Det är tidig vår. Naturen har inte riktigt vaknat än. Likaså turismen i Århus, Aarhus. Det är stilla och lugnt. Mitt första besök här var Juletid. Under en myllrande härlig Julmarknad. Att ta med mannen hit under vår Danska roadtrip känns som en självklarhet. Jag hoppas på att åter smaka Danska äppelbollar.
Det är krispigt i luften. Frisk vår. Och solen har ställt upp för oss hela helgen. Så även idag. Inför besöket i Århus, var Gamle By, det enda som var skrivet i sten. Jag ville både återuppleva, men också att mannen skulle få uppleva Danmarks historia här. Den Gamle By kan jämföras lite med Skansen i Stockholm. Att kliva in i Den Gamle By i Århus är som att stiga rakt in i en levande historiebok. På ett litet kvarter med kullerstensgator, har man byggt upp korsvirkeshus och autentiska miljöer från flera tidsepoker. Byn är idag en av Danmarks mest unika sevärdheter.
Den Gamle By grundades 1909 och var världens första friluftsmuseum för stadshistoria. Museet startade med en ensam köpmansgård från 1500-talet, men har sedan dess växt till en hel liten stad med över 75 historiska byggnader från olika delar av Danmark. Dessa har omsorgsfullt flyttats hit och återuppbyggts, komplett med interiörer som speglar det vardagliga livet genom seklerna.
Det är lätt att förställa sig bagarfruar, tjänstepigor, köpmän, och trädgårdsmästare som levde här. Som i alla tider, från de rikaste till de fattigaste. I en del av husen förstärks upplevelsen av digital storytelling. Som hos byns apotekare. Det som gör Den Gamle By så fascinerande är att den är uppdelad i tre tidsperioder och upptar 13 000 kvadratmeter inomhusutställning. Och jag bara älskar att gå runt här och ta in känslan av både enklare och svårare tider.
LÄS MER: Fler tips inför din resa till Danmark
TIDSPERIODERNA I DEN GAMLE BY
Den Gamle By är uppbyggd efter olika tidsepoker. Exakt vilka dessa är, får jag lite olika uppgifter på beroende på var jag läser om byn. Om man vill uppleva alla dessa kvarter med mer aktivitet, matupplevelser och skådespelare, ska man ta sig hit under högsäsong. Tyvärr. Jul är helt underbart här, men kolla Den Gamle Bys eventkalender inför ditt besök.
1600 till 1864
Här kan du besöka en gammal bokhandel, en köpmansgård och ett värdshus där tiden verkar ha stått stilla. Staden ser ut som den gjorde på Hans Christian Andersens tid med halvtimrade byggnader, kullersten och vagnar dragna av hästar. Fika på vaniljkakor och tårtor som bakats enligt recept från innan 1880. Strosa runt torget och besök det största och finaste huset, Mintmaster’s Mansion, eller kika in i Merchant’s House.
Se grönsakslanden och de vackra trädgårdarna, och njut av doften från pelargonerna på Bernstorff Market Nursery. I denna äldre delen av Den Gamle By kan man se pittoreska hus som till en viss del härstammar från återuppbyggda byggnader från 1600-talet. I bostäderna, verkstäderna och butikerna träffar man på människor i dåtidens vanliga kläder. Många av husen kan besökas, vilket ger en bra inblick i hur interiören såg ut på den tiden.
1900-TALET & SPECIFIKT 1920
Upplev en charmig småstadsmiljö med frisör, radioaffär och en riktig gammaldags bageributik. 1927 har Århus blivit en modern stad med reklam i form av väggmålningar, trottoarer och telefonkablar. Besök bokhandeln eller järnhandeln och dofta på parfymen 4711 på Schou’s Soap House och se de senaste Ford- och Citröen-modellerna hos bilhandlaren. Postkontoret och telefonväxeln kompletterar denna stadsdel.
1950 till 1974 KVARTERET
Gå in i autentiska lägenheter, besök en grönsakshandlare och se hur en ungdomsbutik såg ut på 70-talet. Tiden nu präglas av fritt tänkande, feminism och en experimentell inställning till nya sätt att leva. Här kan man besöka människors hem, antingen hos det arbetande paret, den ensamstående mamman, rektorn eller de turkiska gästarbetarna. Andra typiska danska inrättningar är scouternas träffplats och jazzbaren, som ligger vid Havnegade. Har man tur, är man här då det pågår en livekonsert i denna historiska bar.
2000 till 2014 GATAN
På 2014-gatan kan man besöka regnbågsfamiljen, ett lesbiskt par med tre barn och en singelkvinnas lägenhet. Titta in i en Blockbuster-butik och upplev nostalgin genom DVD-filmer, spelkonsoler och lösgodis, eller njut av den autentiska värdshusstämningen på Bent J. Jazz Bar.
EVENEMANG UNDER ÅRET
Den Gamle By är inte bara ett museum . Det är en levande stad där historien återskapas genom riktiga människor. Under året arrangeras flera evenemang.
JULFIRANDE I DEN GAMLE BY
Under november och december Julmarknad med gammaldags julpynt, levande ljus och doften av kanel och brända mandlar.
SOMMARAKTIVITETER
Se smeder, bagare och skomakare arbeta som de gjorde förr. Barn kan prova på lekar från förr och klä ut sig i tidstypiska kläder.
HÖST OCH SKÖRDEEVENEMANG
En chans att uppleva traditionella höstmarknader och skördefester från förr i tiden.
ATT TÄNKA PÅ INFÖR DITT BESÖK I GAMLE BY
- INTRÄDE: Det finns både dagsbiljetter och årskort. Entrépriser kan variera beroende på säsong. Grattis för de under 18. Biljetter finns att köpa online för lite förmånligare pris.
- SÄSONG: Öppet alla årets dagar. Det är mer evenemang och aktiviteter sommar och vinter.
- EVENT: Se byns hemsida.
- TIDSBEHOV: Avsätt minst två till fyra timmar för att hinna uppleva hela museet.
- PARKERING: Det finns flera parkeringar i området.
- MATSTÄLLEN: Besök det traditionella värdshuset för en dansk lunch eller ta en fika i ett mysigt café.
- TILLGÄNGLIGHET: Eftersom det är en historisk stadsmiljö kan vissa delar vara svåra att nå med rullstol eller barnvagn.
- HEMSIDA: Den Gamle By
Translation
Århus is Denmark second largest city. And if you are interested in Danish history, you have to visit ”Den Gamle By”. Here you can experience history through a walk in different decades.