Att göra Julgodis tycker jag är en underbar Jultradition. När jag var yngre gjordes knäck minst en gång i veckan. Det finns massor av Julgodis att göra hemma. Men varför inte testa att göra hemmagjord glögg. Egna pepparkakor. Och en enkel variant på Mozartkulor. 

 

Jag  har nog aldrig tjuvstartat Julen så här tidigt någonsin. Redan för ett par veckor sedan hade damgänget det årliga Julpysslet och i helgen hade vi Julfrukost med svärmor. För att få julstämning inför Julpysslet, sattes dessutom alla julstjärnorna upp. Något vi oftast inte hinner med förrän runt andra advent. Jag har också redan hunnit avverka minst tjugo lussebullar. Och några pepparkakor.

 

Allt detta har av någon anledning gjort mig lugnare inför Julen. Jag tror att många känner en viss stress inför att mycket ska hinnas med och planeras inför Julhelgen. Framför allt om man jobbar heltid och har barn. Jag känner ju en viss stress, trots att vi inte har barn. Därför vill jag idag tipsa om tre saker som inte kräver så mycket tid. Att göra egen glögg, snabba och enkla pepparkakor och hemmagjorda Mozartkulor.

 

LÄS MER: Tips på hur man gör eget glöggbubbel med Cava eller Prosecco

 

Jul, Cavaglögg,Glöggbubbel

 

3 SORTERS HEMMAGJORD GLÖGG

Idag tänker många på Blossa när det kommer till glögg. och det är inte så konstigt, då de idag har Sveriges populäraste glögg. Ordet glögg är en förkortning av ”glödgat vin”. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödga, värma upp, och har druckits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Då dränkte man in en sockertopp i konjak, placerade den över vinet, tände den, så att sockret smälte och droppade ner i vinet. Gustav Vasa var en sann glöggfantast. Han hade till och med anställt en alldeles egen glöggblandare, som såg till att glöggen kryddades precis rätt.

 

Men vi var inte de första med att krydda vårt vin. Redan de gamla romarna och grekerna drack kryddat vin. Då var det för att dölja den dåliga kvaliteten på vinet och på grund av hälsoeffekterna. Med tiden blev det i Europa omodernt att dricka varmt och kryddat vin, men i kalla Norden har vi förälskat oss i glöggen mer och mer för varje år som gått. Dagens svenskar dricker närmare sju miljoner flaskor varje år. Många uviknder kanske att göra egen glögg, för att det i många recept ska jäsas och förberedas flera veckor i förväg. Men det behöver inte vara så speciellt komplicerat. För er som vill testa att göra egen glögg kommer här några enkla recept.


APELSINGLÖGG

5 dl apelsinjuice
3 dl äppeljuice
2 apelsiner [i skivor]
3 msk honung
1 kanelstång
½ tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk färsk riven ingefära
Valfritt 1 dl vodka

Blanda apelsinjuice, äppeljuice, apelsiner i skivor, honung, kanelstång, lätt stötta kardemummakärnor och färskriven ingefära i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av apelsinskivorna. Tillsätt eventuellt 1 dl vodka. Servera varm med en apelsinskiva i varje glas.

 

VARM FLÄDERGLÖGG

1 flaska torrt/halvtorrt vitt vin eller alkoholfritt vin
2 dl outspädd fläderblomssaft
5 enbär, grovkrossade
1 krm timjan
Valfritt 4 cl gin

Koka upp saft, enbär och timjan. Låt dra en halvtimme. Sila av kryddorna genom ett kaffefilter. Tillsätt vin och eventuellt gin. Värm utan att det kokar.

 

BLÅBÄRSGLÖGG

5 dl rött vin eller alkoholfritt
5 dl blåbärssaft, [utspädd]
3 msk socker
2 st kanelstänger
2 bitar pomeransskal
2 st nejlikor, hela
0,5 dl blåbär, frysta

Värm vin, blåbärssaft, socker och kryddor. Dra av från plattan och lägg i blåbären. Blanda torkade bär och mandlar och servera till blåbärsglöggen.

 

 

SNABBA PEPPARKAKOR

200 g ekologiskt rörsocker
225 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
400 g vetemjöl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rör ihop socker och smör till fluffig smet.
3. Rör ihop ägg och bikarbonat.
4. Sen är det bara att blanda ihop allt och börjar göra kakor!
5. Rulla ihop små bollar, lägg dem på ugnsformen och platta ut dem till en liten kaka.
6. Degen är spröd så det går inte att göra några snyggkakor.
7. Sen in i ugnen i fem minuter, eller precis tills de fått färg.

 

 

MITT ALTERNATIV PÅ MOZARTKULOR

Mandelmassa
Mandel
Marabou Daim
Kokos

1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Forma mandelmassan runt två nötter.
3. Doppa i chokladen.
4. Rulla i kokosen.
5. Låt stelna på bakplåtspapper.

Vill man ha ännu fler lager i kulan, köp chokladnötter bland naturgodiset. Bästa av allt är att du kan variera i oändlighet. Välj dina favoritnötter, din favoritchoklad [vit choklad kanske], rulla i pärlsocker, varför inte ha torkad frukt i mitten eller som i originalkulorna fyll med nougat.

 

 

Translation
Here are three fast recepies for Swedish Christmas goodies.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *