Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

 

Österlen sägs vara Sveriges svar på Provence i Frankrike. Österlen i Skåne är fullt av smultronställen. Oavsett om man väljer att bara köra längs med kusten, titta på konst, gå på spa, antikfynda, besöka äppelodlingar eller bara fika. Här finns allt i en underbar miljö för de som älskar det goda i livet.

 

Besök Olof Viktors Café, den lilla fiskebyn Kåseberga, besök Blåherremölla, ät pizza på Fridens, plocka äpplen i Kivik, åk ångtåg i Brösarp och besök Brösarps backar där “Bröderna Lejonhjärta” spelades in och avsluta på Apotekarns trädgård i Simrishamn. Österlen i sydöstra Skåne är känt för att vara magiskt vackert med vacker natur, gula rapsfält, vackra stränder, kaféer, gallerier, loppisar och mysiga krogar. Ja, till och med vingårdar. Österlen är en region full av odlingar, vingårdar och vallmoängar. Här finns 40 mil sandstränder, måleriska fiskesamhällen och konstnärsbyar. Det smidigaste sättet att upptäcka vackra Österlen är att ta en roadtrip. Många väljer också att cykla sig runt.

 

VAR GÅR GRÄNSEN FÖR ÖSTERLEN EGENTLIGEN

Exakt var gränserna för Österlen går, tvistas det en hel del om det. Man hör sägas ”att det är med gränserna som med vin. De politiska gränserna följer inte alltid de kulturella”. Enligt vissa artiklar är det från Haväng vid Ravlunda skjutfält i nordost, Agusa i nordväst, och Hammars backar i sydväst. Enligt andra från Maglehem och söderut. Och en del anser att Österlen till och med börjar söder om Brösarp. På många sidor om Österlen har man till och med med Ystad och Sjöbo. Enligt en artikel i Ystad Allehanda säger man lite på skämt [skulle tro ett första aprilskämt] så här… ”Ystads, Sjöbos och Skurups kommun ingår numera officiellt i Österlen. Fler platser kan tillkomma. Det har slagits fast i en dom i Marknadsdomstolen efter att Lantmäteriet sagt att det inte är en geografisk fråga.” På SMHI omfattar Österlen kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Kristianstad och Bromölla.

 

Jag har valt att börja min lista i Åhus i Kristianstads Kommun, även om det faktiskt inte direkt är Österlen. Norra delen av Österlen ingår i kulturområdet som kallas för ”Ålakusten” vars nordligaste ort är just Åhus. Här hittar du alla Österlens byarHar jag missat ditt favoritställe på Österlen? Tipsa gärna nedan, så lägger jag till det som bonustips.

 

HÄR KOMMER MINA 29 BÄSTA TIPS TILL ÖSTERLEN | FRÅN NORR TILL SÖDER


1. ÅHUS | The Absolut Company & Otto Glass

Åhus som ligger vid kusten, en kort sträcka från Kristianstad, lockar med sina fina badvänliga stränder. Hamnen är också ett populärt tillhåll under sommaren dit man tar sig för att äta Ottoglass och ta en promenad. Att Absolut Vodka tillverkas här är det inte många som vet. Från och med denna sommaren kan man besöka den nyöppnade Absolut The Villa Och där kan man boka sig på en guidad tur i Absoluts långa historia.

Sverige, Skåne, Österlen, Åhus, Absolut

Sverige, Skåne, Österlen, Åhus, Absolut

 

2. YNGSJÖ | Kastanjelunds Wärdshus

På Kastanjelund kan man njuta av god mat skapad av lokalproducerade råvaror. Slå dig ner på den kullerstensbelagda innergården och avnjut en fantastiskt god middag i den lilla pittoreska byn Yngsjö. Menyn som anpassas efter säsongen lagas av råvaror som kommer från gårdar i närheten. Kastanjelund byggdes 1907 och under 1930-talet byggde man om det gamla stallet till hotellrum. Efter middagen kan du övernatta där, och varför inte ta en promenad på Hanöbuktens milslånga och fantastiskt vackra sandstrand.

