Det är svårt att undvika Marsipanens betydelse i Lübeck. Ungefär som Mozartkulor i Salzburg. Rom i Västindien. Lavendeltvål i Provence i Frankrike eller Limoncello i södra Italien.
Att Lübeck i Tyskland är världsberömt för sin marsipan inser jag tidigt i min research inför vår weekend i staden. Och stadens historia är tätt sammanlänkad med denna sötsak. Under 1400-talet blev Lübeck, som då var en viktig Hansastad, ett centrum för handel med ingredienser som mandel och socker. Marsipan från Lübeck fick snabbt ett rykte om sig att vara av högsta kvalitet, och det är fortfarande en symbol för hantverk och tradition. Mest känd är kanske Niederegger marsipan. Men det finns så klart många andra att välja på.
Till Sverige kom marsipanen i början av 1500-talet och den såldes då främst på apotek och som läkemedel mot förstoppning och impotens. Känns helt rätt i min värld att det skulle vara ett läkemedel. I alla fall för själen. Ordet finns i svenska språket sedan 1524 och kommer närmast från tyskans Marzipane och italienska marzapane. I januari firas marsipanens dag i Sverige och kanske är Anthon Berg ett av våra mest kända marsipanmärken. Men vad vore prinsesstårta utan marsipan?! Marsipan har inte alltid ansetts vara en sötsak. Domedagsprofeten Nostradamus lär ha sagt:
”Den kan användas som medicin, men är god att äta när som helst”.
LÄS MER: Julmarknad i Lübeck
MARSIPANENS HISTORIA
Marsipanens ursprung är omtvistat, men de flesta tror att den uppkom under medeltiden och att den har rötter i Mellanöstern eller Asien. Men tillverkning av marsipan har kunnat spårats till 700 år f.Kr och då var sötningsmedlet honung istället för socker. Araberna spred mandelpasta till Europa genom sina handelsrutter, och under 1100-talet började marsipan dyka upp i Medelhavsområdet, främst i Italien och Spanien. Det var under den tiden en lyxvara som bara de rikaste hade råd med.
Marsipanens popularitet spreds senare norrut och blev en favorit bland kungahus och adel i Europa. Under renässansen förfinades receptet, och marsipanen började användas för både konfekt och som konstnärligt material för att skapa figurer och dekorationer. Kombinationen av socker och mandel gjorde den inte bara smakrik, utan även hållbar.
NIEDEREGGER MARSIPAN I LUBECK
Det mest kända varumärket är Niederegger. Johann Georg Niederegger gav sig in i konfektyrbranschen och började göra marsipan så tidigt som 1806 i Lübeck, Tyskland. Han skapade en marsipan med en högre andel mandel, cirka 70-90 %, och mindre socker, vilket gav den en naturlig, nötig smak. Deras marsipan utmärker sig tack vare att de använder upp till 70% spanska mandlar. De vanliga är att ha cirka 30% mandlar och resten tillsatt socker, vilket minskar den klassiska bitterheten från mandlarna som kännetecknar marsipanens goda smak.
Niederegger är även noga med att tillverka marsipanen på traditionellt vis, genom att rosta nötterna i traditionella kopparkittlar så som man gjorde på den gamla goda tiden. Detta var något som snabbt utmärkte Lübeckmarsipanen från andra varianter. Marsipanen han producerade, var av så hög kvalitet att kungar och tsarer eftersökte hans delikatesser.
Niederegger Haus ligger mitt i hjärtat av Lübeck, på Breite Straße precis intill det gamla rådhuset. Här kan man njuta av klassiska marsipanfigurer, bakverk och kaffe. Dessutom finns marsipanmuseet i samma byggnad, där du kan lära dig mer om hur marsipan tillverkas och beundra imponerande figurer skapade helt i marsipan. Vid vårt besök är det jultider, och kaféet myllrar av gäster och besökare. Så denna gång står vi enkelt över fikadelen. Däremot är muséet helt tomt.
NIEDEREGGER HAUS, BUTIK, CAFÉ & MUSEUM
Byggnaden är en pilgrimsort för marsipanälskare och dess tre våningar kombinerar butik, kafé och marsipanmuseum. Allt under ett och samma tak. När man kliver in i butiken möts man av hyllor fyllda med allt man kan tänka sig i marsipanväg. Klassiska marsipanbröd, pralinaskar, vackert dekorerade marsipanfigurer och säsongsbetonade produkter som julmarsipan och påskägg. Här erbjuds både traditionella smaker och moderna tolkningar, ofta i eleganta förpackningar som gör dem till perfekta presenter.
Vi bestämmer oss för att handla många av våra julklappar här, men tänker att vi återkommer följande förmiddag. Vid vårt besök är butiken tjock av kunder och turister och hoppas på mindre antal besökare dagtid. Vårt beslut kommer visa sig vara mindre bra. Dagen efter, på söndagen, är butiken helt enkelt stängd. Kan vara bra att ta reda på sådana saker i förväg.
På övervåningen hittar man Café Niederegger. Det är ett klassiskt konditori med anor från 1800-talet. Inredningen är tidlös, med eleganta träpaneler och stora fönster som ger en vacker utsikt över Lübecks historiska centrum. Här kan man slå sig ner och njuta av deras berömda marsipantårta, ”Nusstorte”. En tårta som består av lager av fluffig mandelmassa och chokladbottnar, toppad med marsipan och chokladglasyr. Gillar man inte marsipan, serveras även kaffespecialiteter, klassiska tyska bakverk och andra sötsaker.
Högst upp i byggnaden ligger marsipanmuseet, en liten men fascinerande utställning som berättar historien om marsipanens ursprung och Niedereggers roll i dess framgång. Här kan man beundra imponerande skulpturer tillverkade helt i marsipan. Bland annat modeller av Lübecks landmärken som Holstentor och historiska figurer som Napoleon och Thomas Mann.
INFÖR DITT BESÖK PÅ NIEDEREGGER I LÜBECK
ÖPPETTIDER
Butik och café har generösa öppettider, vilket gör det enkelt att planera in ett besök under dagen.
SOUVENIRER
Förutom marsipan kan du köpa med dig vackra kokböcker och köksredskap relaterade till marsipanhantverk.
LÄGE
Niederegger Haus ligger centralt och är en utmärkt start eller slutpunkt för en promenad genom den gamla stadskärnan.
INTRÄDE
Museet är gratis att besöka och ger en unik inblick i hantverket bakom Niedereggers marsipan, från råvara till färdig produkt.
Translation
Northern Germany is known for marsipan. An almondpaste mixed with suggar. And if you visit Lübeck, a visit at Niederegger Haus is a must. A shop, café and marsipan museum.