Chili

 

I våras fick jag lite noja på Chili, chilifrön då alltså. Sparade frön plockades fram, frön vi fått av väninnans arbetskollega och frön från chili i kryddburkarna. Totalt planterades elva sorters chili på den inglasade balkongen. Och nu, äntligen börjar några av dem få den färgen de skall ha. Tyvärr har en del också inte blommat förrän nyligen, men förhoppningsvis blir det resultat där med snart.

 

Jag tror att jag har fått lite blodad tand för det här med chili, och till våren kommer jag förhoppningsvis ha hittat frön från ännu fler sorter att plantera [mottages gladeligen, eller bytes]. Förhoppningsvis kommer det bli tillräckligt mycket chilipeppar för att smaksätta en egen olivolja och fylla en kryddburk med grovmalen chilipeppar. Läs mer på Chiliguiden.

 

CHILIFRUKTEN & HÄLSOEFFEKTERNA

Vi har länge hört om de många hälsoeffekterna chilipeppar har. En av dessa har varit att den skulle vara bra för viktnedgång. Chilifrukten minskar din aptit och sätter fart på förbränningen genom att öka ämnesomsättningen, så att du lättare kan hålla den slanka linjen. Nu visar en vetenskaplig studie att det ligger något i det, chili stabiliserar nämligen blodsockret. I studien delades 36 män och kvinnor upp i två grupper och fick under en period mat med chili eller ingen alls. Efter fyra veckor bytte de.

 

Varje försöksperiod avslutades med en måltid som antingen innehöll chili eller var utan och därefter togs det blodprov på deltagarna. Forskarna kunde mäta att en måltid med chili sänkte insulinkoncentrationen i testpersonernas blod och att den sänktes ytterligare när de hade ätit chili under en period. De som hade ätit chili varje dag hade alltså ett mer stabilt blodsocker. Och det minskar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och att bli överviktig. Testpersonerna åt 30 gram varje dag, men att äta chili två till tre gånger i veckan har också positiv effekt.

 

BLODTRYCKET

En annan av hälsoeffekterna kring chili som vi hört om är att den sänker blodtrycket. Det visar en ny undersökning som kommer från den kinesiska professorn Zhiming Zhu vid det medicinska universitetet i Chongqing. Han menar att det går att sänka blodtrycket betydligt genom att äta chili regelbundet. Professor Zhiming Zhu och hans kollegor visade att chilifrukten kan sänka blodtrycket med 10 procent. Det beror på att capsaicin, det ämne som ger chilin den starka smaken, gör att blodkärlen blir smidigare och därmed kan blodet transporteras lättare. Det innebär i sin tur att hjärtat inte behöver slå lika hårt för att pumpa runt blodet.

 

 

FAKTA om CHILI

* Chilifrukten är sprängfylld med hälsosamma saker, bland annat C-vitamin, betakaroten, antioxidanter
och flavonoider som stärker immunförsvaret och skyddar dig mot cancer och inflammationer i kroppen.

* Studier visar att chilifrukten sänker blodtrycket genom att utvidga kärlen och göra dem mer lättframkomliga.

* Chili skyddar din magsäck mot frätande ämnen som alkohol och mediciner, eftersom den starka
frukten stimulerar magen att utsöndra slem som lägger sig som en hinna runt de skadliga ämnena.

* Chili smakar starkt eftersom det innehåller ämnet kapsaicin, som stimulerar de nerver i huden och på
tungan som normalt reagerar på värme och smärta. Merparten av kapsaicin finns inte i kornen, som
många tror, utan i fröfästet precis under stjälken.

* Chili tillför faktiskt inte någon egentlig smak till maten, den gör den bara starkare. Därför är den idealisk
för att framhäva de övriga ingrediensernas smak och lyfta den totala smakupplevelsen.

* Blir en chilirätt för stark, neutraliserar du den effektivast med mjölk, yoghurt eller alkohol. Vatten är
ingen effektiv törstsläckare.

* Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–
5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är naga jolokia som har uppmätts till
1 041 427 scovillegrader.

* Innehåller mycket vitamin C. Jämförelsevis innehåller grön chili dubbelt så mycket C-vitamin som
citrusfrukter. Röd tre gånger så mycket.

 

På bilderna har du Gul Monkey Face, Gul Habanero, Spansk Peppar, Peperoni från Bulgarien, Chili från Costa Rica och en vanlig Röd Paprika [Bell Pepper]. Här kan du läsa om hur du gör din egen chilipeppar.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *