DEEPWATER HORIZON [2016]
Deepwater Horizon är den verklighetsbaserade filmen om en oljeplattform i Mexikanska golfen, utanför Louisiana i USA, som drabbades av en explosion 20 april 2010 och sjönk två dagar senare. Mark Wahlberg, Kate Hudson och John Malkovich har huvudrollerna i filmen om det värsta oljespillet i USA:s historia. Den berättar om när besättningens försök att fly när katastrofen inträffar.
Translation
There are some really good movies out there. And some of theme are based on true stories. Here are my 11 favourites so far.
Den enda film som jag sett av dessa är Bohemian Rhapsody som jag tyckte var okej. Inte superbra, men ändå sevärd.
Åh jag som tyckte den var så bra :). Såg den igen för några dagar sedan. Är annars inte så mycket för musikfilmer. Om det inte är Disney :D. The Greatest Showman är ju också musikal, där hade jag gärna hoppat över låtarna. Har du någon du gillar?
Haha. Alltså den var inte dålig, men har för mig att jag tyckte den var lite lång. Musiken var bra. Jag har dock blivit mer kräsen på senare år och tycker jag har svårt för att hitta filmer jag verkligen älskar.
Walk The Line gillar jag när det gäller musikfilmer och A Star is Born var också ganska bra tyckte jag.
Har knappt sett några filmer de senaste åren känner jag. Till skillnad från runt 2005-2010 då jag kunde se en film varje kväll.