 

3. ÅHUS | Upplev ett ålagille vid kusten

Från mitten av augusti till mitten av november är det säsong för ålagille i ålabodarna som ligger längs med kusten mellan Åhus och Simrishamn. Vid ett traditionellt ålagille äter man fyra olika rätter med ål, bland annat luad ål, och självklart avslutas kvällen med en bit äkta skånsk äpplekaka. Dessutom bjuds det på visor och många historier och berättelser. Ålen är rödlistad men längs med östkusten har några få fiskare fått tillstånd att fiska ål en viss period.

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

4. NYEHUSEN | Fine dining på Pia´s Kitchen

Avnjut en sjurätters fine dining meny i Nyehusen på en av Sveriges minsta restauranger. Här finns bara åtta platser och alla råvarorna är hämtade från trakten.

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

 

5. ÅHUS | ÅHUS BRYGGERI & RESTAURANG

I lilla Åhus i Kristianstads Kommun i Nordöstra Skåne, hittar man ett av Sveriges få Mikrobryggerier med restaurang. På Åhus Bryggeri & Restaurang kan du dricka en kall öl från det egna bryggeriet tillsammans med ett Danskinspirerat smörrebröd. Och om du är riktigt hungrig, testa deras enorma schnitzel. Du kan även passa på att boka en ölprovning eller en tur i bryggeriet.

 

6. DEGEBERGA | Vattenfallen i Forsakar

Vid Linderödsåsens östra sluttning har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Än idag rinner det vatten i ravinen och ett av Skånes förnämsta vattenfall finns att skåda, Forsakar. Ravinen är idag naturreservat och ett riktigt trevligt naturområde med bra stigar och fager omgivning. Härifrån utgår några olika vandringsleder,  varav den kortaste som går till det nedre fallet är ca 1200 meter tur och retur. Naturen du bjuds på är framförallt bokskog med härliga gläntor och bäckar. Forsakarsbäcken bildar Skånes två högsta vattenfall med en fallhöjd på 8 respektive 10 meter. Verkeån faller hela 23 meter vid Hallamölla, men inget av de fem fallen överstiger 8 meter. Hallamölla och Forsakar är Skånes högsta vattenfall

Sverige, Skåne, Kristianstad

Sverige, Skåne, Kristianstad, Forsakar

 

7. MAGLEHEM | Blåherremölla

På Blåherremölla kan du bli serverad hembakat och våfflor i en härlig gårds och kvarnmiljö, och dessutom botanisera bland gallerier och loppisar.

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

 

8. ANDRARUM | CHRISTINEHOF CASTLE & CAFÉ ALUNBRUKET

Christinehof Slott från 1700-talet var hem åt Christina Piper, en av dåtidens främsta, kvinnliga entreprenörerna i Sverige. När hennes man blev tillfångatagen i Ryssland 1709 började hon investera i egendomar och byggde upp Alunbruket som så småningom hade runt 900 anställda. Ta en historisk promenad och lär dig mer om Christina Piper eller strosa ner till möllan och ta en kaffe.

 

 

9. BRÖSARP | Ångtåg

Åk med museitåget från Brösarp till Sankt Olof. Tågromantik för stora och små! Museijärnvägen från Brösarp till Sankt Olof är en klassiker som slingrar sig fram genom sagolika landskap.

Sverige, Skåne, Österlen, Brösarp

 

10. BRÖSARP | ÄGGAKAKA PÅ BRÖSARPS GÄSTIS

Att befinna sig på Österlen utan att ha ätit äggakaka Brösarps Gästis är som att inte ha ätit Macroner när man är i Paris. Och det är otroligt få som orkar rensa tallriken. Testa att dela en.

11. BRÖSARP | Brösarps Backar på Österlen

Gå på tur i Brösarps backar. Här finns fina vandringsleder med böljande kullar och betesmark för hästar, kossor och getter. Ta med er picknick, slår er ner vid en kulle och beskåda utsikten med havet i horisonten. Det finns både svamp och bär att plocka när det är säsong för det.

12. SIMRISHAMN | Haväng

Kritvita stranddyner följer kusten kilometer efter kilometer mellan Kivik och Haväng i Verkeåns naturreservat. Här är det härligt att bada, vandra på sandstäppen, leta bärnsten och kanske besöka fornminnet Havängs-dösen.

13. KIVIK | Sågmöllan cafe

Sågmöllan cafe är Kiviks äldsta kafé. Har du tur träffar du den trevliga författaren och kiviksbon Anna Fredriksson, som är stammis här. Sågmöllan byggdes 1874 och har som namnet antyder varit kombinerad kvarn och såg. Här sågades bland annat plankor till traktens alla stora båtvarv förr i tiden. Sedan 1939 är byggnaden kafé och i dag drivs det av arkeologen Ann-Louise Svensson Ferngård, som även ansvarar för Kiviksgraven, en gravkammare från bronsåldern.

14. KIVIK | Stenugnsbakad pizza på Fridens

Mellan Kivik och Simrishamn, i Mellby ligger charmiga Fridens Gårdskrog. I en gammal äppelgård där äppleträden och åkrar brer ut sig har paret Barbro och Peter sitt pizzanäste. Peter som är pizzabagaren gör de goda, ekologiska vedungspizzorna och Barbro tar hand om era beställningar. Boka bord! Det är väldigt populärt. Kanske mest miljön som lockar. Pizzorna är okej.

Sverige, Skåne, Österlen, Friden

Sverige, Skåne, Österlen, Friden

 

15. KIVIK | Kiviks musteri & Äpplets hus

En av pärlorna på Österlen är Kivik. Med sina äppelodlingar, marknader och mycket konst bland annat. Besök musteriet, köp med dig några flaskor cider hem eller ät på restaurangen.

Sverige, Skåne, Österlen

Sverige, Skåne, Österlen, Kivik

 

16. KIVIK | SKEPPARPS VINGÅRD

Det finns fler vingårdar än man skulle kunna tro i Skåne och på Österlen. En av dem är Skepparps Vingård. Här kan du boka en vinprovning eller en visning av vingården. Men boka gärna i förväg.

17. SIMRISHAMN | Apotekarns trädgård

På Apotekarns Trädgård mitt i Simrishamns stadskvarter sprider sig en medelhavskänsla. Att stiga in i den prunkande innergården är som att förflyttas till en medelhavsoas där såväl fikon, som vindruvor och citroner trivs. Förutom den inspirerande trädgården finns här en butik där man kan köpa krukor, hängmattor, mosaikbord och annat som skapar medelhavskänsla. Det trivsamma gårdskaféet serverar pizzor från en vedugn. Här finns även ett bed and breakfast för den som vill sova kvar.

Sverige, Skåne, Österlen, Simrishamn, Apotekarns

Sverige, Skåne, Österlen, Simrishamn, Apotekarns

 

18. SIMRISHAMN | Stenshuvud nationalpark

På en klippa 97 meter ovanför havet blickar man med flera mils avstånd mot både hav och kust. Det är också nationalparkens högsta punkt. Förutom fin utsikt erbjuder Stenshuvud härlig sandstrand, vandringsleder i lövskogen samt även ett artrikt utbud på flora och fauna. Det går alldeles utmärkt att ta sig runt själv, men dem som vill lära sig lite mer finns det guideturer att boka året om.

19. RÖRUM | Mandelmanns Trädgårdar

Mellan Kivik och Simrishamn i rörum hittar man Mandelmanns gård Djupadal. Här på krönikörerna Marie och Gustav Mandelmann gård är allt kravmärkt och ekologiskt. Familjen tar emot besökare som själva får gå runt och strosa bland odlingarna och djuren.

20. ST OLOF | Fika på Byvägen 35

I ett nedlagt gammalt snickeri i Sankt Olof huserar sedan några år tillbaka bagaren Matti Holgersson och hans fru Iwona Kinga Holgersson. Hon är uppvuxen i en sylt och marmeladfabrikantfamilj i hemlandet Polen. Det är Iwona som ansvarar för bageriets tårtor och bakelser och de ekologiska kanelbullarna av surdeg är värda en omväg. Mjölet kommer från lokala spannmålsgårdar och mals i en kvarn inte långt härifrån. Den mysiga inredningen består till stor del av gammalt återbrukat byggmaterial.

21. ST OLOF | Cykla Dressin på Österlen

Dressinerna användes ursprungligen av järnvägspersonalen, men idag står stora delar av järnvägsnätet oanvänt. Istället kan dressinerna nu hyras, och de gamla trotjänarna tar dig och din familj på härligt fläktande äventyr genom den böljande åkrar och grönskande skogar – det är bara att packa picknickkorgen och trampa iväg. De flesta turerna tar tre till fyra timmar. Du hittar mer information om var man kan hyra cyklar på Visit Skåne.

22. SKÅNE TRANÅS |  Österlens Chokladfabrik

I en gammal tegelskola från 1893, hittar man sedan 2004, Österlens Chokladfabrik. Ulrika Bergenkrans och Fredrik Alverén sa upp sig från IT-jobb i Stockholm för att flytta till Skåne Tranås på Österlen och bli chokladfabrikörer. All choklad görs på plats och man använder många härliga råvaror från trakten.

23. HAMMENHÖG | Glimmingehus, medeltidsborg 

Glimmingehus i Hammemhög är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Glimmingehus är en märklig uppenbarelse där den står bland åkrarna, så påtagligt byggd för en svunnen tid. Här kan man lära sig hur riddarfamiljer levde i dåtidens lyx med venetianskt glas och varmluftskanaler i de upp till 2,5 meter tjocka väggarna.

24. BORRBY | Strosa bland antikvariat på Österlen

Loppisar på Österlen och i Skåne är ett givet inslag under sommarmånaderna. Under framför allt juli och augusti finns det loppisar att besöka varje helg. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa, då de har ett stort utbud, bra priser och en trevlig atomsfär. I den lilla mysiga byn Borrby som ligger mitt i Österlens hjärta startade man projektet Borrby Bokby 2011. Då öppnade många antikvariat i gamla butikslokaler som legat tomma under många år. Vissa antikvariat är mer specialiserade än andra, bland annat finns det en bokhandel som bara säljer barnböcker. Kolla loppiskartan.se, svenskaloppisar.se eller antikochloppisguiden.se för datum och tider.

Sverige, Skåne, Österlen, Hylkegården

 

25. LÖDERUP | Sandhammaren strand

Sandhammaren har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste strand och Magasinet Skåne kallar den för Världens största sandlåda. Med flera kilometer av vit, finkornig sand är det kanske inte så konstigt. Sola, bada, promenera och beskåda den gamla fyren från 1862, konstruerad av Nils Gustaf von Heidenstam. Populära Sandhammaren bjuder på långa, vita sandstränder och härliga sanddyner. Här finns en kiosk med kafé, gott om parkering och en kilometerlång sandstrand som sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster.

Skåne, Österlen

Skåne, Österlen

 

26. LÖDERUP | KARL FREDRIK PÅ EKLAHOLM

Efter TV-serien Karl Fredrik på Österlen hade premiär, har besökarna på Österlen bara ökat för varje år. Och denna sommaren var det till och med trafikkaos utanför Eklaholm, som resulterade i att parkeringsvakter fick anställas. Och ända fick många som kört långt återvända hem, utan att fått göra sitt besök. Till nästa år ska Karl-Fredrik bygga ett ställe till för att så många som möjligt ska få uppleva Eklaholm och Karl-Fredriks trädgård och butik.

27. KÅSEBERGA | Ale Stenar

Ale stenar som ligger på åsen ovanför Kåseberga hamn är en skeppssättning som består av 59 kvartsandsstenar på en yta av 67 meter. Detta gör den till en av Sveriges största bevarade skeppssättningar. Under högsäsong är det hårt tryck på att besöka monumentet, kom därför en tidig morgon, eller sen kväll.

28. KÅSEBERGA | Den lilla fiskebyn

Promenera i gulliga fiskeläge Kåseberga och njut av en välsmakande lunchpaus från havet alldeles intill.

Sverige, Skåne, Österlen, Kåseberga

 

29. GLEMMINGEBRO |  Fika på Olof Viktors kafé

Konditor och mästerbagaren Jan Hedh öppnade Olof Viktors Kafé och Bageri i början 2000-talet. Till en början var det mer ett tankeexperiment, där frågan var om det gick att använda råvaror utan tillsatser och produkter av högsta kvalitet? Svaret har vi fått så här i efterhand, då de har fått flera priser. Senast fick de utmärkelsen ”Årets Kafé & Bageri” från restaurangguiden White Guide. Himmelskt goda mackor och bakverk går att inhandla och att förtära på kaféets innergård eller att köpa med sig från deras gårdsbutik.

Sverige, Skåne, Österlen, Olof Viktors

 

LITE VÄSTER OM ÖSTERLEN


30. YSTAD |  Marsvinsholms Slott

Österlen är fyllt av maffiga slott med vackra trädgårdar som alla är värda ett besök. Du kan övernatta på vissa av dem, medan andra har konst, vin och matupplevelser. Sju kilometer nordväst om Ystad ligger Marsvinsholms slott som har två ståtliga torn i fem våningar. Under sommaren har Marsvinsholmsteaterna föreställningar i slottsparken. Då är också kafé och restaurang öppen. På Kronovalls vinslott kan du till exempel äta gott, medan du på Marvinsholms slott kan njuta av skulpturpark och teater.

31. ABBEKÅS | Charmig Fiskeby

I charmiga och lummiga Abbekås finns ett stycke svensk fiskehistoria. Mycket av den gamla fiskelägerkänslan är bevarad och du kan få en skön bild av hur fint Abbekås var under fiskets storhetstid. Bra promenadstigar tar dig runt området och du kan njuta av lugnet och nästan obefintlig mobiltäckning. En mysig krog i hamnen är väl värd ett besök för lunch eller fika.

32. SKURUP | Hörte Brygga

På Hörte Brygga vid stranden i Skivarp, har de äkta makarna tagit inspiration från sina tidigare arbetsplatser Fäviken Magasinet och Bagatelle. Resultatet är en charmig mix mellan det luxuösa och det lantliga. Här finns inga servitriser eller hovmästare, inga färdiga rätter eller menyer. Under sommaren tar man inte ens bordsbokningar. I stället hälsas man välkomna av en sommelier som guidar genom en lista på naturliga hantverksdrycker. En kock plockar sedan samman och tillagar utvalda godsaker. Lite gränsfall om det tillhör Österlen, men värt besöket när man är här.

33. YSTAD | Ystad Saltsjöbad

Om du vill ta hand om din kropp är Ystad Saltsjöbad det perfekta stället. Det ligger vackert vid havet och erbjuder massor med behandlingar. Det har varit en mötesplats i Sydsverige för rekreation, nöje och arbete sedan 1897 . En ”klassiker” bland Sveriges hotell som har utvecklats i takt med tiden. Från anrikt badhotell till dagens kompletta konferens och Spa-anläggning.

 

Sverige, Skåne, Ystad

 

 

Sverige, Skåne, Österlen, Olof Viktors

 


34. SIMRISHAMN | Vårhallarna

Tobisviken kantas av sandstrand och innanför ligger en vidsträckt sandhed. Området är känt för de speciella naturförhållandena som har skapat förutsättningar för en mycket rik flora och fauna.

” De renspolade hallarna norr om Simrishamn och Tobisviken har en unik konsistens och mikrofauna. Vid Vårhallarna skjuter skivorna av ljus sandsten ut i horisontella lager och ser ut precis som man tänkt sig att de en gång legat på havsbottnen och av tid och tryck sakta blivit till sten. Flakens yta är knottrig och inbjuder till halkfritt strövande samtidigt som man letar efter spännande fossil och andra märken från det länge sedan förgångna.”

Texten är hämtad ur Arne Schmitz bok Våra smultronställen, föreningens årsbok 1998.

 

35. KIVIK | Esperöds arboretum

Esperöds arboretum utanför Kivik nära musteriet är värt ett besök. Har en av Sveriges största och äldsta ekar. Många fler ovanliga träd och växter. Arboretet är en berömd samling exotiska träd som anlades av ryttmästare Albert Wallis 1922. Hustrun Elsa Wallis fortsatte tillsammans med sin bror att utveckla arboretet under närmare 25 år efter makens död. Därefter har olika ideella krafter i olika tider bidragit till att det kunnat bevaras. Det finns 40.000 m2 att ströva runt i. Bland annat finns här en mängd olika magnoliaarter att beskåda.  Junimagnolian sprider sin väldoft i juni-juli. Somliga är över 25 m höga.

36. YSTAD | Österlenkryddor & Lavendel

I Köpingebro på Österlen hittar man Österlenkryddor. Österlenkryddor är äkta Svenska kryddor som de med stolthet levererar från spadtaget till kryddhyllan. Man erbjuder helhetsupplevelser och bjuder in till kreativ matlagning som alla kan vara delaktiga i. Och här kan ni boka er lavendelupplevelse.

37. SIMRISHAMN | LOPPIS PÅ SUCKARNAS BRO

Varje lördagsmorgon drar loppisen på Suckarnas gång i Simrishamn igång. Det liknar snarare en folkfest än en loppis, men den som vill fynda har stora möjligheter till det.

38. LÖDERUP | Kolla in Österlenkonst

Efter lite fika på Olof Viktors är det inte speciellt långt till Löderup. Här finns konstnären Annika Jägfeldts galleribostad. Där finns flera av hennes coola rockporträtt, till exempel tavlor med Jimi Hendrix, Madonna, Bruce Springsteen och fler. Fortsätter man sedan uppåt längs med kusten passerar man markerade skyltar till flertalet gallerier/ateljéer att stanna till vid. För den riktiga konstentusiasten går konstrunda av stapeln varje år under påsken.

 

 

Sverige, Skåne, Österlen, karta

 

 

Translation

Here are my 29 best tips to visiting Österlen in Skåne. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

13 Comments

  1. Tack för fantastiska tips! Jag får användning av flera av dessa snart då jag åker till Österlen med några i familjen :). Har redan bokat bord på Fridens. Jag måste också försöka ta mig till Yangtorp

    1. Friden är mysigt, kanske lite hajpat ;). Ångtåget är kul för både barn pch vuxna. Yangtorp är en häftigare upplevelse och mysiga kaffet Färg från förr som också ligger där. Dock inte Österlen :). Välkomna till Skåne :)

  2. Färg från förr känns verkligen något vi borde ta på vägen ;) Tåget verkar också som en rolig grej! Har du något tips på var msn kan fota sig i lavendelfält, har sett några på insta. Verkar vara från österlenkryddor men lite oklart om man kan gå ut i fältet på egen hand. Ser så otroligt vackert ut!

    1. Åh Lavendelfält står på min lista med. Men Frankrike. Har aldrig sett några i Skåne. Det skulle i så fall kanske vara som du säger på Österlenkryddor under en kort period. Läser att man kan boka å då får plocka själv :). Österlenkryddor borde ju vara med på listan :).

    2. Sven says:

      Leta bara efter K H i närheten.

  3. Bengt Eriksson says:

    Esperöds arboretum utanför Kivik nära musteriet är värt ett besök. Har en av Sverigesstörsta och äldsta ek. Många fler ovanliga träd och växter.

    1. Stort tack för tipset. Det lägger vi så klart till :). Ha en fin sommar.

  4. Ja lavendelfrukosten där , wow !!

  5. Jeanette says:

    Tack för väldigt bra och utförlig guide! Vi skulle åkt till Provence (och lavendelfälten!) och franska rivieran i sommar, men det blir nog Sverigesemester istället med tanke på världsläget och då är Österlen med på listan. Toppen med tips för en förstagångsbesökare! Kram och hej från Jeanette som var med på resan med SOS Barnbyar i Ukraina :)

    1. Åh, tack Jeanette. Självklart finns det mycket mer i Skåne, men jag fyller på lite allt eftersom :). Det får bli gula rapsfält istället för lila lavendelfält… eller passa på att besöka lavendelfälten på Österlen. Och… tänk vad tiden går. Men den resan har lämnat starka spår. Kram

      1. Jeanette says:

        Gult är också fint. :) Ja, den resan lämnade starka spår, läste om dina inlägg därifrån och tittade på bilderna. Fina reportage!

  6. Monika Fransson says:

    Stort tack för alla fina tips. Vi planerar att åka på vår semester. Sedan får mängden folk visa hur mycket vi kan göra och besöka. Känns som det skulle kunna bli en gourmet semester med vackra platser och stränder.

    1. Vad glad jag blir att du hittade lite inspiration. Bra att du är förberedd, juli på Österlen kan vara galet. Mitt tips kika på nordöstra och nordvästra Skåne. Kristianstad och Helsingborg. Massor av vacker natur och upplevelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *