Hållbar vardag och miljötänk (8)-2

 

De flesta av oss är nog rätt medvetna om att vår natur och våra hav är rätt utsatta idag. Och många av oss gör redan så gott vi kan för att ta vårt lilla ansvar i det hela. Att få pekpinnar och höga krav från de som är extremt miljöfrälsta hjälper inte. Ibland kan det till och med ha motsatt effekt. Jag tycker att vi istället för ”shaming och blaming” ska försöka peppa varandra för det man faktiskt gör. Litet som stort.

 

Att bli vegan är inte för alla. Och att slopa all plast är ju oerhört svårt. Tänk vad mycket i våra matbutiker som faktiskt säljs i plastförpackning. Det är kanske inte heller rätt väg att försvara sitt resande med att man kompenserar med något annat. Ja, jag flyger. Det finns inget jag kan göra för att kompensera det, mer än att sluta flyga. Men jag kan ändå göra min lilla del och göra så gott jag kan. Sverige är ju ett av världens bästa länder när det kommer till återvinning, men vi kan ändå alltid göra lite mer. Framför allt när vi har ett så bra system i vårt land som tar hand om allt. Min kära mor har ett talesätt som jag tycker är så bra. På Makedonska ”kapka po kapka, virce”. Det betyder rakt översatt ”droppe för droppe, en å”. Alla bäckar små :). 

 

”Man måste sluta anta att alla redan är på ens egen nivå – vissa har inte börjat sopsortera ännu och behöver tips och hjälp med det, andra förstår fortfarande inte varför det är bra att byta till ren el, och vissa andra vill börja äta lite mer vegetariskt utan att någon ska försöka konvertera dem till veganer på momangen.

En lite trevligare attityd, och lite mer förståelse för att det faktiskt kan finnas mer än ett bra alternativ (tänk, det kan ju faktiskt finnas hur många bra alternativ som helst jämfört med det konventionella valet! Vilken galen tanke!), och insikt i att vissa faktiskt bara är precis i startfasen till att leva mer hållbart, tror jag kommer göra oändligt mycket mer nytta. ”

Ekovänligt / Pernilla Johansson

 

 

 

 

 

Jag är ingen expert. Men som många andra försöker jag göra så mycket jag kan. Jag försöker läsa på, förstå och förändra i min takt. Så idag har jag tagit fram en lista på saker som jag tror är enkla att tänka på för oss alla. Saker för en lite hållbarare vardag. Små saker som i det stora hela kan göra förändring, men som inte är jobbiga att införa. En del gör så klart de flesta av oss redan, men kanske några av tipsen är nya.

Vilket är ditt bästa ”enkla” tips? Tar också gärna emot fler tips på bra sidor och artiklar om hållbar vardag, återvinning och miljövänliga alternativ. 

 

19 SMÅ ENKLA TIPS FÖR EN HÅLLBARARE VARDAG OCH BÄTTRE MILJÖ

#1 SOPSORTERA OCH ÅTERVINN 
Sortera dina förpackningar och lämna dem till återvinning på en återvinningsstation. Alla inlämnade förpackningar blir till nya varor, nya förpackningar eller energi.

#2 BATTERIER
Lämna alla uttjänta batterier i batteriholken eller till din miljöstation. Detta för att förhindra utsläpp till miljön av de giftiga tungmetallerna kadmium, kvicksilver och bly. Ett bra alternativ till engångsbatterier är uppladdningsbara batterier. Var uppmärksam på alla ”dolda”, inbyggda batterier i t ex sladdlösa apparater, miniräknare och gratulationskort.

#3 SUGRÖR
Det är få av oss som funderar på det där med sugrör. Man beställer något att dricka och där är de. Sugrören. För ibland är det till och med mer än ett. Vi kan alla göra det till en vana att säga till att vi inte vill ha några redan när vi beställer vår drink.

#4 UTOMLANDS
Försök ta med dina vanor när du är utomlands. För där behövs det ofta lite mer. I Asien används oerhört mycket plast och tas inte hand om lika bra som här hemma. När du shoppar, ta inte påsarna som erbjuds, utan packa i din väska eller ryggsäck. Eller ha alltid med dig en tygpåse. Och även här, undvik sugrör lock till exempel juice när du kan.

#5 SECOND HAND & ERIKSHJÄLPEN
När du rensar ut hemma, istället för att kasta på tippen eller ställa i förrådet, lämna det på Erikshjälpen eller liknande organisationer. De säljer det till någon som vill ha det och pengarna går till barn i världen som behöver hjälp. Win win. Jag handlar alla mina böcker på Erikshjälpen. Både ett billigare och miljövänligare alternativ. Det finns mycket att hitta på second hand.

#6 VEGETARISKA DAGAR
Inför en eller två vegetariska dagar i veckan. Finns massor med god mat som inte nödvändigtvis behöver innehålla kött. Du hittar ett recept på en god pastarätt här.

#7 EKOLOGISKA MATVAROR
Försök köpa någon ekologiska vara varje gång du är i mataffären. Många gånger är det precis samma pris på de ekologiska alternativen.

#8 ENGÅNGSARTIKLAR
Om man nu behöver engångsartiklar, försök välja papper istället för plast.

#9 SLÄCK
Att släcka i rum man ändå inte befinner sig i är ganska enkelt.

#10 TYGPÅSAR
Använd tygpåsar istället för plastpåsar när du handlar.

 

Hållbar vardag och miljötänk

 

#11 REKLAM
Säg nej tack till reklam och gratistidningar.

#12 ÅTERANVÄND
Presentpåsar till vin, vadderade kuvert att posta saker i och rengör glasburkar och återanvänd som förvaring istället för plastburkar.

#13 VATTENKOKARE
Att använda vattenkokare, lock på kastrullerna och att utnyttja plattornas eftervärme sparar en hel del energi. Vattenkokare kan halvera energiförbrukningen och går snabbare jämfört med att koka på spisen.

#14 FYLL TVÄTT OCH DISKMASKIN
Fyll tvätt och diskmaskinen  istället för att köra halvfullt. Köp bra tvättmedel märkta till exempel Bra Miljöval eller Svanen. Kör tvätten i lägre temperatur, 40 grader räcker ofta med moderna tvättmedel. Överdosera inte tvätt- och sköljmedel, prova en halv tablett till diskmaskinen och om maten inte hunnit torka in, välj ett kortare program. Disken blir ren ändå.

#15 RÄTT LUFTTRYCK I DÄCKEN
Se till att ha rätt lufttryck i däcken på bilen. Med rätt lufttryck rullar bilen lättare och mindre bränsle går åt.

#16 LAMPOR
Använd lågenergilampor.

#17 SÄNK INNERTEMPERATUREN
Med en grad lägre temperatur inomhus minskar du uppvärmningskostnaderna med ca 5%.

#18 KRANVATTEN
Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska. Flaskvattnet transporteras långt, vilket ger en onödig miljöpåverkan. I Sverige har vi nyttigt, bra vatten i kranen.

#19 GAMLA MEDICINER
Lämna gamla och överblivna mediciner till Apoteket. Läkemedel som kommer ut i naturen påverkar fiskar och vattenlevande djur redan vid mycket låga halter. Antibiotika i miljön kan dessutom allvarligt hota vår hälsa.

 

FLER JÄTTEBRA ARTIKLAR I ÄMNET

 

Hållbar vardag och miljötänk

 

Translation:
Doing good things for our environment doesn´t have to be hard or complicated. By doing small changes we all can contribute to a little better world. Here are 19 small changes I think we all can do without an effort. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Många bra och enkla saker! Gör redan många av dom, men ska ta tag i ett par till!

    1. Superbra ju. Det ska ju vara enkelt att känna att man gör något. Som dig gör jag också flera på listan, men hittade några nya saker att införa :).

  2. Så bra inlägg! Det är så många små saker i sin vardag som man kan göra som i längden gör enorm skillnad.

    1. Tack Jeanette. Kände bara att det var lite hård ton därute ibland och att kraven på vad man måste göra var så höga. Vi måste alla börja någonstans och peppa varandra. Babysteps :)

  3. Det er mange viktige ting du kommer med her. Alle kan gjøre litt for miljøet. Jeg forsøker å følge de fleste av dem :-) ”Vi har bare en planet”.

    1. Det viktiga tycker jag, är att vi alla gör något. Litet som stort. Och lägga till bra förändringar lite då och då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *