Helgen som gick kanske en av de bästa jag haft på länge. Hälsan tillät att mig att umgås med både familj och vänner. Och för första gången under sitt nioåriga liv, kunde min systerdotter Iris sova över hos sin moster. Vilken ljuvlig helg vi hade. Att umgås med Ize är bland det bästa jag vet. Hon är lugn, lite blyg och bara så snäll.

 

Vi hade dessutom galen tur med vädret. Stugliv när det är som bäst. Vi gick lång promenad med katten Neo som sällskap. Vi Iris badade i poolen. Moster vilade vid poolkanten. Vi åt grillade hamburgare som morbror bjöd på. Och så tittade vi på film i sängen. Med popcorn så klart… och vindruvor. Eftersom moster behöver sova lite fler timmar än normala människor, fick Ize och morbror äta frukost utan henne. Det blev en mysfrukost på Darins Kafé några hundra meter från stugan. Och ja, de glömde ta med sig frukost till moster ;).

 

 

GEOCACHING I NYEHUSEN

Efter frukost och bad kände vi att vi ville göra något ihop. Något lite roligare än bara en vanlig promenad. Jag läste om Geocaching för många många år sedan och tyckte att det kunde vara perfekt just idag. Så jag laddade ner appen och valde platser för skattjakt i närheten. Vi väljer ”Ågas Ålabod” som ligger här i Nyehusen. En plats som varken jag eller Göran besökt tidigare, trots att det bara är runt hörnet från stugan. Mer om Ålakusten och Ålakulturen kan du läsa här.

 

Allt känns annorlunda. Andra nyanser av grönt. Sandkullar. Och en sockersöt liten ålabod. Efter lite sökande hittar vi till sist skatten. Tyvärr var det denna gång ingen låda, utan bara en rör med en lista där man skulle skriva sitt namn. Iris hade sett fram emot att ta med sig något från lådan hem, och lägga något i dess ställe. Som reglerna säger. Något att se fram emot till nästa gång. För fler gånger blir det.

 

 

SÅ VAD ÄR GEOCACHING

Geocaching är ett sammansatt engelskt ord som består av det grekiska ”geo” som betyder jord, mark och ”caching” från det franska/engelska ordet ”cache” som betyder gömma eller gömställe. Uttrycket ”cache” används också inom datavärlden för att beskriva att datorn tillfälligt gömmer undan något i ”cacheminnet”. Geocaching är alltså en typ av skattjakt som går ut på att hitta en låda, burk och liknande, som någon annan gömt någonstans ute i naturen. Skatten hittar man med hjälp av kartorna i appen som agerar som gps. Det innebär tyvärr att man måste vara uppkopplad till nätet och ha mobiltäckning.

 

Vem som helst kan delta, så länge man har en app för geocaching. Gömman kan innehålla någon liten sak, kanske ett nyckelband, en penna, en glaskula, någon leksak eller något annat litet. Den gyllene regeln för att ta något ur lådan är ”Tar du något skall du alltid lämna något i utbyte”. Och det bästa av allt, på Geocaching webbplats kan du söka efter cacher runt hela världen. Det finns miljontals cacher utlagda i mängder av länder. Ibland kan man hitta lite mer avancerade cacher, så kallad multicache. Det innebär att man då måste besöka flera olika platser på vägen till slutmålet.

 

 

FÖR ÖVRIGT GÄLLER FÖLJANDE VID SKATTJAKTEN

  • Skapa ett gratiskonto på www.geocaching.com
  • Via denna sajt eller appen och med sitt konto kan man sedan se var de olika skatterna ”caches” finns gömda.
  • I appen ser man också svårighetsgrad, vilken typ av terräng det är och storleken på lådan.
  • Caches kan finnas så väl i skogen som mitt inne i stan.
  • När man hittat en låda ska man tala om att man har hittat den. Man skriver dagens datum och sitt kontonamn i en loggbok som alltid ska finnas i en sådan här gömma.
  • Vill man kan man även på webbsidan för gömman tala om att man hittat den. Det kallas att man ”loggar” cachen.
  • Vem som helst kan skapa en Cache och det gör man också via Goecachings sida.
  • Du kan läsa mer om Caching här.

 

Sverige, Skåne, Ålakusten och ålagille

 

Translation
Have you tried Geocaching? It is a really fun treasure hunt to do outdoor with the whole family. Just downlowd the app Geocaching and register and your good to go. You have to have mobile coverage though, since the app is your gps to the treasure. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *