Denna veckas gästas vi åter av Johan Magnusson från bloggen Guy Eats Food. Johan är Skåningen som flyttade till Usa och aldrig flyttade hem igen. Idag berättar han om BBQ-kulturen i Usa. På hans blogg kan ni läsa om matupplevelser världen runt. Allt från Fine Dining på Michelin restauranger till avancerad BBQ hemma i trädgården. Där hittar ni också många recept på fantastiska rätter, dock med amerikanska mått så klart. Läs gärna han första artikel om Arizona.
Johan Presenterar sig själv:
My name is Johan Magnusson and I love food. I love to eat it, I love to cook it, I love to read about it, and I love to talk about it. Food is life, and life is better with good food. Being blessed with the opportunity to travel the word I quickly came to realization that food is also universal – every culture loves food and every culture is often centered around cooking and social eating. Meeting and discussing food with world-renowned chefs but equally important, talking to the guy running a street food stand, I understood how food very easily can become an obsession. This blog is my way of channeling that obsession in a positive direction.
BBQ – när jag bodde i Sverige betydde BBQ grillning. Fredagskväll. Santa Maria Stekmarinad. Tända grillen med T Röd. Pommes med Bea….
BBQ i USA är något helt annat – BBQ är nästan som en religion, en livsstil. Det finns lika många definitioner på vad BBQ egentligen är som det finns stater i detta gigantiska land. Och varenda person har sitt eget hemliga recept – som de
”can tell you, but then I have to kill you”.
Vad är då BBQ? För många gäller samma definition som i Sverige – släng ett par stekar, hot dogs eller hamburgare på grillen. Men det finns en subkultur som hävdar att detta inte är sann BBQ. Endast genom att långsamt röka kött under lång tid kan man uppnå BBQ nirvana. Det finns flera BBQ förbund i USA varav KCBS är det största. Kansas City BBQ Society [KCBS] anordnar tävlingar, BBQ-klasser och andra evenemang över hela USA.
Jag blev smittad av BBQ under mitt första år i USA. Jag skaffade min första Smoker – en halvtons best som påpassligt nog döptes till The Beast.
Jag certifierade mig som BBQ domare – jo, du läste rätt!! BBQ domare!! I tävlingar anordnade av KCBS måste man vara certifierad för att döma BBQ. Tänk dig följande scenario:
Du har 50 av USA bästa pit masters som spenderar 1000-tals dollar på att under 24 timmar skapa det mest välsmakande rökt kött du någonsin provat. Och ditt jobb är att bedöma hur bra det smakar. Och du måste döma fyra kategorier, Chicken, Ribs, Pork, Brisket under en tävling. Under dessa tävlingar känns livet väldigt svårt!! Har du tur så finns det extrakategorier, som dessert.
Det som ar unikt med dessa tävlingar är den gemenskap som råder bland teamen. Alla är otroligt vänliga. Man provsmakar varandras BBQ, dricker en hel del starkdrycker, och berättar BBQ historier. Det tar normalt sett 16-18 timmar att röka en brisket – så det blir många historier och många starkdrycker. Det händer ganska ofta att team somnar på grund aa detta och glömmer att hålla elden vid liv. Många team har diskvalificerats på grund av for mycket social umgänge kvällen innan.
Det finns en trettio sidor tjock regelbok för dessa tävlingar. Till exempel så brukar ribs i Sverige serveras ”fall-of-the-bones”. Det är ganska enkelt att tillaga ribs på detta satt – ofta kokas revbensspjällen innan. I en BBQ tävling skulle dessa ribs få väldigt låga betyg – de är överkokta och saknar smak. Ett perfekt revbensspjäll lämnar ett tydligt bitmärke, köttet ar lätt att bita av, men resten av revbensspjället är intakt. Benet där du tog ditt bett, bör också färgas vitt nästan omedelbart, då är revbenet tillagat perfekt. Du bedömer varje kategori utifrån tre kriterier:
Utseende, Smak och Konsistens och du kan ge betyg från 1 [oätbart] till 9 [fantastiskt]. Den enda nackdelen med att vara BBQ domare är att du tyvärr får ett helt nytt synsätt på vad bra BBQ egentligen är – det finns till exempel väldigt få BBQ restauranger som kan tillaga BBQ med en gnutta av den smak som riktigt bra pit masters kan.
Så hur är det att tävla i BBQ? Jag startade mitt eget BBQ team for några ar sedan – Big Swede BBQ – American BBQ with a Viking twist. Helgen innan en tävling så brukar man göra en ”testcook”. Man finslipar sin teknik och provar nya smakkombinationer. Onsdag innan tävling – då är det dags att köpa kött. I varje tävling så måste varje kategori bedömas av 6 domare – så man köper ofta en hel del kött för att vara på den säkra sidan. I en normal tävling så brukar vi tillaga 16 chicken thighs, 2 pork shoulders, 6 racks of ribs och 2 briskets. Räkna med en kostnad av 400-600 dollars bara för köttet. Torsdag trimmar jag köttet – fettet ska bort från kyckling och brisket. Jag blandar också mina kryddblandningar och såser. Till sist packar jag allt annat som måste med: grillkol, ved, aluminiumfolie, och alla knivar och redskap.
Fredag är det resdag, det gäller att vara ute i god tid så man har tid att sätta upp sitt tält och sin kokplats. Därefter är det köttinspektion och kockmöte. Under kockmötet går man igenom regler och tidpunkter för inlämning. Resten av fredagen ägnas att injicera kött, marinera kött, krydda kött, trimma kött…och dricka starkdrycker. Smokers startas under kvällen och beroende på kött och tillagningsmetod så börjar man röka köttet. Detta pågar som sagt hela natten, och på lördag morgon – då gäller det att vara alert. Under två intensiva timmar måste man färdigställa sina ”turn-in-boxes”, med sex smakprov i varje kategori. Många team lägger ned stor vikt på att göra dessa boxar så aptitliga som det bara går.
När dessa två timmar är över så börjar en lång väntan. Prisutdelning sker ofta runt 4-5 tiden på lördag eftermiddagen och sista inlämningstid är runt två-tiden. Så det innebär att man har ett par timmar på sig att städa och rengöra allting innan prisutdelningen börjar. Efter prisutdelning är det tid att packa ned allting igen och köra hemåt. Allt detta på väldigt lite sömn – Söndag brukar vara en vilodag!!
Som ni förstår så måste man nästan ha ett maniskt intresse för att kunna göra detta ett par gånger per manad. Men det finns team som lever på detta. De har sponsorer och är så pass bra att de vinner flera tävlingar per år (vinst kan betala flera tusen dollar). Själv har jag inte tid till att tävla så mycket som jag skulle vilja men ett par tävlingar per år är alltid kul att hinna med.
Om du är du intresserad av att veta mer – gå in pa www.kcbs.us eller på min site Bigswedebbq. Där hittar du bland annat mitt brisket recept som jag använder vid tävling och du kan också beställa min autentiska kryddmix for biffkött – Big Swede BBQ Badass Beef Boost.
Avslutningsvis, här är ett kanonrecept som är väldigt enkelt att tillaga. Köp Doughnuts holes – finns att köpa hos en bra konditor – det är vad som blir över när man gör hål i munkar. Rulla en halv baconskiva runt ”hålet”, och krydda med BBQ krydda. Grilla tills baconskivan är krispig – Perfekta snacks!!
Translation;
Todays visiting blogger is Johan Magnusson from the blog Guy Eats Food and Bigswedebbq. Johan lives in Arizona in the Usa and left Sweden ten years ago.
Text: Johan Magnusson / Guy Eats Food och Bigswedebbq
Foto: Johan Magnusson / Guy Eats Food och Bigswedebbq