Vår fem dagar långa roadtrip från Kristianstad till Karlstad för två år sedan, gick via Mellbystrand, Göteborg, Särö, Smögen, Karlstad, Dalslands Kanal och åter genom Särö och sedan hem till Kristianstad. Både Smögen och Mellbystrand är gamla favoriter, men Särö och Håverud tog sig nu också in på listan bland Svenska favoriter.
Ibland är resan viktigare än att komma fram. Det är framför allt sant när man åker kanalbåt. Och halvåret innan vår kanalbåtsresa i Frankrike, på Canal du Midi, fångade allt vårt intresse om det omfattade orden kanal och båt. Dalslands Kanal vid Håverud blir vår näst sista stopp på vår roadtrip. Och mannen överraskar mig med stoppet. Det var inte alls med i grundplanen. Men åh vad glad jag blir. Jag är både fascinerad och imponerad. Både platsen, naturen och kanalen är en ren och skär njutning.
DALSLANDS CENTER I HÅVERUD
Självklart måste vi stanna för att se några av kanalbåtarna ta sig igenom slussarna i akvedukten. Extra speciellt är det att man kan gå längs med båtarna på den smala höjden ovanför båtarna. Som vi senare själva ska få erfara, är att om man är `kanalbåtare`, bör man vara beredd på att lite bli sedd som ett skådespel. Underhållning. Och fotograferingsföremål för andra. Och ofta är det tur att det finns flera slussvakter på plats. Ibland går inte allt som man tänkt sig.
Kanske inte konstigt att Håverud och Dalslands Center här är Dalslands mest besökta turistmål. I centret finns turistbyrå, utställningar, aktiviteter för barn, en glashytta och en uteservering. Vi stannar i flera timmar och bara tittar på myllret och båtarna. Först när regnet börjar splittra folksamlingarna, och oss, fortsätter vi vår roadtrip för den sista övernattningen, innan hemfärd, på Säröhus Spa & Hotell i just Särö.
OM DALSLANDS KANAL
Det finns 13 sjöuppsättningsramper i sjösystemet. Den sydligaste hittar man i Upperud och den nordligaste i Östervallskog. Kanalen har 31 slussar fördelas på 17 slusstationer. Av kanalens 250 kilometer är är det bara 12 kilometer som är grävd kanal. Akvedukten i sig, innehåller 33 000 nitar. Nivåskillnaden mellan Stora Le och Vänern är 66 meter.
Enda anledningen till att Nils Ericson tilläts bygga kanalalen, var att han var en riktig auktoritet som kanal och järnvägsbyggare. Han hade del i bland annat både Trollhätte Kanal och Stockholms sluss. Och 1868 invigdes Dalslands kanal med pompa och ståt och besök av Carl XV med sitt följe. Värt att veta är också, att här i Stora Le, lever fortfarande Hornsimpan. En fiskart som funnits här sedan istiden.
OM DU INTE HAR EGEN BÅT
Självklart går det att uppleva Dalslands Kanal även om man inte har egen båt. Här finns två rederier som erbjuder passagerarturer under seglationssäsongen. Rederierna erbjuder såväl turer enligt fastlagd turlista eller som charterarrangemang. Kanalen är öppen för passagerarbåtstrafik under tiden 1 maj – 30 september. Man kan välja att åka mellan Håverud och Bengtsfors, eller omvänt. En hel resa tar cirka fem timmar, och det finns mat och fika att köpa på båtarna. Man kan också välja att enbart åka halva sträckan. Antingen Håverud till Långbron [3 timmar] eller Bengtsfors till Långbron [2 timmar]. Returresan gör tå med DVVJ:s tåg.
FLER ARTIKLAR FRÅN ROADTRIPEN
Särö, Säröhus spahotell och sommar i en Halländsk skärgård
Sandgrund i Karlstad, stadens gröna udde och Lars Lerins utställning
Solig Weekend i Värmländska Karlstad och 14 saker att se och göra där
Arken Hotel & Garden Spa i Göteborg, en lugn oas nära staden
En dag i ljuvliga Smögen bland unika klippor och färgglada fiskebodar
Translation
Håverud in Dalsland in Sweden is the most visited place in that landscape. Mostly because of the canal boats passing the locks and the stunning man made aqueduct here.
Men visst är det fint här!!? Det var en upplevelse när vi kom hit i somras. Härliga bilder!!!
Såå himla fint. Tur jag har en Göran som är duktig på att köra små omvägar :). Å tack. Tänker att kanalbåtsresa i sommar borde vara 100 % C-safe :).