Granada är den enda staden förutom Calpe där vi stannar mer än en natt. Granada är en underbar stad med massor av historia och blev snabbt en av mina favoritstäder. Att strosa omkring bland de gamla gågatorna i centrum kändes som att befinna sig i en Europeisk version av Marrakech. Vi har sällan sett något så påkostat och ornamenterat som Katedralen i Granada och tiden försvinner när man går här. Mittemot Alhambra ligger de gamla muslimska kvarteren Albaicín. En labyrint av små kaféer, affärer, restauranger och hippieliv. Även här känner man dofterna av nordafrika, vattenpipor och Marocko. Vill man få en fantastisk utsikt mot Alhambra ska man ta sig upp till ”Plaza Mirador de San Nicolas”. Härifrån får man en överblick över hur stort och fantastiskt Alhambra är.
Granada är huvudstaden i den spanska provinsen med samma namn. Staden har cirka 240.000 invånare, varav 60.000 är studenter. Redan på 600-talet f.Kr. bodde feniciska, karthagiska och grekiska nybyggare i området och under följande århundraden har även iberer, romare, visigoter och morer bott i staden. Granada blev morernas sista fäste i Spanien och överlämnades åt Ferdinand II av Kastilien 1492.
Andra dagen i Granada var helt avsatt för ett besök på Alhambra & Generalife. Detta palats omringat av mystik och mångkulturell historia. Detta ställe som man bara sett på Tv och egentligen aldrig riktigt förstått hur stort det är. Tyvärr var det dags för vårt första bakslag på resan. Biljetterna till de Nazariska Palatsen var utsålda. Men vi var ändå glada att vi fick biljetter in till området. Det är inga problem att göra av med timmar här. Promenara omkring, insupa atmosfären, njuta av trädgårdarna eller bara sätta sig och fika på någon av de många parkbänkarna.
Alhambra är idag med sina ornamenterade rum och fantastiska trädgårdar det bäst bevarade exemplet på islamisk arkitektur i Europa. Palatsområdet består av vackra rektangulära gårdar med fontäner och byggnader från nasridernas tid, där härskarna och deras tjänare bodde. Inom Alhambras murar ligger många olika ihopbyggda palats, uppförda av olika kalifer. Detta stora palatsområde kallas de Naziriska palatsen. Bland dessa är Alcazaba det förnämsta, uppfört som ett residens till sultanen.
Här finns också Capilla Real, kungaparet Isabella och Ferdinands mycket praktfulla gravkapell. Kungaparet som inledde Spaniens storhetsepok. 1492 erövrade de det självständiga muslimska Granada. Kort därefter samma år skickade de iväg Columbus på den banbrytande upptäcktsfärden västerut, vilken kom att förändra världen för alltid. Rummen ligger samlade gruppvis kring gårdar, varav
Myrtengården och Lejongården [haremsgemaken] är de mest kända. Lejongården har fått sitt namn efter de tolv vattensprutande lejon omgivna av 124 marmorkolonner som bär upp en fontän i gårdens mitt. Kring gården finns de berömda salarna Abenceragernas sal, Kungasalen och De två systrarnas sal.
Högre upp på kullen ligger ”den himmelska trädgården” Generalife, de moriska härskarnas forna sommarpalats, med sina strama cypressalléer, välskötta blomstersängar och springbrunnar. Alhambras trädgårdar anses speciellt intressanta i trädgårdskonstens historia, eftersom de hör till de äldsta bevarade trädgårdarna i Europa.
Begreppet ”Morens sista suck” kommer från tillfället då Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra efter Granadas belägring 1492, vände sig om och såg sitt undersköna palats för sista gången. Hans mor lär då ha utbrustit: ”Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man”.
Tips vid besök till Alhambra!
* Boka biljetter innan besöket. Gärna en vecka innan. Biljetter hittar ni på Alhambra-Ticket.com.
* Var beredd på långa köer så glöm inte vatten.
Bild: © Discovering The Planet