Solen är på väg upp över Samarkand. Klockan är halv sex på morgonen och vi är på väg till hotellet efter cirka sexton timmars resa. Vi blir mötta av vår guide, och volontär, för veckan, Medinayah. Hon är en av hundra volontärer som hjälper till på den internationella  musikfestivalen i Samarkand.

 

Festivalen vi blivit inbjudna till av Uzbekistans turistråd. Vi är en hel buss med journalister och media och varje land har sin egen dedikerade guide, volontär. Ovanligt för oss är också att vi inte har fått något program i förväg. Vad veckan kommer innebära kommer visa sig… dag för dag. Inget för den med kontrollbehov. Men vår första dag här är också första dagen för Sharq Taronalari. Den internationella musikfestivalen.

 

Vi vet att vi är inbjudna till öppningceremonin. Vad vi inte vet, är att Uzbekistans president, Shavkat Miromonovich Mirziyoyev, ska hålla tal. Att öppningsceremonin bara är för press och media. Att det kommer filmas från alla möjliga håll av Uzbekisk media och livestreamas ut. Att det utöver musik, ska vara dansuppvisningar med flera hundra dansare. Vi vet inte heller vad vi har förväntat oss. Men absolut inte den storslagna upplevelse vi har framför oss.

 

LÄS MER: Många fler bilder hittar nu på vårt Instagramkonto under ikonen Samarkand.

 

 

ORIENTENS MELODIER

Sharq Taronalari betyder “Orientens melodier”,  och är en av de mest prestigefyllda internationella musikfestivalerna i Centralasien. Festivalen hålls vartannat år i Samarkand, Uzbekistan, och lockar både traditionella musiker och samtida artister från hela världen. Från och med detta år, kommer den gå av stapeln vart fjärde år. Med Registan-torget i Samarkands centrum, som dess magnifika scen och bakgrundskuliss, har festivalen vuxit till att bli ett kulturellt fönster mot Uzbekistan och hela regionens rika musikarv.

 

Sharq Taronalari grundades 1997 på initiativ av Uzbekistans första president, Islam Karimov. Syftet med festivalen var att främja och bevara de traditionella musikkulturerna i Orienten, samtidigt som det skapades en plattform för internationellt musikaliskt utbyte. Den första upplagan lockade en handfull deltagare, men festivalen har sedan dess expanderat och inkluderar nu över 50 länder. Förutom att hedra traditionell musik fungerar Sharq Taronalari även som en bro mellan olika kulturer och musikaliska uttryck, och den har blivit ett centrum för etnisk och klassisk musik.

 

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

 

ÖPPNINGSCEREMONIN

Vi är på plats två timmar före ceremonins start. Det pågår fortfarande febrilt arbete med att rulla ut röda mattor, skapa blomsterarrangemang och dra sladdar till filmkameror. Ljudet av fioler och cellos som stäms ekar i arenan. Och vi ser musiker och dansare som förbereder sig för kvällens föreställningar. Vi tar in atmosfären. Tar massor av bilder. Och så är det helt plötsligt dags. Ta era platser. Presidenten är på ingång. Samtidigt som Uzbekistans president håller sitt tal, börjar solen sakta gå ner. Ju mörkare himlen blir, desto mer lyses madrassorna på Registan Square upp. Och när första landet tar plats, är vi redan hänförda.

 

Ljusshowen på byggnaderna i mosaik, blir allt skarpare. I alla regnbågens färger. Orkestrarna tar ton och artisterna lika så. Men det som händer samtidigt, har vi inte väntat oss. Dansare från olika länder, i de färgrannaste dräkter, som utför de mest otroliga uppvisningarna. Ju fler länder som uppträder, desto fler dansare dyker upp på torget. Vi vet inte hur många. Men snabb kalkylering, säger över flera hundra.

 

Allt inleds med en parad av flaggor. Alla närvarande deltagare hedras. Vi ser både Makedonska och Svenska flaggan. När vi ser svenska flaggan blir vi exalterade. Ska Sverige vara med och uppträda? Kanske en joik. Vi hör med våra volontärer och jag hör med vår kontaktperson i Sverige. Hade ju varit kul att ordna ett möte med dem. Det visar sig… att de vi ska boka möte med… är oss själva. Flaggan representerar… oss :).

 

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

 

MUSIKEN PÅ FESTIVALEN I SAMARKAND

Musiken på Sharq Taronalari är en fascinerande blandning av traditionella och nutida toner. Festivalens hjärta ligger i den traditionella musiken från Orienten, särskilt klassiska genrer som maqam, shashmaqam och andra musikformer från Centralasien, Mellanöstern och Sydasien. Musikformer jag aldrig hört talas om. Dessa musikstilar innehåller ofta komplexa rytmer och skalor som speglar de rika kulturella traditionerna i regionen. Dessutom framträder musiker från länder som Indien, Kina, Iran, Turkiet och flera afrikanska nationer.

 

Förutom traditionell musik är festivalen även en plattform för nyskapande artister som utforskar fusion-genrer. Genrer där västerländsk och österländsk musik möts i spännande kombinationer. Instrument som oud, sitar, dombra och rubab används flitigt och tillsammans med internationella musiker skapas en eklektisk atmosfär. Vid öppningsceremonin finns på en sidan av torget en stråkorkester på minst 30 deltagare. På andra sidan, det samma bestående av en orkester med de mer unika och traditionella musikinstrumenten. Konserterna och tävlingarna bedöms av en internationell jury, och priser delas ut till de bästa artisterna och grupperna.

 

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

 

ÅRETS FESTIVAL

Sharq Taronalari 2024 är en av de största upplagorna hittills, med fler länder som deltog och ett bredare spektrum av musikstilar som visades upp. Festivalen har enligt tradition centrerats kring det ikoniska Registan-torget i Samarkand, omgivet av stadens fantastiska arkitektur från 1400-talet. Årets festival belyser särskilt den ökande betydelsen av musiken som ett globalt språk, som överbryggar skillnader och förenar människor oavsett bakgrund.

 

Årets festival har även lyft digitaliseringen av musik, där moderna ljudteknologier och traditionella instrument kombineras för att skapa unika musikaliska upplevelser. Under veckan har man kunnat delta i workshops och seminarier om musikarv, improvisation och samarbete mellan kulturer.

 

 

SAMARKAND, FESTIVALENS VÄRDSTAD

Samarkand är en av världens äldsta städer och en viktig del av Sidenvägen. Den kulturella och historiska betydelsen gör staden till en idealisk plats för en internationell musikfestival som Sharq Taronalari. Registan, med sina blå kupoler och intrikata mosaikmönster, skapar en storslagen bakgrund till festivalens scener. Besökare får inte bara uppleva musiken utan också stadens rika historia och arkitektoniska underverk.

 

Sharq Taronalari är mer än bara en musikfestival – det är en kulturell fest som samlar artister och publik från hela världen i en av Centralasiens mest fängslande städer. 2024 års upplaga lovar att bli ett oförglömligt evenemang, som firar både traditionell och samtida musik, och stärker festivalens ställning som en global kulturell mötesplats. Om du är intresserad av musik, kultur och historia är Sharq Taronalari ett måste att besöka.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Samarkand kan du läsa här.

 

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

Uzbekistan, Samarkand, Registan, Sharq Taronalari music festival 2024, Registan Square

 

Translation
Sharq Taronalari in Samarkand, Uzbekistan, is a music festival that celebrates the music of the Orient, and minority music from all over the world. Sharq Taronalari is one of the largest musical and cultural festivals in Central Asia. Held every two years in Samarkand’s Registan Square since 1997


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistans Turistråd.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *