– Denna artikel innehåller reklamlänkar –
Efter fyra dagar i Samarkand och Bukhara är vi tillbaka i Tasjkent. Uzbekistans huvudstad. De tre städerna är totala kontraster. Samarkand är den färggranna staden med enorma, vackra komplex. Buchara är staden som är bäst bevarad och där man låtit tidens tand bestämma hur byggnaderna ser ut.
Tasjkent är staden med modern arkitektur, flerfiliga vägar, lyxhotell och så klart många sevärdheter. Det är sista dagen här och vi befinner oss i Tasjkents nya kvarter och stadspark New City. Jag står med ryggen mot den vackra gröna parken och tittar upp på Hilton hotell, när jag plötsligt känner en arm läggas hårt runt ryggen på mig. Jag vrider huvudet och ser en gammal dam med stort leende i guld.
Hon skrattar och pekar mot väninnan som står beredd med mobiltelefonen. Hon vill ha en bild. Helt plötsligt har vi omringats av alla hennes väninnor och alla mina medresenärer. Och sådana här möten har hela resan varit fylld av. På en lunchrestaurang blir Vera erbjuden hjälp att ta sina bilder av en ung tonårig tjej. På torget i Buchara går tre tonåriga tjejer fram till blondinerna i gruppen, Gunilla och Charlotte, och vill ta en bild.
LÄS MER: Fler artiklar om sagolika Uzbekistan kan du läsa här
UZBEKISTANS HUVUDSTAD TASJKENT
Vid gränsen mot Kazakstan hittar man Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Beroende på vilket alfabet man använder hittar man även stavningar som Tashkent, Tosjkent och Toshkent. Trots knappa tre miljoner invånare, är Tasjkent den viktigaste staden i Centralasien. Som många av Uzbekistans städer var även Tasjkent ett viktigt handelscentrum längs Sidenvägen. Staden har anor från 4000 f.kr och omnämns i Kinesiska källor på 100-talet f.kr. 1214 blev staden förstörd av Khorezm shah och 1219 utsatte Djingis khan staden för ännu en våldsam attack.
Under 1800-talet blev Tasjkent en del av det ryska imperiet och utvecklades till en viktig administrativ och militär bas. Under Sovjetunionen upplevde staden en betydande industrialisering och modernisering, men också politisk och kulturell påverkan från Moskva. Efter Sovjetunionens fall år 1991 blev Tashkent huvudstad i det självständiga Uzbekistan. 1930 blev den huvudstad i den Uzbekiska Sovjetrepubliken. 1966 drabbade en våldsam jordbävning Tasjkent, och stora delar av staden blev förstörd. Därför präglas Tasjkent i dag av moderna byggnader, men med en tydlig rysk och uzbekisk stil.
TASJKENT METRO
En del av vår dag har avsatts för att upptäcka Tasjkents metro. Kanske Tasjkents största sevärdhet. Jag är inte jättepåläst, så jag är inte helt beredd på vad som väntar oss. En av våra kollegor från Norge är desto mer beläst och har sett fram emot besöket hela resan. Tunnelbanesystemet började byggas först 1972 och öppnade först 1980. Men även efter premiären, fortsatte man bygga allt fler stationer, 300 meter om dagen, tills man hade en cirkulär linje.
Som på flera platser i världen, har man här gett varje metrostation sin egen arkitektoniska prägel. De präglas av detaljerad och vacker mosaik och konstnärlig arkitektur som återspeglar Uzbekistans rika kulturarv. Vi besöker fyra av dem. Att få fotografera här har bara varit tillåtet sedan 2018 och än är säkerheten stor för att få besöka metron. Innan man får gå in, måste man gå igenom en säkerhetskontroll där ens väskor skannas. En tunnelbanebiljett kostar 0,50 euro och kan användas hur många gånger man vill, så länge man inte lämnar stationen.
Vi besöker Kosmonavtlar som är dedikerat till Uzbekistans kosmonauter och astronauter. Här hedrar man även Valentina Teresjkova, som 1963 var den första kvinna i världsrymden då hon med rymdfarkosten Vostok 6, flög 48 varv i omloppsbana runt jorden. Paktakor med sin vackra mosaik som hedrar bommulsarbetare. Mustaqillik Maydoni, med sina enorma ljuskronor, är kanske en av mina favoriter.
Foto: Veera Bianca
CHORSU MARKET
På marknaden i Tasjkent köper vi bröd av en dam, som skrattar högt när vi diskuterar priset. På ett annat ställe köper vi nötter av en äldre herre som inte pratar engelska. Min dåliga ryska fungerar bra och leder till massor av skratt. Man hittar Chorsu Bazaar i den gamla delen av staden och är en av stadens äldsta. Man vet att man hamnat rätt när man ser de ikoniska blå kupolerna som täcker olika delar av marknaden.
Det du inte hittar här finns troligtvis inte. Kryddor. Kläder och skor. Frukt och Grönsaker. Smycken. Slakterier. Restauranger. Bröd. Hantverk. Keramik. Kanske du hittar lite bättre kvalitet och lite vackrare design i Samarkand och Bukhara, men priserna här är svårslagna.
KULKEDASH MADRASSA
Om du besöker Chorsu Market, kan du också besöka Kulkedash Madrassa som ligger på gångavstånd från marknaden. Detta universitet, madrassa [islamisk skola], är från Medeltiden och byggdes runt 1570 av den shaybanidiska härskaren Dervish Sultan. Madrassan är byggd av gult tegel och har en traditionell kvadratisk form med en stor portal och en innergård. Innergården är otroligt vacker och madrassan är en av Tasjkents stora sevärdheter.
INDEPENDENCE SQUARE | SJÄLSTÄNDIGHETSTORGET
Precis framför Mustakilik Maydon metrostationen, strax uppför trappan, hamnar man rakt på Independence Square. Förr var torget känns som Lenintorget och är idag en populär mötesplats för lokalbefolkningen. Efter Uzbekistans självständighet 1991 ändrades torgets namn till Självständighetstorget. Här firas högtider och hålls militära parader under speciella dagar. Det är landets huvudtorg och de administrativa kontoren för kabinettet och senaten finns här.
HAZRATI IMAM COMPLEX
Hazrati Imam Complex är Tasjkents religiösa hjärta och finns i Olmazor-distriktet. Detta vackra historiska byggnadskomplex påbörjades under 1500-talet och består av flera olika byggnader. Det sägs att världens äldsta Koran finns här. De turkosa kupolerna som känns självklara och naturliga i Buchara och Samarkand, är här en mer rar syn. Komplexet består av Moʻyi Muborak Madrasa, Qaffol Shoshi-mausoleet, Baroqxon Madrasa, Hazrati Imam-moskén, Tillashayx-moskén och Imam al-Bukhari Islamic Institute.
Tar man sig ut i kvarteret runt komplexet, kommer man upptäcka en ny värld som håller på att byggas upp. En kvarter med gator bestående av små butiker, hantverkare och konstnärer som erbjuder vackra skapelser till besökare på området.
NEW CITY
Tasjkent City Park, New City, är som en helt annan del av Uzbekistan och Tasjkent. Man har byggt upp en helt ny stadsdel med höga skyskrapor, en grön park, en sjö, gröna träd i form av savannens djur, moderna hotell, kaféer och restauranger, lekplatser och konstinstallationer. Oavsett, har det blivit ett populärt område för för lokalbefolkningen att besöka och koppla av med familj eller vänner.
LUNCHA PÅ CENTRAL ASIAN PLOV CENTER & BESÖK TV-TORNET
Precis intill Tasjkent TV-torn, som också är en av Tasjkents sevärdheter, hittar man Central Asian Plov Center. En lunch här är mer än en lunch. Det är en upplevelse. I hög värme bakas det färskt bröd och tillagas plov i mängder. Plov är Uzbekistans nationalrätt och görs på bland annat ris, morötter, lök och häst eller lammkött. Rätten serveras ÖVERALLT och man lär äta den mer än en gång under sin resa genom Uzbekistan. Städerna nästan tävlar med varandra om vem som har den bästa ploven.
Vill se Tasjkent uppifrån, ska du ta dig upp i TV-tornet intill Centret. TV-tornet som är 375 meter högt, är den högsta byggnaden i Centralasien. Och fram till 1991 var det, det tredje största tornet i världen. Det finns också en restaurang i tv-tornet och den ligger på 97 meters höjd.
LÄS MER: Mer om Central Asian Plov Center och nationalrätten Plov
VAR SKA MAN BO I TASJKENT
Precis som i de flesta storstäder och huvudstäder, finns det boende i Tasjkent för alla prisklasser. Från prisvärda vandrarhem till fem stjärniga hotell. Vi bodde på The Tower Hotel , som är ett fyrstjärnigt hotell ganska centralt beläget. Just nu kostar ett rum cirka 900 kronor per natt. Rummen ärr rymliga, badrummet stilrent och frukosten bra. Men om det någonstans är prisvärt att bo på femstjärniga hotell, är det i Uzbekistan. Du kan till exempel bo på femstjärniga Hilton för eller Hyatt Regency för cirka 2.400 kronor per natt.
DE 10 STÖRSTA SEVÄRDHETERNA I TASJKENT
1. AMIR TIMUR-TORGET
En stor öppen plats som hyllar den legendariska erövraren Timur den store med en mäktig staty.
2. KUKELDASH-MADRASSAN
En av stadens äldsta madrasser som dateras till 1500-talet och fungerade som ett centrum för utbildning och religion.
3. CHORSU-BASAREN
En livlig och färgstark marknad där besökare kan uppleva den autentiska uzbekiska kulturen och handeln.
4. KHAST IMAM-KOMPLEXET
En samling av religiösa byggnader, inklusive en moské och en madrassa, som inrymmer en av världens äldsta koraner.
5. TASHKENT TV-TORN
En imponerande struktur och en av stadens moderna landmärken som erbjuder en fantastisk utsikt över staden.
6. INDEPENDENCE SQUARE
En stor och vacker torg som hyllar Uzbekistans självständighet efter Sovjetunionens fall.
7. NAVOI THEATRE
En kulturell institution som erbjuder teater, opera och andra föreställningar i en imponerande byggnad.
8. ABDULKASIM MADRASSA
En vacker madrassa med en imponerande fasad och innergård.
9. STATE MUSEUM OF HISTORY OF UZBEKISTAN
Ett museum som berättar historien om Uzbekistan från antiken till modern tid genom artefakter och utställningar.
10. TASHKENT METRO
En av de vackraste tunnelbanesystemen i världen med stationer som är utsmyckade med konstverk, mosaiker och marmor.
Translation
Here are a few tips for your trip to Uzbekistans capital Tashkent.
Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.
Nej men WOW vilka spännande platser ni besökte! Så himla fina bilder också :)
Uzbekistan är verkligen ett spännande land. Både Samarkand och Tasjkent är moderna städer, men de genomsyras av sin kultur och bondesamhälle. Åh tack för fina ord.