Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda

 

Shahi Zinda. Första gången jag besökte mausoleet blev jag hänförd och fångad av denna magiska plats. När jag fick reda på att jag skulle få återvända till Samarkand,  var Shahi Zinda det första jag vill återse och dela upplevelsen och magin med mannen.

 

Shahi Zinda, ibland Shah-i Zinda, är ett av Samarkands och Uzbekistans mest ikoniska landmärken. Det är en imponerande samling av mausoleer, komplex av gravkammare, och helgedomar. Dessa byggdes under olika tidsperioder under Medeltiden mellan 1000-talet till 1400-talet. Här ligger högt uppsatta och viktiga personer inom Islams historia begravda. Komplexet ligger på en höjd i den nordöstra delen av Samarkand, med panoramautsikt över Zarafshan-dalen.

 

Det har fascinerat besökare med sin vackra arkitektur och historiska betydelse. Men platsen är också känd för sin rika mosaik, kalligrafi och den blåa keramiken som pryder byggnaderna. Att platsen är en del av UNESCO:s världsarv känns som en självklarhet. Oavsett om man är en historienörd, arkitekturentusiast eller en andligt sökande resenär kommer Shahi Zinda utan tvekan att lämna ett bestående intryck.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Samarkand & Uzbekistan kan du läsa här

 

Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda

 

DEN LEVANDE KUNGEN

Namnet “Shahi Zinda” betyder “Den Levande Kungen”. Namnet refererar till Kusam ibn Abbas, en släkting till profeten Muhammed, som enligt legenden ligger begravd här. Enligt lokal tro var Kusam ibn Abbas var en missionär som spred islam i Centralasien. Efter sin död sägs han ha levt vidare på ett mystiskt sätt, vilket gav upphov till benämningen “levande kung”. Hans grav är en av de mest vördade platserna i komplexet.

 

När man går genom de smala passagerna mellan mausoleerna, omgivna av fascinerande mosaiker och vackra portaler, känns det som att man reser tillbaka i tiden. Den rofyllda atmosfären [trots att man delar den med många andra besökare], i kombination med den religiösa och historiska betydelsen av platsen, gör Shahi Zinda till en andaktsfull upplevelse. Troende kommer hit för att be vid helgedomarna, medan turister kommer för att beundra de konstnärliga mästerverken.

 

 

EN OVÄNTAD PRIVAT GUIDNING

Första gången jag besöker Shahi Zinda är tiden knapp. Vi springer runt, nästan lite galna, för att hinna fånga allt på bild och samtidigt fånga känslan av att faktiskt befinna oss här. Denna gång har vi all tid i världen. Mannen och jag. Med oss har vi veckans dedikerade volontär Medina och en utsänd från kulturnämnden i Samarkand. Deras engelska pendlar och det är inte alltid jag får de svar jag önskar på alla mina frågor. Men så händer det.

 

Jag ser en ung man sitta och måla plattor för hand med Shahi Zindas typiska mönster. Jag går fram och frågar om jag får ta några bilder… han öppnar munnen och pratar en perfekt engelska. En halv minut senare har vi en privat guide som berättar allt om den fantastiska arkitekturen här. Om renoveringar som har pågått i många, många år, som hans far var en stor del av. Och som han nu tagit upp arvet på.

 

Han berättar att mausoleerna i Shahi Zinda är viloplatser för många framstående personer inom Islam. Bland annat kungligheter och nobla medlemmar av Timuriderdynastin. Bland de mest framstående gravarna finns mausoleet för Tuman-Aka, syster till Amir Timur Tamerlan, och Shirin-Bika-Aka, en annan medlem av Timuriderdynastin. De olika mausoleerna är arkitektoniska mästerverk och representerar flera tiders byggnadsstilar.

 

Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda

 

ARKITEKTUR & RESTAURERING

Det mest anmärkningsvärda med Shahi Zinda är dess slående arkitektur i timuridisk stil. De magnifika gravarna är dekorerade med blå kakel, geometriska mönster och inskriptioner på arabiska. Mausoleerna uppfördes under olika perioder och av olika härskare och dignitärer, vilket gör platsen till ett levande museum över centralasiatisk arkitektonisk utveckling.

 

De pågående restaureringar påbörjades under 1900-talet av Sovjetiska forskare och restauratörer. Idag har Shahi Zinda genomgått omfattande restaureringsarbeten för att bevara dess historiska och kulturella betydelse. I ett av mausoleerna finns ett litet museum med bilder på hur det såg ut innan renoveringarna påbörjades. Men de större renoveringarna intensifierades först efter Uzbekistans självständighet.

 

Den senaste stora restaureringen inleddes på 2000-talet, med fokus på att återställa den ursprungliga mosaiken och de arkitektoniska detaljerna. Målet har varit att återskapa mausoleernas ursprungliga prakt och samtidigt skydda dem från skador orsakade av tidens gång, väder och tidigare felaktiga renoveringar. Restaureringen har inte bara bevarat monumentens estetiska skönhet utan också deras historiska och religiösa betydelse för regionen.

 

 

PLANERA DITT BESÖK PÅ SHAHI SINDA I SAMARKAND

Den bästa tiden att besöka Shahi Zinda är under våren eller hösten, när vädret är mildare och behagligare. På sommaren kan temperaturen i Samarkand bli extremt hög, vilket kan göra det mindre bekvämt att utforska komplexet i dagsljus. När vi är här, i slutet på augusti, är det mellan 25 och 30 grader på dagarna.

 

Shahi Zinda ligger nära andra stora sevärdheter i Samarkand, som Registan Square och Gur-e-Amir. Det är lätt att nå dessa med taxi eller till fots om du befinner dig i stadens historiska centrum. Tänk bara på att ha kontanter om du ska åka taxi. Inträdesavgiften är ofta en symbolisk summa, och det rekommenderas att man kommer hit tidigt på morgonen för att undvika de största turistgrupperna. Men bli inte förvånad om lokalbefolkningen kommer fram och vill ta bild med dig. De är nyfikna och ännu ovana vid turister.

 

Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda 

Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda

Uzbekistan, Samarkand, Shahi Zinda

 

Translation
There are many reason to visit Uzbekistan. And particullary Samarkand. If you have to choose one thing to se, you have to choose the Masouleum complex of Shahi Zinda. Just a magical place.


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Sharq Taronalari International Music Festival.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *