Kambodja, Koh Rong Sanloem

 

Det har nog inte gått någon obemärkt förbi, om problemen med överturism. Det kommer nya artiklar och diskussioner i ett allt snabbare tempo. Jag är en del av det problemet, så självklart måste jag delta i diskussionen.

 

Jag är ingen expert, men jag ser till att hålla mig så informerad jag bara kan. Men trots kunskapen, är det inte alltid så lätt att ta rätt beslut. Ibland vinner “jag vill” över jag borde inte. Ett problem jag delar med många. Det bekväma, det enkla och snabba är oftast vägen vi tar. Jag har varit i Venedig. Och jag förstår att alla andra också vill se denna vackra stad. Paris, självklart måste man ha sett Paris. Å Barcelona. Så vad kan vi göra?

 

LÄS MER: Någon som kan massor i ämnet Hållbar turism, är Linda på Resa Medvetet. Vill du läsa mer om ämnet, köp hennes bok eller läs mer på hennes sida.

 

Italien, Venedig

 

VAD ÄR ÖVERTURISM?

Överturism är ett växande problem. Det är ett fenomen där resmål blir överbelastade av turister. Detta leder till problem och negativa effekter för både miljön och lokalbefolkningen. Platser som tidigare varit fridfulla och charmiga, förvandlas till överfyllda turistfällor. Trängsel, skräp och slitage på natur och kulturarv är vanliga konsekvenser. Detta påverkar även lokalinvånarna, som får sämre livskvalitet i takt med att deras samhällen anpassas för att tillgodose turisternas behov snarare än deras egna.

 

Vi som resenärer, kan genom att välja alternativa resmål, upptäcka nya och spännande platser som ännu inte drabbats av massivt turisttryck. Och genom det bidra till att minska belastningen på de redan överfulla destinationerna och stödja mer hållbara turistalternativ. Vi kan också välja att åka till de populäraste destinationer under lågsäsong. En vinnarsituation för både lokalbor och oss som besökare.

 

LÄS MER: Fler krönikor kan du läsa här.

 

Island, överturism

 

PROBLEM RELATERADE TILL ÖVERTURISM 

Det finns många aspekter att ta hänsyn till här. Men några av de allra vanligaste är följande.

1. MILJÖSKADOR
Ett av de mest uppenbara problemen är skador på miljön. Stränder, skogar, och korallrev utsätts för slitage, nedskräpning och föroreningar. Känsliga ekosystem påverkas negativt när turister vandrar utanför stigar eller dumpar skräp i naturen. Något som med pandemin också drabbat norra delarna av vårt Sverige.

2. FÖRSÄMRAD LIVSKVALITET FÖR LOKALBEFOLKNINGEN 
För lokalbefolkningen kan överturism innebära att deras samhällen invaderas av turister. Detta leder till högre kostnader, buller, trängsel och brist på tillgång till lokala tjänster är vanligt. Deras vardagsliv påverkas negativt, och i vissa fall känner de sig som främlingar i sina egna hem.

3. INFRASTRUKTUREN ÖVERBELASTAS 
Många turiststäder saknar den infrastruktur som krävs för att hantera stora mängder besökare. Detta resulterar i överfulla gator, långa köer och försämrade tjänster för både turister och lokalbefolkningen. Infrastrukturen överbelastas. Många städer har inte infrastrukturen som krävs för att hantera stora mängder turister, vilket leder till överfulla gator, långa köer och försämrad service.

4. KULTURELL EROSION 
När lokal kultur anpassas för att passa turisternas förväntningar, kan autentiska traditioner och levnadssätt försvinna. Det som en gång var ett genuint kulturellt uttryck riskerar att försvinna när de anpassas för turisternas skull. Detta kan dock i vissa fall ha en motsatt effekt. I flera länder har turisters närvaro, gjort att man kunnat bevara traditionerna för att vissa upp dem för turisterna. Det har blivit ett sätt att förtjäna sitt levebröd.

5. BOSTADSKRIS OCH LOKAL EKONOMI 
En av de mest allvarliga effekterna av överturism är dess inverkan på bostadsmarknaden. Korttidsuthyrningar genom plattformar som Airbnb har lett till en brist på bostäder för lokalbefolkningen och drivit upp hyrespriserna. I städer som Barcelona, Venedig och Amsterdam har lokalbefolkningen tvingats flytta ut från sina hem, på grund av att bostäder köps upp av investerare som enbart vill tjäna pengar på turister. Det gör det svårt för invånarna att äga sina egna bostäder. Samtidigt som inkomsterna från turismen ofta hamnar i händerna på utländska aktörer, vilket skapar en obalans i den lokala ekonomin.

 

 

LÄNDER SOM REDAN HAR INFÖRT BEGRÄNSNINGAR MOT ÖVERTURISM 

Många länder och destinationer har redan börjat införa regleringar och åtgärder för att minska de negativa effekterna av överturism. Några av dessa länder är;

 

1. Venedig, Italien: Venedig har börjat ta ut en avgift för dagsturister och har också infört restriktioner för att begränsa stora kryssningsfartyg och antalet besökare som kommer in i staden varje dag.

2. Amsterdam, Nederländerna: Staden har infört regler för korttidsuthyrning och arbetar för att sprida turismen till andra delar av Nederländerna genom att marknadsföra mindre kända områden.

3. Barcelona, Spanien: Barcelona har infört regleringar för att kontrollera mängden turistboenden och begränsa hotellutveckling i vissa områden, allt för att skydda lokalbefolkningen från höjda bostadskostnader.

4. Machu Picchu, Peru: Machu Picchu har infört dagliga besökskvoter för att skydda sitt värdefulla kulturarv. Besökare måste nu boka biljetter i förväg och följa specificerade vägar.

5. Island: Island har vidtagit åtgärder för att skydda sina känsliga naturmiljöer genom att införa tillträdesavgifter till nationalparker och införa hållbara turistprogram.

6. Thailand, Maya Bay: Efter att Maya Bay stängdes för att återhämta sig från de miljöskador som överturismen orsakat, har stranden åter öppnats med strikta begränsningar på antalet besökare.

7. Bhutan: Bhutan har länge använt sig av en strategi för “hög värde, låg volym”-turism, där turister måste betala en daglig avgift för att besöka landet. Detta säkerställer att turismen är hållbar och att landets kultur och miljö skyddas.

 

 

17 UNDERSKATTADE, INTRESSANTA & ALTERNATIVA RESMÅL INFÖR NÄSTA RESA

Överturism ett stort problem på många populära destinationer världen över, men det finns fortfarande många länder och platser att upptäcka som inte drabbats lika hårt av turismen. Och till och med behöver den. Genom att välja andra alternativ kan man som resenär bidra till att minska överturismens negativa effekter. För den som vill undvika överturism och istället utforska mer orörda och intressanta resmål, finns det många alternativ världen över. Här är sjutton destinationer som fortfarande inte har drabbats av massivt turisttryck.

 

EUROPA

1. Albanien: Med sina orörda stränder längs Adriatiska havet och vackra bergslandskap är Albanien en pärla som ännu inte är överexploaterad. Dessutom oerhört prisvärt för oss svenskar.

2. Slovenien: Detta lilla land i hjärtat av Europa har både Alperna och en liten kustlinje vid Adriatiska havet. Landet erbjuder en perfekt balans mellan natur och kultur.

3. Montenegro: Med sina dramatiska kustlandskap och små gamla städer som Kotor och Budva erbjuder Montenegro både sol och kultur utan den extrema trängseln.

4. Cypern: En ö med både vackra stränder och en rik historia. Här kan besökare njuta av Medelhavets sol samtidigt som de upptäcker öns kulturella arv. Ett land som en gång var en favorit bland resenärerna, men nu hamnat lite i skymundan.

5. Nordmakedonien: Med sina vackra sjöar och bergslandskap, är Nordmakedonien ett perfekt resmål för naturälskare som vill utforska Balkan. Bada gör man vid någon av alla dess sjöar, då landet saknar havskust.

Nordmakedonien, Makedonien, Mavrovo,

 

ASIEN

6. Jordanien: Förutom den världsberömda staden Petra, har Jordanien vackra stränder vid Röda havet och unika ökenlandskap som Wadi Rum.

7. Uzbekistan: Uzbekistan är hem till de fantastiska städerna Samarkand och Bukhara, som bjuder på fantastisk arkitektur och historia längs den gamla Sidenvägen. Det är ett land utan hav, så här upptäcker man kultur och historia.

Uzbekistan, Bukhara

8. Georgien: Georgien har både Svarta havets kust och Kaukasusbergen, vilket ger resenärer en mix av strandliv och dramatiska naturupplevelser.

9. Laos: Laos erbjuder ett mer avslappnat alternativ till Thailand och Vietnam, med vacker natur, floder och genuina kulturella upplevelser.

10. Filippinerna: Med över 7000 öar erbjuder Filippinerna några av världens vackraste stränder och är perfekt för den som söker orörda öar och vackra dykmöjligheter.

11. Vietnam: Från Halongbuktens spektakulära landskap till Hoi An och Mekongdeltat erbjuder Vietnam ett brett spektrum av upplevelser, från stränder till kulturrika städer.

Vietnam, Mekong, Cai Be

12. Kambodja: Kambodja är mest känt för Angkor Wat, men erbjuder också fantastiska stränder vid kusten och mindre utforskade områden som Cardamombergen.

Kambodja, Koh Rong Sanloem

13. Oman: Oman erbjuder en fantastisk blandning av ökenlandskap, dramatisk kustlinje och rika kulturupplevelser. Landet är känt för sina orörda stränder längs Arabiska havet, historiska fort och den vackra staden Muscat. För den som vill uppleva Mellanösterns charm utan massivt turisttryck är Oman ett perfekt val.

 

ÖVRIGA VÄRLDEN

14. Uruguay: Uruguay har lugna stränder och charmiga koloniala städer som Colonia del Sacramento. Det är ett mindre känt alternativ till Argentina och Brasilien.

15. Kap Verde: Kap Verde, en ö-nation utanför Afrikas västkust, har orörda stränder och är känt för sitt rika maritima liv och sitt behagliga klimat.

16. Madagaskar: Madagaskar, känt för sin unika flora och fauna, är ett drömresmål för naturälskare. Det erbjuder också fantastiska, avlägsna stränder och en orörd naturupplevelse.

17. Gambia: Denna lilla västafrikanska nation är ett exotiskt och varmt resmål med vackra stränder längs Atlanten och rika naturupplevelser, särskilt för fågelskådare.

 

Translation

Mass tourism is creating problems all over the world. But there are destinations we can choose, that still aren’t carrying the weight of mass tourism, and that actually needs it.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *