Ungern, Hortobagy Safari (22) Ungern, Hortobagy Safari (6)

 

Vi går av Safaribilen och jag kan inte sluta le. Vi har precis avslutat en fantastisk eftermiddag i Hortobágy Nationalpark där vi spanat efter vilda hästar. Vem kunde ana att man kunde åka på jeepsafari i Europa? I Hortobágy, utanför Debrecen i Ungern, är det precis det man kan göra. Kristin är vår guide för dagen och hon jobbar heltid i parken med de vilda hästarna. Och just idag har hon avsatt extra tid för oss. Vilket vi är så tacksamma och glada för.

 

Hon berättar, att här, i Hortbágy, finns den största gruppen av vilda hästar i världen. En flock på 300 hästar. Totalt i världen finns bara 1 900 kvar. Men då tänker ni säkert som vi gjorde. Men det finns väl vilda hästar i både Usa och Mongoliet? Men man delar upp vilda djur i två grupper. De verkligt vilda djuren, de som alltid har levt i vilt tillstånd, och de förvildade djuren som tidigare levt i fångenskap eller stammar från tamdjur och sedan blivit förvildade. Utgår man från denna definition, är de afrikanska zebrorna och de afrikanska och asiatiska vildåsnorna de enda arterna av hästar som fortfarande lever vilt.

 

Den amerikanska mustangen, hästen som blivit berömd efter att ha medverkat i ett otal westernfilmer, är i själva verket förvildad. Den härstammar dessutom från de hästar som spanjorerna tog med sig till Nya världen på 1500-talet. Den ursprungliga vildhästen, stamfadern till dagens tamhästar, är utdöd. Den levde i Sydryssland. Det närmaste man i dag kommer en äkta vildhäst är Przewalskis häst, en underart av den ursprungliga vildhästen. Hästen som finns här i Hortobágy och i Mongoliet. Przewalskis hästar fanns från början i vilt tillstånd i Mongoliet men utrotades av människan i början av 1900-talet. De fanns dock kvar i ett stort antal i zoologiska parker och djurparker världen över, och utifrån dessa har man upprättat ett stort bestånd.

 

Sedan 1990-talets början har mindre flockar av dessa hästar satts ut i bland annat Mongoliet. De hästar som nu lever vilt i där är alltså djur som fötts upp i fångenskap och sedan placerats ut i naturen. Przewalskis häst var borta från naturen i bara omkring 30 år, men alla de individer som nu satts ut är födda i fångenskap, och därför är de biologiskt sett inte äkta vildhästar. Przewalskis häst tycks klara sig bra och verkar vara på väg mot en comeback. För att bevara den sista äkta vildhästen har man låtit Przewalskihästens naturliga betesområden bli en nationalpark.

 

Och oavsett om man bryr sig om varifrån hästsorten kommer eller inte, är safarin här en underbara upplevelse. Att stå och titta på hingsten som står mellan oss och sin flock och vaktar är en speciell känsla. Och att se hur han efter tio minuter släpper garden och litar på att vi inte är ett hot och fortsätter beta en annan. Det är verkligen speciellt att vara ute i naturen så här. Hortobágy Nationalpark har massor att erbjuda utöver hästsafari och att åka häst och vagn. Ekoturismen är väl utvecklad och här finns massor att se och göra. Man kan åka på fisketurer, här finns cykelleder, vandringsleder och guidade turer.

 

Ungern, Hortobagy Safari (2)

Ungern, Hortobagy Safari (17)

 

I HORTOBÁGY NATIONALPARK KAN MAN OCKSÅ UPPLEVA

Nemzeti Park
Här tar man om vilda skadade djur som man sedan släpper ut igen. Här finns räv, varg, örnar och flera arter av fåglar.

Fiskdammarna vid Hortobágy-halastó
Här kan man ta ett litet tåg som sakta går ut till fiskdammarnas utkanter, men det går också att promenera längs rälsen och uppleva det myller av fågelliv som detta område erbjuder.

Ett rehabiliteringscenter för skadade fåglar
Här tar man hand om skadade fåglar för att återigen släppa ut dem i det vilda.

Båttur till ön i Floddeltat Tiszafüred
från en liten hamn i byn Tisza-Örvény. Ute på ön finns två fågeltorn och en mysig promenadstig i en fascinerande skog.

Skogstur
Många kombinerar Hortobágy med en tur upp i de ungerska bergen och skogarna. I norra delen av landet finns bland annat möjlighet att se en stor mängd hackspettar.

Fågelspanning
342 fågelarter har registrerats i området. Genom boardwalken som löper genom våtmarken kan man spana på bland annat hornfalkar och på hösten häckar tiotusentals tranor i parken. Den bästa tiden att besöka nationalparken är i slutet av april eller under maj. Då har aftonfalkarna kommit till kolonierna och härfåglar och sommargyllingar kan hittas lite här och var.

 

Ungern, Hortobagy Safari (3)

Ungern, Hortobagy Safari (4)

Ungern, Hortobagy Safari (5)

Ungern, Hortobagy Safari (7)

Ungern, Hortobagy Safari (8)

Ungern, Hortobagy Safari (9)

Ungern, Hortobagy Safari (10)

Ungern, Hortobagy Safari (18)

Ungern, Hortobagy Safari (19)

Ungern, Hortobagy Safari (20)

Ungern, Hortobagy Safari (21)

Ungern, Hortobagy Safari (23)

Ungern, Hortobagy Safari (16)

Ungern, Hortobagy Safari (14)

Ungern, Hortobagy Safari (12)

 

Translation:
In Hortobágy Nationalpark outside of Debrecen in Hungary you can go on a Wildhorse Safari. 

 

Foto: © Discovering The Planet
Foto av mig: Laura från Afterglobe

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. says:

    Sikke nogle fine billeder! Specielt gruppebillederne ;-) Det var nu en virkelig hyggelig tur! Og simpelthen også så flot – specielt med den dramatiske himmel, der truede med regn hele tiden.L

    1. Tack Laura. Helt klart blev Hortobagy favoriten i Ungern. Gruppbilderna är verkligen kul. Hojta till om du vill att jag skickar över oredigerade till dig, utan vattenmärke.

  2. Helt fantastiskt! :) Det slog mig plötsligt att dessa påminner om norsk fjordhäst, får gissa att de också stammar från någon väldigt gammal hästart..? :)

    1. Åh, jag är så dålig på hästar. Visst kan det vara så att också de norska
      fjordhästarna härstammar från någon gammal hästart. Vi får så klart
      undersöka :)

  3. Jag kommer ihåg när jag såg mina första vildhästar i Mongoliet och var helt blown away! Jag som inte ens gillar hästar över lag…eller snarare är räd för dom. Så jag kan bara hålla med om att det är en mäktig upplevelse!

    1. Jag har nog också alltid haft en lite inbyggd rädsla för hästar. Eller respekt.
      Framför allt för större. Kan tänka mig att upplevelsen måste kännas ännu mäktigare
      på de enorma vidderna i Mongoliet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *