Vi har bokat en vinprovning i Chianti för dagen. För vad vore väl en resa till Toscana utan vinprovning. Vi väljer en eftermiddagstur för att kunna ha förmiddagen till annat. Vi har bett om upphämtning vid hotellet och ställer oss snällt som de ordningsamma svenskar vi är, tio minuter före avsatt tid. Men som de tidsflexibla Italienare de är, kommer vår transport en halv timme senare. 

 

Vi tar ut vår glädje lite i förskott. Vår lilla minibuss är fräsch, har luftkonditionering och bara plats för sju personer. Vi tänker att det här kommer ju bli en supermysig tur. Istället slussas vi till tågstationen där vi går gå på en stor vanlig buss med 48 andra personer. Men vi är inte dom som är dom, en fin dag blir det hur som. Så börjar vår bussresa på cirka en timme till Chianti. Det vackra området som ligger mellan städerna Florens och Sienna i centrala Toscana. Vi färdas genom gröna landskap, böljande kullar, stora vinodlingar, medeltida byar och slott.

 

”Själva namnets ursprung är omtvistat. Många menar att det härstammar från det etruskiska ortnamnet Clanti, som ingen känd betydning har. Andra hävdar att det härstammar från det latinska clangor – oljud och larm -, vilket skulle hänvisa till den utbredda jakt i området. De senaste studierna pekar på likheten med det etruskiska ordet khlant, som påstås betyda vatten. Hur som helst är det utbredd enighet om att det var etruskerna som införde vindodlingen till området.”
Citat från sidan In-Italia

 

Vinet i Chianti blev otroligt populärt, speciellt under åren 1870-1900. Detta medförde att andra distrikt började göra kopior. Bara vinet blev hällt i den klassiska fiasco fick den benämnas som en Chianti. 1924 bildade en rad vinproducenter i centrala Chianti ett konsortium som tog namn efter Lega del Chiantis symbol, en svart tupp. Consorzio Chianti Classico, Gallo Nero, skulle främja Chiantin, upprätthålla en viss rättvisa bland producenterna och beskydda vinets goda namn. Idag har den ädla föreningen bytt namn till Consorzio del Marchio Storico efter en namntvist med bröderna Gallo i USA som 1992. Chianti Classicodistriktet består numera av kommunerna Gaiole, Radda, Castellina, Greve, San Casciano in Val di Pesa och delar av Poggibonsi. Konsortiet är frivilligt och då man betalar medlemsavgift efter hur många flaskor man säljer, väljer en del av de större producenterna att vara utanför konsortiet. Trots detta är cirka 85% av producenterna medlemmar.

 

Det finns 600 vinproducenter i Chiantiområdet och många av dem är små familjeägda vingårdar. Vi börjar vår dag med vinprovning på lilla gården Famigilia Mazzarrini och deras viner Poggio Amorelli. Fem anställda driver allt på den lilla gården.  Dessutom producerar man ett vitt musserande vin, egen olivolja och balsamvinäger. Vinerna var så goda att till och med syster som inte dricker vin, och framför allt inte rödvin, drack upp alla sina små glas. Och olivoljan var bland de bästa jag provat. De bjöd dessutom på en vit tryffelolivolja som nog tog dagens pris för bästa smak. Till det den godaste pecorino och salami.

 

Den andra gården, också familjeägd, kanske inte vinner vårt vinpris, trots alla priser de vunnit, men definitivt priset för finaste vingården. Pittoreskt och så typiskt Toscana som man kan tänka sig. Hade vi kunnat kombinera vinprovningen från den första vingården med miljön på den andra hade vi haft den ultimata Toscanska vinupplevelsen. Vi avslutar vår dag i Chianti med solnedgång i Monteriggioni. Tidigare fästning från 1200-talet, numera kallat slott, fast det kanske mest är en by på berget.

 

Vi bokade turen genom ”Get Your Guide” och åkte med My Tour Tuscany Experts.  Själva turen var superbra, men hade jag fått göra om den hade jag valt ett annat bolag och kanske till och med bokat en privat tur. Bussen var under all kritik. Busschauffören körde, igen, som om bussen var stulen. Rutorna var så skitiga att den vackra utsikten utanför bara var en dimmig sörja. Fjädringen på bussen såg med stor sannolikhet sina bästa dagar i början på 90-talet. Och hade du tur, fick fick du ett säte där din stolsrygg inte låg i knät grannen bakom. Dessutom trodde vi i vår enfald att om man bokade upphämtning för ditvägen att man automatiskt fick det på hemvägen. Hade man inte bokat hemresan med, fick man snällt ta sig tillbaka till hotellet bäst man kunde.

 

Vi hade en fantastisk dag, trots vår lite skrangliga buss. Underbart väder, goda viner, goda tilltugg och bästa sällskapet.

 

Detta ingick i vår tur på fem timmar:

• Transport i luftkonditionerad GT-buss eller minibuss
• Kunnig flerspråkig eskort
• Besök i Monteriggionis fästning och en lokal vingård
• Besök på 2 berömda egendomar med en rundtur i vinkällarna och provsmakning av vin, olja och balsamvinäger
• Mellanmål med kallskuret och typisk salami
• Möjlighet att köpa vin, olivolja, balsamvinäger, ost och örter
• Gratis upphämtning på begäran

Kostnad 42 euro per person eller 1 300 kronor för tre personer

 

 

 

 

Translation:
When in Tuscany you have to go on an winetasting in the are. We did an amazing half day tour to the famous Chianti area. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

  1. Vilka härliga bilder! Lät som en fin tur också, men typiskt när hela upplevelsen faller lite på saker som kunde vara enkelt fixat, tycker man.

  2. Stort tack Jennifer. Tack och lov är vi inte så svåra och lät det inte färga upplevelsen. Men en bra transport hade ju helt klart kunnat lyfta den :)

  3. Åh så härligt!!! Var på en liknande tur för ett år sedan som jag dock var väldigt nöjd med. Kanske dags att blogga om den nu :-)

    1. Det är nog dags :). Det var en helt underbar tur, minus bussen då ;)

  4. Så vackra bilder! Men synd att ni inte var helt nöjda med anordnarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *