Nordmakedonien, Honungslandet

I en värld där vi lever med konstant intryck från TV, Internet och dagar fulla av måsten, är dokumentären Honeyland från Nordmakedonien, en påminnelse om hur det brukade vara. Och hur det fortfarande faktiskt är på många ställen i Europa. 

 

Att se Honungslandet var en frisk fläkt till alla filmer och serier med snabba klipp, kvicka repliker och massor av animerade effekter. Att denna tysta dokumentär blivit dubbelt Oscarsnominerad är inte svårt att förstå. Man låter det visuella föra dokumentären framåt. Långa sekvenser och lite dialog bygger upp en känsla och bild av ett annat Europa. En annan värld. En värld där man lever utan TV och Internet och där radion fortfarande är den stora underhållningen. Ett Europa där man lever utan välfärd, lyx och tillgång till allt man kan önska sig. Där konflikterna och dialogerna är äkta och okonstlade. Mer reality än så här blir det inte.

 

Hatidže bor med sin 86-åriga mamma i Bekirlija på den Nordmakedonska landsbygden.  En av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. En bikupa ger tio kilo honung per år, men Hadize tar aldrig mer än hälften. Hon förvaltar sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Lite av det hon tar säljer hon sedan i Skopje. I början på dokumentären är jag lite konfunderad över språket Hatidže pratar. Är det en Makedonsk dialekt jag inte förstår? Några scener senare får jag förklaringen. Hatidže bor i en by som tidigare varit bebodd av mestadels Turkiska invånare, precis som henne, och det är turkiska hon pratar mest.

 

KONSUMTION VERSA BEVARANDE AV NATURRESURSER

 

När en turkisk familj flyttar in bredvid och också börjar odla honung, uppstår de vanliga mänskliga konflikterna. Kvalitet versa kvantitet. Möjligheten att tjäna mer pengar över att bevara balansen i naturen. Klimatförändringar och utnyttjandet av naturresurser.  Och storkonsumtion. Något som gör att Hatidžes bisamhällen börjar försvinna och dö ut. Från början var dokumentären menad av visa området Bregalnica. Men under filmandet förändrades fokus från området till Hatidže Muratova. Det förklarar också anledningen till att dialoger inte kommer förrän senare i filmen. Dokumentären filmades under tre år och resulterade i över hundra timmar av film. Se hela dokumentären på Svtplay.

 

Mer om Nordmakedonien kan du läsa här. Du hittar bland annat följande artiklar.

Reseguide till Nordmakedonien och 34 saker att se och göra där

Mitt Makedonien, mitt finaste och äldsta reseminne

Maten på Balkan och det Makedonska köket, en favorit när vi får välja

Nordmakedonien, Sjöstaden Ohrid

 

Nordmakedonien, Honungslandet

 

Translation
Honeyland is the beautiful ,and Oscar Nominated, Macedonian documentary film directed by Tamara Kotevska and Ljubomir Stefanov. It portrays the life of Hatidže Muratova, a beekeeper in the remote mountainous village of Bekirlija, North Macedonia and follows her lifestyle and the changes therein after the arrival of a nomad family in the neighbouring house. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *