Det har blivit lussebulle-säsong. Känner man mig så vet man att jag älskar Lussebullar. I år ska jag provsmaka lussebullar från så många butiker och konditorier jag bara kan och ge er mina favoriter. Hittills har det blivit sex olika lussebullar, och fler lär det bli.

 

Kalla dem vad du vill, men Saffransbullarna har en historia. Redan de gamla romarna lade saffran i brödet, och det var en välkänd krydda inom aristokratin på medeltiden. Så långt in som på 1500-talet ansågs saffran också vara en medicin. På 1600-talet bakades saffransvetebullar av städernas yrkesbagare och saffranskringlor blev statusbröd på begravningsbjudningarna i Stockholm.

 

MER OM LUSSEBULLENS HISTORIA

Men förknippade med Julen blev saffransbullarna först på 1800-talets senare del. I Sverige är lussekatten, eller lussebullen, det mest välbekanta saffransbrödet och speciellt kopplat till Luciafirandet den 13 december. Ordet ”lussekatt” sägs komma från ”djävulens katt”, tyska ”Lussekatt”, där brödet med sitt gula saffran symboliserade skydd mot mörkrets krafter. Eller från det holländska duivekater, som är ett sött julbröd bakat på vete. Dess form är ofta inspirerad av forntida symboler som ”S”, vilket sägs påminna om solen och ljuset.

 

Lussekatten har många olika namn, även om lussekatt är det vanligaste. Den kallas exempelvis också för lussebulle, julgalt, lussekuse, saffranskuse, julkuse och saffransbulle. Det är först i slutet av 1800-talet som begreppet lussekatt blev etablerat, men under 1900-talets början använde man fortfarande begreppen dövels och dyvelkatter i sydvästra Sverige.

 

Lussebullar, lussekatter, godast 2024 och recept på lussebullar

 

BEDÖMNING AV MIN SMAKPROVNING AV LUSSEBULLAR

Vid min smakprovning har jag tagit hänsyn till flera kriterier och därefter har jag betygsatt helhetsupplevelsen från 1-5. Jag har bland annat tagit hänsyn till utseende, konsistens och hur fluffig eller saftig är bullen är, smakbalans, sötma, saffranssmak och om där är tillräckligt med russin. Och helhetsupplevelse, kan jag äta fler?

 

1. CIRKLE K
Årets första lussebulle kommer från Circle K. Jag visste direkt hur den skulle smaka. Deras lussebullar är alltid kompakta. Inte jättesöta, knappt söta alls. Och inte jättegoda egentligen.
Smakupplevelse 1,5.

2. EKOHALLEN
Årets andra lussebulle kommer från Ekohallen. Den blir direkt en favorit. Den är luftig, den är söt, den är mjuk och det är en njutning att äta den. Det som drar ner betyget något, är att det kanske är lite för söt.
Smakupplevelse 4.

Lussebullar, lussekatter, godast 2024 och recept på lussebullar

3. ICA KVANTUM
Ica Kvantums lussebullar tar helt klart priset för den största av lussebullarna. Jag vet inte om det bara är att jag köper en liten på sent på dagen, men den är lite torr, lite kompaktare än Ekohallen. Den saknar nästan helt sötma. Men är ändå helt okej.
Smakupplevelse 3.5.

Lussebullar, lussekatter, godast 2024 och recept på lussebullar

4. WILLYS
De senaste åren har Willys lussebullar varit obestridbara vinnare. Så och i år. De är bra storlek. Lagom söta. Har bra saffranssmak. Och har flera russin. Och är riktigt fluffiga. Kan äta hur många som helt på en och samma sittning.
Smakupplevelse 5.

5. ÖB
Jag hittar fempack Lussebullar på Öb. De är inte jättevackra och jag förväntar mig ingen smaksensation, men de är oväntat goda. Lagom söta och rätt fluffiga.
Smakupplevelse 3.5.

6. LIDL
Det är första gången jag smakar Lussebullar från Lidl. Och jag är inte alls förvånad över att de är riktigt goda. Deras bake-off är en favorit. De är riktigt fluffiga. Lagom söta. De är faktiskt lika goda, om inte lite godare än willys. De fölorar en halv poäng på grund av få russin.

Smakupplevelse 4.5.

 

RESULTAT

Fluffigast: Ekohallen
Sötast: Ekohallen
Kompaktast: Cirkle K
Störst: Ica Kvantum
Snyggast: Ica Kvantum
Godast alla kategorier: Willys är återkommande godast och har varit min favorit senaste 5 till 10 åren.

 

MITT LUSSEBULLETIPS

Detta kanske kommer få renläriga lussebulleätare att smälla av, men here we go. Har ni testat att vända lussebullen upp och ner. Bre lite smör på den och sedan ett par skivor ost :). Har varit min frukost nästan hela november.

 

RECEPT PÅ LENAS [mammas] LUSSEBULLAR

INGREDIENSER 40 bullar

900 gram, 15 dl, vetemjöl
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram, 1 pkt, jäst för söta degar
1 gram saffran, 1 paket
1/2 msk vatten
2 dl strösocker
1 ägg till pensling
Russin till garnering

 

BAKA CIRKA 2 TIMMAR

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt socker och saffran utrörd i lite vatten.

3. Tillsätt mjölet, men spara 1 dl mjöl till utbakningen.

4. Arbeta degen tills den är smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Knåda tills degen släpper bunken.

5. Strö mjöl över degen och täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

Lussekatt, Julgalt: Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.
Dubbel Lussekatt, Gullvagn: Lägg 2 längder intill varandra och rulla ändarna utåt.
Julkors: Lägg 2 enkla Lussekatter i kors över varandra.
Lindebarn: Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”.
Lilja: Vik längden på mitten och rulla ändarna utåt.

7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, garnera eventuellt med russin och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.

8. Värm ugnen till 250°C.

9. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning & grädda lussekatterna mitt i ugnen cirka 8 minuter. Stora bröd gräddas på 200-225 grader i 15-20 minuter.

 

Lussebullar, lussekatter, godast 2024 och recept på lussebullar

 

Translation
Lussebullar, also called Lussekatter, is a swedish pastry eaten every chrismas. Especially on the day of Lucia. I have tasted five different lussebullar already this year and here are my favourites.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *