Det är lätt att lockas till möten med djur när man är på resande fot. Framför allt när det är så enkelt som att ta en bild med ett exotiskt djur som någon står och håller. Det är också svårt att veta var man ska dra gränsen och när det är okej att agera med djuren.

 

Räcker det att undvika fotograferna på stranden eller ska man även undvika uppvisningar med djur på djurparker? För många är situationerna tydliga. Det är jobbigt att se björnar tvingas dansa fastbundna i ett rep som deras ägare har fäst genom ett hål i nosen. Det är jobbigt att se björnar på stranden i värsta värmen. Det är jobbigt att se kameler fastbundna i frambenen. Det är enkelt att inte lockas in i dessa situationer. Men alla möten är inte lika självklara. Jag har ridit på kamel i Sahara, jag har sett på uppvisningar med delfiner och sjölejon och mannen har åkt elefant. Hur rätt eller fel är det?

 

Det ligger i tiden att resa med etiken i behåll och det finns många som vill göra en insats för djuren när de är ute och reser. Till exempel genom att arbeta med orangutanger på Borneo eller vakta sköldpaddsägg på den mexikanska kusten. Om vi vägrar att betala för attraktioner där djur lider så lägger vi press på underhållningsindustrin och turistbranschen och tillkännager att vi vill ha bättre djurvälfärd. Och om de börjar ta sitt ansvar så bör detta på sikt att resultera i bättre djurvälfärd.

 

World Animal Protection är en djurrättsorganisation som bekämpar utnyttjandet av djur. Vill du veta mer om hur du kan hjälpa till att skydda världens djur, eller hur du kan bekämpa utnyttjande av djur gå in på World Animal Protection. Här kommer också några av deras tips på vad vi resenärer kan göra för att hjälpa till och bidra till en djurvänligare turism.

 

Till exempel kan man

  • Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler som är en del av den lokala kulturen om de innehåller djurmisshandel.
  • Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som som har blivit slaktade på oetiskt vis, till exempel foie gras från tvångsmatade gäss och änder.
  • Titta på de vilda djuren ute i naturen där de hör hemma. I marinparker, t.ex. med delfiner i bassänger, blir djuren stressade och lever ett kortare liv än i naturen.
  • Köp inte souvenirer som kommer från djur, päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
  • Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. De har blivit tillfångatagna ute i naturen och deras mödrar är förmodligen dödade. Ofta drar man ut djurets tänder och ger dem medicin så att de ska bli lättare att hantera. I strid mot med deras natur blir de dresserade till att underhålla.
  • Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur får inte tillräckligt med mat, vatten och omsorg. Djur som drar vagnar med turister får ofta solsting, blir halta och skadas vid kollisioner i trafiken.
  • Om du ser djur som lider när du är ute och reser, om du blir vittne till djurmisshandel kan du agera:

– Dokumentera alltid det du ser på film; foton eller videoinspelningar är värdefulla bevis men betala aldrig för att få spela in något.

– Det är viktigt att du protesterar där du befinner dig. Ge upplysningar om episoden misshandeln skedde under samt var, när och hur, samt vilken art och hur många djur det rör sig om.

– Informera den lokala polisen, turistkontoret och en lokal djurskyddsorganisation om det finns en. Berätta om det inträffade för din resebyrå och anmäl det till World Animal Protection vid hemkomsten.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *