Foto: Together

 

Senaste halvåret har jag suttit en hel del framför Kunskapskanalen och BBC Brit. Två kanaler där man kan se dokumentärer eller reseprogram nästan dygnet runt. Och jag kan väl erkänna att jag hunnit med ganska många sedan i höstas. 

 

Jag har under åren samlat på mig många favoritserier och många av dem är Brittiska resedokumentärer om resande och vår värld. Just Storbritannien har många fantastiska programledare som gör riktigt bra undersökande reportage om världen vi lever i. En gång i tiden var det en sån där dröm man inte vågar prata högt om, att få göra ett sådant där program. Jag ska bara öva lite till på att vara framför kameran ;).

 

Jag fastnar i alla möjliga sorters dokumentärer. Resedokumentärerna är så klart favoriter, men jag hamnar lika ofta framför historiska [som de om Hitler] och samhällsdokumentärer. Samhällsdokumentärerna är de som berör mest. Jag gillar när mina tankar och åsikter utmanas genom andra vinklar och tankar än de jag är van vid. I dagens tips hittar ni allt från den nya dokumentärer med Attenborough till den jobbiga Unrest om kroniskt trötthetssyndrom.

 

Och är man intresserad av samhällsdokumentärer ska man se Lön utan jobb. Tyvärr ligger inte alla kvar på Kunskapskanalen, men förhoppningsvis dyker de upp igen. Under kategorin SETT PÅ TV hittar du alla mina tidigare tips på dokumentärer och reseprogram. Jag reserverar mig också för att sidorna jag länkat till, fortfarande visar dem.

 

1. SEASPIRACY

Seaspiracy är en dokumentärfilm från 2021 om fiskets miljöpåverkan och de  skador människan åsamkar djuren som lever där. På vägen upptäcker han dessutom en omfattande korruption. Han undersöker olika mänskliga effekter på det marina livet och förespråkar ett slut på fiskkonsumtionen. Regisserad av den brittiska filmskaparen Ali Tabrizi.

 

2. ATTENBOROUGH OCH MASSUTROTNINGEN

Detta är kanske en av de viktigaste dokumentärerna som gjorts senaste tio åren. Vi får följa Attenborough, forskare och människor som jobbar i olika hjälporganisationer. Dokumentären handlar om hur vi i de rikaste länderna i världen, håller på att förstöra vår jord. Hur vi förstör djurarternas miljöer och hur vi håller på att utrota våra däggdjur. Man får sig en tankeställare när man får reda på att man i Usa konsumerar mer än sju gånger per person, som man gör i länder som Indien. Och att 70% av det som produceras och tillverkas i U-länderna, är på grund av efterfrågan i I-länderna. Se den här. 

Originaltitel: Extinction – the facts

 

3. LOUIS THEROUX | WHEN LOUIS MET

Jag brukar på skoj säga att jag vill bli Louis Theroux när jag blir stor. Han är min absoluta favorit när det gäller undersökande dokumentärer om vår värld. Han sätt att ställa seriösa frågor till personer med de mest udda åsikter utan att lägga för mycket egna värderingar just där och då är beundransvärt. Ett av hans kanske mest kända avsnitt är hans möte med ”Usa´s mest hatade familj”.

 

4. PLANET EARTH

Förra året släpptes andra säsongen av den fantastiska serien Planet Earth. Helt klart en av de vackraste dokumentärerna om vår fantastiska värld. 2006 revolutionerade BBC-dokumentären Planet Earth naturfilmandet och ändrade vår syn på den värld vi lever i. Tio år senare har den följts upp av Planet Earth II. Tillsammans med ZDF, Tencent och France Télèvisions, har BBC ännu en gång lyckats sätta en ny standard för naturdokumentärer.

 

Kamerateamet spenderade tre år åt att filma uppföljaren. De filmade under totalt 2089 dagar, under 117 resor till 40 olika länder och spelade, med hjälp av drönare, kamerafällor, teleobjektiv, lågljus och höghastighetskameror, in unikt bildmaterial av vår värld och dess invånare.

 

5. PÅ GRÄNSEN MED PETER JIHDE

Jag hade inte förväntat mig jättemycket av denna dokumentären. Kanske för att jag aldrig sett Peter Jihde framför mig i just den rollen. Men hans resa genom Usa överraskar. Han förvånar mig med att möta människor på ett äkta och avslappnat sätt. En roll som jag sällan ser hos svenska programledare. Någon som jag normalt förbehåller de bästa som Louis Theroux.

 

Peter Jihde åker till USA och möter människor vars åsikter är på gränsen till vad som är acceptabelt i Sverige. Han söker nya perspektiv men finner också avskräckande exempel. I USA finns det extrema människor – och lösningar. Vapen, droger och rasism är bara några av de kontroversiella ämnen som tas upp

esedokumentär, På gränsen med Peter Jihde

 

6. ROSS KEMP | GANGS & FLER

Ross Kemp är killen som filmar på de tuffaste ställena i världen. Som världens värsta fängelse, de drogtätaste ställena i världen, värsta gängen i El Salvador, men gör också besöken som är jobbiga att bara titta på, som soptipparna i Indien.

 

7. LÖN UTAN JOBB

Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta för din försörjning? För bara några år sedan var medborgarlön bara en önskedröm. Detta är en av de dokumentärer där det diskuteras om möjligheten att fördela välstånd i många politiska och vetenskapliga sammanhang. Är det dags att tänka om? Hur skulle det till exempel se ut i Usa om man betalade låginkomsttagarna lite mer och cheferna lite mindre? Idag tjänar en VD i Usa 343 gånger mer än medelinkomsttagaren, medan många måste ha två eller tre jobb för att kunna betala sjukförsäkring, skola och barnomsorg.

Resedokumentärer, Lön utan jobb

 

8. FRÅN MARTIN LUTHER KING TILL OBAMA

Under en livstid har mycket hänt i USA. Från att svarta inte fick rösta till att landet fick en afroamerikansk president 2008. Men frågan om rasism är fortfarande aktuell. Professor Henry Louis Gates gör en sammanfattning av afroamerikanernas historia från mitten av 1960-talet till idag. En resa genom 50 år av afroamerikansk historia från 1960-talet till vår egen samtid. Ledsagare är Henry Louis Gates Jr, professor i Afrika-och afroamerikanska studier vid Harvard University. Han inleder med Alabama och staden Selma, för evigt förknippade med ”Den blodiga söndagen” 7 mars 1965, och avslutar med orkanen Katrina och Barack Obama.

 

9. NOAM CHOMSKY OCH DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN

Noam Chomsky ger sin bild av den amerikanska demokratin och den ekonomiska historien. Han talar om koncentration av förmögenhet och makt och framför kritik mot odemokratiska beslutsprocesser, globalisering och mot nedskärningar i den sociala välfärden.

 

10. UNREST, OM ME/CFS & KRONISKT TRÖTTHETSSYNDROM

De som följer bloggen lite närmare och känner mig privat, vet att jag lever med en sjukdom som heter ME/CFS. Jag nämner det i mina månadssvep lite då och då. Jag skrev om sjukdomen för länge sedan här. Det är en sjukdom med väldigt många ytterligheter, men gemensamt för alla är att man är extremt trött. Trots att man kanske sovit sexton timmar är man inte utvilad när man vaknar. Man bli också extremt trött efter aktivitet. Oavsett om det är en mental eller fysisk sådan. Trots att man ständigt vilar och sover, blir man sällan piggare.

 

Inom vården har kunskapen varit oerhört liten och så många som 40 000 personer i Sverige, gamla som unga, och de flesta har fått diagnos depression eller att det är mentalt. Men ME/CFS är en neurologisk sjukdom. Tack vare Corona har ögonen öppnats upp för sjukdomen. För många av de som får diagnos långtidscovid, hamnar nu i vår kategori. Kanske det kommer leda till mer allvar kring sjukdomen och mer forskning.

 

Faktum är att bara senaste två åren har fler gått bort i sjukdomen och ännu fler har tagit sitt eget liv för att man inte orkar längre. I dokumentären UNREST på Netflix får man följa med några av de som har det värst. De som inte kunnat lämna sängen på flera år, lever på dropp och inte kan göra något alls utan hjälp. För alla som vill veta mer om denna osynliga sjukdom. SE DEN.

 

 

Translation
Here are my eight tips on great documentaries for rainy days.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Tack för tipsen, massor av intressant att kolla på! Har också fått tips om dokumentären om Madelene McCann, den ska jag också kolla in.

    1. Finns ju så mycket bra. Den har jag inte sett… än :).

  2. Vi såg Ritualer i världen igår. Mycket intressant. Dokumentären som jag pratade om i Tjeckien hette Dödliga fienden, men verkar inte finnas kvar på SVT.

    1. Jag får hålla utkik efter den. Ibland kan man hitta dem på andra ställen. Gillade verkligen Ritualer i världen. Är ju flera avsnitt.

  3. Ja jag har kollegor som alls inte äter fisk. De är marinbiologer och vet hur det ser ut i haven. Det var förövrigt en dokumentär om barn som lekte i radioaktiva sandlådor m.m. som fick in mig på miljöutbildning/jobb en gång på 90-talet.
    Ross Kemp är så kul att se i de här världarna som sig själv eftersom han spelat halvgangster i såpoperan Eastenders i så många år.

    1. Den är så tankeväckande. Blev helt plötsligt helt okej med att vi inte äter fisk mer än när vi reser. Och många andra tankeväckare.

      Tänk ändå, hur mycket, något vi ser på TV kan påverka våra val och vår framtid :). Hade faktiskt ingen aning om att Kemp varit skådis :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *