Månadssvep

 

Veckorna går fort. Mest för att jag sover bort nästan hela dygnen. Jag har kanske 5-6 timmar per dag av vaken tid. Men under de få vakna timmarna hinner jag fundera på mycket såklart. Det är mycket nyheter. Världsläget kollas in dagligen. Men såklart också lite tankar om vad jag skulle vilja göra om jag hade orkat. Drömmar om projekt. Artiklar. Resor. Jobb.

 

Vi har många födelsedagar i vår familj på hösten, vilket gör att veckorna till Julafton går ganska fort. Även utan dessa, brukar jag tycka att Julen kommer ganska fort och att hösten är ganska kort. Nästa vecka blir det en liten paus i allt sovande. Vi åker upp till Stockholm för att delta på ett event. Samtidigt ska vi passa på att bo på Nofo hotell. Vi har hört jättemycket bra om det. Så det ska bli spännande. Det blir en liten miniutflykt med mannen.

 

LÄS MER: Fler månadssvep kan du läsa här.

 

 

TANKAR OM CHAT GPT

Häromdagen läste jag ett jättebra inlägg hos Annika på Resfredag. Hon pratar om ChatGPT och rädslan för hur det kanske kommer att förändra våra liv. För mig, ärligt, har ChatGPT blivit ett dagligt verktyg. När jag tittar på nyheter och kanske vill veta mer fakta, få en djupare insikt om till exempel Palestina Israel konflikten. Istället för att googla massor med information, ber jag ChatGPT sammanfatta situationen åt mig.

 

Jag använder ChatGPT för att hjälpa mig att lösa saker. Om jag undrar kring vad som är lagligt och olagligt. Ibland använder jag den för att ge mig fakta kring ett land, lite kort sammanfattat. Jag till och med bad ChatGPT hjälpa mig att sätta ihop ett testament. Jag vet, det är kanske lite morbidt. Men för mig har ChatGPT blivit en riktigt bra assistent i min vardag. Att jag dessutom kan prata in alla mina funderingar, istället för att behöva skriva på det lilla tangentbordet, sparar mig ytterligare massor med tid.

 

Använder du Chatgpt? Och i så fall till vad?

 

Frankrike, Normandie, Le Havre

 

REALITYSHOWN SOM ÄR VALET I USA

Andra funderingar jag har, inte oväntat, jag följer ju reality-showen i USA dagligen. Jag blir fortfarande både fascinerad och konfunderad över hur nära valet är mellan Harris och Trump. Jag förstår inte hur folk kan se honom som en lämplig presidentkandidat. Det är som att följa en realityshow med de färgstarkaste och underligaste karaktärerna. Man kan inte sluta titta, även om man vill. Jag spenderade timmar varje dag med att se uttalande, politiska debatter och amerikanska politiker diskutera allt som sker.

 

Ibland vill man skrika ”googla fakta”, men fakta tolkas av läsaren som det passar. Allt går att vändas till fördel för ens egna åsikter. Och politik är komplicerat. Att bilda en åsikt är enkelt. Men att förstå hela processen är svårt. Jag har också svårt att förstå att politiks ställning i USA kan få familjer att bli ovänner. Att politik nästan betraktas som en religion. Klart det är viktigt, men man kunna ha olika åsikter utan att ta fram det ”lagliga skjutvapnet”. Jag växte upp i ett hem med föräldrar som röstade på olika partier. Och jag bor idag med någon som också röstar på ett annat parti än jag själv.

 

Usa, Florida, Orlando, Universal Studios

 

ISRAEL, PALESTINA, LIBANON KONFLIKTEN 

Ryssland, Ukraina kriget har lite hamnat i skymundan på grund av konflikten i Mellanöstern. Även om den blir allt mer skrämmande, när man hör att Nordkorea tänkter bidra med hjälp till Ryssland. WW3? Området som idag omfattar Israel och Palestina har en lång historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Och det är oerhört komplicerat för en oinsatt att förstå allt som händer.

 

Det har varit hem för olika folkgrupper, inklusive kanaanéer, israeliter och filistéer. Jerusalem är en särskilt viktig stad för tre av världens största religioner, judendom, kristendom och islam. Jag har faktiskt fått en jättebra sammanfattning av Chatgpt, hojta till om ni vill att jag publicerar den i sin helhet. Min ställning, inte oväntat, jag hatar att folk mördar varandra på grund av religion och makt.

 

 

TV4 SÄNDER JULKONSERT FRÅN ESLÖV KYRKA PÅ JULAFTON 

På julafton sänder TV4 en kändistät konsert från Eslövs kyrka. Malena Ernman, Jill Johnson, Arvingarna, Tina Ahlin och Oscar Stembridge är några av artisterna som uppträder, tillsammans med lokala förmågor. Konserten spelas in i Eslövs kyrka tisdagen den 19 november. Då blir det konsert både klockan 16.00 och 19.00. Biljetter? Slutsålt :).

 

 

SYSTERTATUERING

Imorgon händer det. Jag och syster har pratat om en gemensam tatuering länge nu. Och till sist lyckades vi få en tid hos just den tatueraren vi velat ha. Plats för tatueringen, underarm. Jag har sedan tidigare tre tatueringar. Den första gjorde jag tillsammans med syster, som då också gjorde sin första. Den tredje, betyder också mycket för mig, då den gjordes av kär vän på kvällskvisten.

 

För mer detaljer följ med på Instagram imorgon. Det kommer bli en tuff dag för mig. Jag har senaste månaden sovit mellan 16 och 18 timmar per dygn. Imorgon måste jag ta mig upp redan 10. Sovmorgon för de flesta :), panik för mig.

 

Månadssvep, Tatuering

Månadssvep, Tatuering

 

Translation
Time for a recap of the latest month and things I am thinking about right now. The election in the USA. The war in the Middle East. And thing that are coming this upcoming week.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jag använder ChatGPT för textning av filmer, översättningar och lite allmänna rådfrågor i vardagen. Gillar. Och så säger jag alltid tack för hällen efteråt.

    1. Haha… tack… gjort det med nån gång. Rätt använt är det ju snsbbare än google :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *