Foto: Michael Jeddah
Världen består av 246 länder om vi räknar icke erkända nationer och självstyrande territorier. Några av dem är ganska okända och andra har vi inte ens hört talas om. Några av de mindre benämns ibland som mikronationer eller mikrostater.
Det finns två sätt att definiera en mikronationer på. Dels kan man använda ordet för att beskriva en erkänd och självstyrande stat som har mindre än en miljoner invånare. I FN:s årsrapport för 1967 definierades begreppet mikrostat som ”enheter som är utomordentlig små till yta, befolkning, mänskliga och ekonomiska resurser, enheter som nu träder fram som självständiga stater”.
Det andra sättet som ordet mikronationer, eller mikrostater, används på är för att beskriva landområden, vars självständighet har hävdats, men inte erkänts internationellt. Det kan handla om allt från konstnärsprojekt till en politisk aktion mot nationen som landområdet ligger i. Som Ladonien av Lars Wilks i Kullaberg i Skåne. Det finns flera mikronationer som de flesta av oss har hört talas om. Som Vatikanstaten, Monaco, Andorra, Luxemburg, San Marino, Malta och Lichtenstein. Men även länder som Island och Kosovo räknas som mikronationer. Idag har jag letat upp nio som du kanske inte hört talas om. Har du besökt någon av mikrostaterna nedan?
LÄS MER: Hur många länder finns det i världen
NAURU | OCEANIEN
Landet består av en enda atoll i Stilla havet. Nationen byggde sin rikedom av fosfatexport tack vare den goda förekomsten av fågelbajs. Efter att fosfatfyndigheten sinat, ja, fågelbajset tog slut, är landets enda exportvara kokosnötter. Framtiden för de 13 300 invånarna ser allt annat än ljus ut eftersom stigande havsnivåer riskerar att dränka det lilla landet.
KOMORERNA | AFRIKA
Madagaskar har du koll på, eller hur? Och Moçambique? Där emellan finns ett land med tre språk, komoriska, franska, arabiska och cirka 800 000 invånare. Komorerna består av öarna Grande Comore, Mohéli, Anjouan och Mayotte, även om den sistnämnda tillhör Frankrike. Medelåldern är inte ens 19 år, analfabetismen är utbredd och jorderosion ett stort miljöproblem.
KIRIBATI | OCEANIEN
Har du någonsin undrat varför den internationella datumlinjen gör en rejäl utbuktning mitt i Stilla havet? Förklaringen stavas Kiribati. 1995 flyttades datumlinjen så att alla invånare i landet skulle få ha samma dag samtidigt. Atollerna sitter dessutom grensle på ekvatorn. Vissa tillhör norra halvklotet, andra det södra. Några planer på att flytta ekvatorn för Kiribatis skull finns inte. Landets största atoll heter Kiritimati och var testplats för kärnvapen på 1960-talet.
DOMINICA | NORDAMERIKA
Många blandar ihop Dominikanska republiken med samväldet Dominica. Landet ligger i karibiska havet mellan Martinique och Guadeloupe och blev en självständig nation från Storbritannien 1978. Dominica är dock fortfarande en del av det brittiska samväldet. Bananer är en stor exportvara från ett land som ofta drabbas hårt av orkaner. Dominica är en av de fattigaste nationerna i Karibien. Satsning på turism ska, hoppas man, lyfta landet.
ÖSTTIMOR | ASIEN
Östtimor blev självständigt från Indonesien i maj 2002, vilket gör landet till ett av världens nyaste. Mikrostaten ligger i Sydostasien och lockar med såväl behagliga temperaturer som bra dykning och religionsfrihet. Men utbredd fattigdom och eftersatt infrastruktur gör att det lär dröja innan vi reser hit istället för till Thailand.
TONGA | OCEANIEN
Tonga är en självständig stat och arkipelag belägen i södra Stilla havet. Milronationen består av 176 utspridda öar på ett över 700 000 km² stort område, varav 52 av öarna är bebodda. Cirka 107 000 bor på Tonga. Tongaöarna har varit befolkade i omkring 3000 år, och invånarnas kultur har förändrats rejält under denna långa tidsperiod. Innan européerna anlände under sent 1500- och tidigt 1600-tal var tonganerna i nära kontakt med sina närmsta grannar, Fiji och Samoa. Under 1800-talet, då västerländska handelsmän och missionärer började anlända, förändrades Tongas kultur dramatiskt. Vissa gamla vanor och övertygelser förkastades och andra togs i bruk.
Foto: Helen Shrewsbury
TUVALU | OCEANIEN
På 26 kvadratkilometer bor cirka 11 000 invånare. Tuvaluöarna beboddes av polynesier på 1000-talet före Kristus. Ursprungligen var åtta av de nio atollerna bebodda.
Foto: Michael Jeddah
SAINT KITTS AND NEVIS | NORDAMERIKA
Saint Kitts och Nevis, även kallade Saint Christopher och Nevis, är en självständig stat i Västindien, Nordamerika. Landet består av två vulkaniska öar belägna i Läöarna i Små Antillerna. Saint Kitts som är 168 km² och Nevis som är 93 km². Christofer Columbus kom till Saint Kitts 1493. Ön beboddes då av kariber. Britter bosatte sig på öarna 1623. År 1967 fick öarna självstyre. Saint Kitts och Nevis blev en självständig stat 1983.
Foto: Andrey Sulitskey
SÃO TOMÉ OCH PRÍNCIPE | AFRIKA
São Tomé och Príncipe är Afrikas näst minsta stat till ytan, belägen utanför Västafrika. De två huvudöarna, São Tomé och Príncipe, är delar i en kedja av öar som består av slocknade vulkaner.
Foto: Miss Helena
Translation
There are a few micro nations in the world that many of us does not no exist.
Bilder: Från respektive turismsida och Flickr