Österrike, Hallstatt

 

För tio år sedan skrev jag en artikel om ett lite annorlunda projekt i Kina. Ett projekt där man helt enkelt byggde en identisk kopia av den lilla Österrikiska alpbyn Hallstatt i Huizhou i södra Kina. Några år senare ser jag programmet Udda platser i världen och då dyker Hallstatt åter upp. I programmet får man veta lite mer om hur och varför man byggde kopian.

 

Självklart skapar detta ett intresse hos mig att någon gång besöka denna pittoreska by. Så när Österrike blir vår sommarresa, är Hallstatt, utöver Salzburg, den enda nålen på kartan. Det skulle blivit vårt sista stopp på roadtripen, men som ni vet, blev vi av med bilen i hagelstormen i Italien. Det är vår sista dag på resan och vårt Snälltåg hem går inte förrän 22.30. Så att göra en tur just denna dag känns helt rätt för oss. Dessutom blir det ytterliga ett tillfälle att se den Österrikiska naturen.

 

Vår guide Barbara är en gullig liten dam i 80- årsåldern. Hon är väldigt bestämd om var hon ska sitta och ogillar när någon pratar under hennes guidning. ”Not allowed” säger hon till våra shitshattande grannar. Och några minuter senare får de framför henne höra ”you are to loud”. Hon berättar att namnet Hall betyder salt på Keltiska. Det kallades för det vita guldet. Och Hallstatt är en del av Österrikes Salzkammergut som är ett område rikt på saltfyndigheter. Här utvanns salt redan för 4000 år sedan.

 

På vägen till Hallstatt passerar vi de vackraste av sjöar, men också Red Bulls högkvarter. Kanske ett av de otroligaste företagshögkvarter i världen. Vi stannar till vid en utsiktsplats vid St. Gilgen. Utsikten över sjön Wolfgang är storartat turkos med bergen som inramning. Vi passerar Bad Ishl där kejsare Frank Josef brukade tillbringa sina somrar. När hans tronföljare Franz Ferdinand mördades i Serbien, tvingades han utfärdade ordern och krigsförklaringen mot Serbien som ledde till första världskriget.

 

LÄS MER: Närmaste veckorna kommer ni hittar fler artiklar om vår resa till Österrike här.

 

 

HALLSTATT I ÖSTERRIKE

Precis när vi stiger av bussen i Hallstatt, öppnar himlen sig. Som för att välkomna oss med lite glädjetårar. Optimister som vi är, har vi varken extra jackor eller paraplyer med oss. Så vi tar lä i en av uterestaurangerna. Jag passar på att äta frukost sen lunch och dricka lite kaffe. Självklart en öl för mannen. Enligt väderappen ska det fortsätta regna minst en timme. Men tjugo minuter senare skiner solen åter. Vi har inte så många timmar på oss att upptäcka byn, så vi hoppar över både bergbanan och båtturen till förmån för en lång promenad genom hela byn. Att promenera från ena änden av byn till den andra, tar ungefär en halvtimme. Med alla fotostopp tar det oss lite över en timme.

 

Lilla Hallstatt med sina knappt 800 invånare, ligger inkilad mellan sjön Hallstätter See och Dachsteinmassivets branta bergsidor och är en av Alpernas mest pittoreska städer. Den ligger på 511 meters höjd över havet. Fram till slutet på 1800-talet kunde den bara nås med båt eller till fots, men numera kan man ta sig dit med bil. Eller buss. Byn ligger cirka en timmes färd från ­Salzburg. Till de mer makabra turistattraktionerna i byn hör kyrkans benhus.

 

Här hittar man över 600 målade dödskallar och en mumie av en förhistorisk gruvarbetare bevarad i salt. När kyrkogården blev för liten, tvingades man gräva upp alla gravarna och flytta de döda. Det var så benhuset skapades. På varje skalle har man målat namnet på den den en gång i tiden tillhörde. Byn är så fin att den finns med på UNESCO: s världsarvslista. Och inte oväntat, hamnar den ofta på topplistorna över världens vackraste platser. Den är så fin, att den byggts två gånger. En gång i Österrike och en gång i Kina.

 

 

KINESKISKA HALLSTATT I HUIZHOU

Kineser som utgav sig för att vara turister fotograferade, skissade och samlade information om Hallstatt i syfte att bygga en exakt replika av byn. Den skulle byggas i staden Louyang, femton minuter från megastaden Huizou, i södra Kina. En halvtimmes färd från Hong Kong. Planerna avslöjades när en hotellägare i Hallstatt såg en kinesisk gästs ritningar av staden. Invånarna i Hallstatt var en smula skeptiska inför kinesernas tilltag, men borgmästaren såg det som ett utmärkt tillfälle att boosta turismen i den sömniga lilla alpbyn och reste personligen över till Kina för att delta i invigningen 2011. I dag reser tusentals kineser till Hallstatt varje år för att visa sin vördnad inför originalet.

 

BAKGRUNDEN TILL BYGGANDET AV HALLSTATTKOPIAN I KINA

Under programmets gång fick jag lite mer klarhet i varför man byggde kopian. Men också om vad som hänt med den Kinesiska versionen efter invigningen. Byn byggdes som marknadsföring inför konstruktionen av ett enormt bostadsområde. Kopian innehöll allt som den riktigt byn hade. Timmerhus, kyrkan, fönsterluckor och till och med blomlådor. Till och med sjön och svanarna kopierades.

 

Men, verkligheten är, att bakom de flesta av de vackra fasaderna, finns inget alls. Bara ofärdiga arbetsplatser, bråte, skräp och resterna av byggprojektet. Kyrkan har så klart ingen religiös betydelse. Den används som visningsrum av fastighetsmäklarna för att visa upp fastigheterna som är till salu. Hus och fastigheter till ett värde av 970 miljoner dollar. Men Österrikarna är inte speciellt upprörda. Marknadsföringsknepet har gynnat dem och de har nu fler turister än någonsin. I videon nedan ser du den Kinesiska versionen av byn.

 

Österrike, Hallstatt

 

UPPFYLLDE HALLSTAT FÖRVÄNTNINGARNA

Jag är självklart glad att vi fick möjligheten att upptäcka Hallstatt. Istället för att bara läsa om den. Och jag fick nu bocka av en destination på min bucketlist. Det finns så klart en anledning till att 15 000 personer om dagen besöker byn. Det var ingen överväldigande upplevelse, och inte så exotiskt som jag hade förväntat mig, men helt klart en mysig sådan. En som jag inte önskar ogjord. Men behöver jag återvända? Nej det tror jag faktiskt inte :).

 

Österrike, Hallstatt

 

ANDRA SEVÄRHETER I OMRÅDET

# BENHUSET
Eftersom byn Hallstatt ligger så inklämd på en liten remsa av mark, har det aldrig funnits gott om plats för jordbegravningar här. Under den kristna epoken utvecklades ett system där en död kropp tillfälligt begravdes på kyrkogården. Efter 10-15 år öppnade man graven och tog ut det skelett som återstod. Benen placerades i solen för att blekas, och flyttades sedan till sin permanenta viloplats i benhuset. Kraniet dekorerades med målningar och pryddes med familjenamnet innan det placerades i benhuset.

# MUSEUM HALLSTATT
Museum Hallstatt innehåller lokala fynd från olika platser och tidsepoker, inklusive sådant som hämtats från järnåldersgravar nära Hallstatt och sådant som hittats i själva saltgruvorna.

# SALTGRUVAN HALLEIN
Gruvdriften i saltgruvan Hallein upphörde år 1989, och dess tunnlar är numera ett populärt besöksmål. Gruvdriften startade här redan under det 500-talet f Kr då kelter bodde i området.

# KELTISKA BYN & KELTISKA MUSEET
Din biljett till saltgruvan Hallein gäller även som inträde till den replik av en keltisk by som byggts upp här, och gäller också som entrébiljett till det keltiska museet där autentiska keltiska föremål visas upp.

# DE NATURLIGA GROTTORNA I DACHSTEIN
I Dachstein, på andra sidan sjön, ligger grottor som bildats av en särskild typ av kalksten som karaktäriserar Dachsteinmassivet. Här finns också ett fruset vattenfall som bildar ett rum av is. Några av Österrikes största grottor ligger i Dachsteinmassivet, bland annat Mammutgrottan och Hirlatzgrottan.

 

PRIS & RESEARRANGÖR

Det finns många arrangörer att välja på. De flesta har ungefär samma pris. Det kan skilja några tior. Vår tur med Panorama tours kostar 70 euro per person. De flesta erbjuder dessutom samma avgångstider  08.00 eller 12.00. Det ingår inget i priset utöver transport och guide. Fler artiklar om UNESCO Världsarv kan du läsa här. Och Sveriges UNESCO världsarvslista hittar du här. Om du vill se Udda Platser i världen, hittar du alla avsnitten på Kunskapskanalen.

 

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

Österrike, Hallstatt

 

Translation
The Austrian village Hallstatt has an exact sister village in China. It was built as an marketing project, but now welcomes thousends of Chinese tourists every year. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Hej! Kul att läsa din artikel om Hallstatt. Jag så också programmet och tycket det var intressant. Har själv varit där flera gånger. Inte bara byn utan även omgivningen är intressant.

    För den som vill vandra runt Hallstatt vill jag tipsa om en vandringsresa som jag tror passar de flesta: https://austriatravel.se/resor/vandra-till-hallstatt/

    1. Tackar. Ja, visst var det ett intressant program. Nästa gång kommer vi absolut fokusera på omgivningarna istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *