Kap Verde är en republik och består av 15 öar varav 9 är bebodda. Landet har en sammanlagd landyta av Gotlands storlek och cirka 519 000 invånare. Landets huvudstad Praia ligger på ön Santiago.

 

Vill man göra sig förstådd med Kap Verdianerna [vilket inte alltid är så lätt] är det Portugisiska och Kreol som är officiella språk [idag läser barnen även engelska i skolan]. Öarna var helt obebodda före 1456, då de upptäcktes och koloniserades av portugiserna. De flesta namngavs efter det helgon som hade dagen till ära. Efter hand blev de handelscentrum för slavhandel med afrikanska slavar, och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan. De flesta invånarna på Kap Verde är ättlingar till vita portugisiska nybyggare och svarta afrikanska slavar.

 

Efter en tids befrielsekamp, ledd av Afrikanska partiet för självständighet åt Guinea och Kap Verde, blev Kap Verde och Guinea-Bissau självständiga 1975. Idag är Kap Verde en av Afrikas mest stabila demokratier. De flesta portugiserna flyttade från Kap Verde i samband med att landet fick sin självständighet. Under senare hälften av 1900-talet drabbade upprepade torrperioder Kap Verde, och ledde till en stor emigration. Resultatet är att antalet utflyttade kapverdier är större än antalet som bor kvar.

 

LÄS MER: Om vår resa till Sal på Kap Verde

 

 

DEN VIKTIGADTE TURISTÖN SAL

Sal är Kap Verdes viktigaste turistö. Den största turistorten på ön är Santa Maria, men känns trots det rätt så oexploaterad. Santa Maria är Kap Verdes mest utvecklade badort, med underbara vita stränder som sträcker sig nästan runt hela ön. Vattnet håller 20 till 25 grader året om. Här rullar också vågorna oftast, vilket gör Santa Maria till ett litet  vind och kitesurfarparadis. Sal har haft en turistboom de senaste åren, vilket märks på antalet byggkranar. Störs du allvarligt av skräpiga byggtomter och plank på din semester ska du veta att sånt finns det gott om här, speciellt i stans utkanter. Hotellen här består av låga komplex längs med stranden. Där finns även en ganska lång, men lugn strandpromenad.

 

Trots avsaknaden av bargator och diskotek, finns det gott om barer och restauranger krings stadens centrum.  Två glassbarer finns också där du kan njuta av fantastisk, äkta italiensk glass. Mitt i centrum finns ett stort torg som fungerar som samlingsplats både dag och kvällstid. På torget erbjuds dessutom gratis WiFi-uppkoppling, men det gäller att hitta rätt hörn.  För många kan det kännas som att här inte finns något att göra. För ja, här finns inte mycket shopping och det där med att fynda är inte aktuellt här. Det mesta på ön importeras och priserna sätts därefter. Men brist på saker att göra är här egentligen inte.

 

Utöver flera trevliga restaurangerna kring stadens centrum, bjuder några av dem även på livemusik nästan varje kväll i veckan. I Santa Maria finns även två diskotek och ett antal barer. Om man kan bortse från shopping och fest, så är det ett paradis här för vattenaktiviteter; kitesurfing, brädsurfing och vindsurfing [utrustning finns att hyra och du kan även ta vindsurfinglektioner]. Man kan snorkla, åka på fisketurer, djuphavsfiske, man kan åka med glasbottenbåten Neptunus och utforska havsbotten utan att bli blöt, åka katamaran, dyka eller åka med en segelbåt. Känner man för lite utflykter kan man bada saltbad vid Pedra de Lume, eller varför inte besöka en av de andra öarna.  Det finns gott om små turistbyrås i Santa Maria och de flesta charterarrangörerna har också färdiga utflyktspaket.

 

 

ÖN BOAVISTA

Boa vista är relativt platt till karaktären och har breda stränder som stäcker sig runt nästan hela ön. De flesta stränderna är idag helt öde, men planerna är stora för stränderna på ön. Här ska byggas en gigantisk all inclusiveanläggning med uppemot 2 000 rum. Än så länge får man köra i steniga hjulspår sista biten men en asfalterad väg från flygplatsen är på gång. På stranden Praia da Chave en knapp mil söder om huvudstaden Sal Rei ligger man några år före. Här finns redan flera stora resorter, men vid sidan av dem är stranden orörd.

 

ÖN FOGO

Fogo är en av Kap Verdes relativt okända öar men är också den mest framträdande på grund av vulkanen Fogo som är 2 829 meter över havet. Vulkanen hade sitt senaste utbrott 1995 då en ny krater bildades, Pico Pequeno. Trots att det var ett utbrott så sent som 1995 lever cirka 1 600 människor inne i kratern. Anledningen är att kraterns bergväggar bildar ett lite fuktigare mikroklimat, lämpligt för odling. I byn Portela på 1 700 meters höjd bor cirka 500 människor. Här finns såväl skola som vårdcentral och två kyrkor. Härifrån startar många sin vandring mot vulkanens topp på 2 829 meters höjd.

 

ÖN SÃO VICENTE

São Vicentes natur är karg och torr, om än inte lika ökenlik som på charterön Sal. Här finns fina stränder, men flera är inte badbara på grund av starka strömmar. På stranden São Pedro finns ett av få strandhotell, Foya Branca. Turisterna är inte många och i andra änden av stranden leker barnen ännu ostörda med sina hemmagjorda träbåtar. São Vicente är också känd som den kulturella ön, här är det kultur, musik och dans som gäller. Den djupa naturliga hamnen är nog det som gjort São Vicentes största stad Mindelo till Kap Verdes kulturella centrum.

 

I dag är hamnen främst ett stopp för seglare på väg över Atlanten till Sydamerika. Men istället för att vara känd för detta, är det festivalerna och nattlivet som har satt denna ö på kartan. På denna lilla ö, som mäter 24 km från öst till väst och 16 km från norr till söder, bor 70 000 invånare, varav de flesta i Mindelo som är huvudstaden på ön. På natten vaknar staden till liv med musik och dans, barerna och restaurangerna fylls med folk som kommit för att lyssna till de flera live banden som spelar ända fram till tidig morgon. Många av Kap Verdes bästa musiker och kompositörer kommer härifrån, däribland den största av alla, Cesaria Evora. Varje år i februari firas här landets största karneval.

 

 

ÖN SANTIAGO

Det var på Santiago som kolonisationen av Kap Verde började. Den äldsta staden, Cidade Velha, grundades på 1400-talet. På torget påminner en obelisk om Kap Verdes grymma historia. Här såldes och piskades slavar.  Byn Tarrafal har en fin liten halvmåneformad strand, där backpackers badar och byns tonårskillar spelar fotboll. Strax utanför byn ligger koncentrationslägret med samma namn. Det byggdes före andra världskriget för att internera motståndare till Portugals diktator Salazar. Här spärrades afrikanska motståndare till kolonialstyret in så sent som på 1970-talet. På Santiago ligger också Kap Verdes huvudstad Praia, en stad med tydlig afrikansk känsla.

 

ÖN SANTO ANTÃO

Santo Antão är ön med gröna dalar och berg. Hit åker många vandrare för att vandra upp för Topo de Coroa, 1 979 m ö h. Santo Antão är till ytan den näst största ön efter Santiago och har ca 50 000 invånare, varav en stor del bor i öns huvudstad Porto Novo på sydkusten. På grund av terrängen är vägnätet inte särskilt väl utbyggt, men vägen mellan Porto Novo och Ribeira Grande på nordsidan är en naturupplevelse med hänförande utsikt över dalgångarna. Ön är den enda som inte behöver avsalta havsvatten för att få fram dricksvatten, här finns naturliga källor och strömmar. Det finns inga flygförbindelser till Santo Antão, de flesta som besöker ön tar sig med färja från Mindelo på São Vicente. Det finns få hotell på Santo Antão men det är vanligt att man hyr in sig i privatrum i folks hem. Ett av det finaste övernattningsställena är den lilla ekouppbyggda ”resorten” Aldeia Manga.

 

 

ÖN MAIO

Liksom Sal och Boavista är Maio en av de tre flacka sandöarna i Kap Verde. Här finns ett utbrett lugn och många vackra, ostörda stränder. Turismen har ännu inte hittat hit i någon större utsträckning. Saltutvinning var också anledningen till att Maio befolkades i slutet av 1500-talet, idag finns här ca 4 000 invånare på en ö som är bara ca 20 km lång och 12 km bred. De flesta sysselsätter sig med småbruk och fiske. Den stora skillnaden mellan Maio jämfört med Sal och Boavista är att här kan man se bevis på det stora skogsplanteringsprojektet som pågår på flera öar. På Maio har man planterat flera skogar med acaciaträd. Det trevligaste sättet att upptäcka Maio är med cykel, hotellpersonal brukar vara duktiga på att ordna fram en cykel, någon officiell cykeluthyrare finns dock inte.

 

ÖN BRAVA

Det enda som skiljer Brava och Fogo åt är ett par hundra meter djupt vatten och är geologiskt sett en del av Fogo. Ön är den minsta av de befolkade öarna i Kap Verde, endast 10 km på det bredaste stället, och här bor cirka 7000 människor. Liksom Fogo är Brava en vulkanisk ö och den lilla, stillsamma huvudstaden Nova Sintra ligger gömd inne i kratern. I närheten av den i stort sett oanvända flygplatsen ligger antagligen Kap Verdes vackraste bukt och den lilla byn Fajã d’Água, som är en utmärkt startplats för vandringar. Det var också här som emigrationen till USA började i slutet av 1800-talet i samband med att valfångstfartyg ankrade upp i bukten. Unga män som annars hade fått kämpa mot hungern på ön valde istället det spännande livet ute till havs och kom sedan att i stor utsträckning bosätta sig i New England. Spår av detta kan man se i alla de övergivna hus som ännu väntar på att deras invånare ska återvända. Det finns inga stränder på Brava, fiske är huvudnäringen och det odlas också kaffe och frukt i viss utsträckning. Till Brava finns inga flygförbindelser men snabbåten Kriola trafikerar dagligen mellan Praia, Fogo och Brava.

 

 

ALLMÄNNA TIPS INFÖR RESAN TILL KAP VERDE

  • Kvällarna är lika kalla som hemma i Sverige. Så glöm inte varma kläder.
  • Var beredda på blåsten här. Vissa dagar kan det vara ”nästan” vindstilla, men oftast inte.
  • Att komma ut på Internet är inte helt enkelt. Oftast är det dyrt [tio euro för två timmar] och finns enbart kring receptionen. Inne i Santa Maria, på torget, finns fritt Wifi. Men man får leta upp rätt hörna att sitt i. Alterntivet är att sitta på Atlantis, bredvid Mistral och köpa 4 gig för 350 kronor.
  • Man dricker inte kranvattnet.
  • Ta med solkräm hemmifrån. Eftersom det mesta importeras hit är många speciallprodukter dyra. Solkräm en av dem. Och tänk på att solen tar hårt här. Solskyddsfaktor 30 är nog ett minimum.
  • Finkläderna kan du lämna hemma. Det är ett väldigt avslappnat resmål och det är få som klär upp sig på kvällarna.
  • Visum bör fixas hemmifrån. Annars går det att lösa på flygplatsen till en kostnad av 350 kronor.
  • Undvik restaurangerna Barracuda och Farolin. Den ena får ständigt dåligt omdöme på maten och den andra på service.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *