Ibland stöter man på artiklar och historier om saker som verkar helt otroliga och nästan vansinniga. En sådan historia för mig, är den om Jason deCaires Taylors undervattenssmuseum utanför Cancún i Mexico. Hur kommer man på att man ska göra 403 skulpturer och sedan ställa dem under havsytan?
Mannen som startade projektet 2009 är Jaison deCaires Taylor. Syftet var att visa samspelet mellan konst- och miljövetenskap. Placeringen av skulpturerna främjar återvinningen av naturliga rev, då utställningen drar besökare från de befintliga reven. Totalt upptar utställningen en yta av 420 kvm i ett marinreservat strax utanför Cancún i Mexico och är världens största konstattraktioner under vatten.
Skulpturerna är baserade på nutida människor som gör nutida saker. De är gjutna i korallvänlig, pH-neutral vattenfast betongblandning som stimulerar korallväxt, med detaljer av koraller, kakel, glas och papper. Skulpturen Man on Fire pryds passande nog av eldkoraller, som bränns ordentligt om man råkar röra vid dem. Jason deCaires Taylor, skickade tunga konstverk överbord för första gången i Grenada år 2006 och blev känd på kuppen eftersom det blev världens första konstellation av skulpturer under vattnet.
FYRA INSTALLATIONER UNDER YTAN
De fyra installationerna har poetiska namn: The Gardener of Hope, The Archive of Lost Dreams, Man on Fire och The Silent Evolution. Den sista att sänkas ned i havet innan invigningen var The Silent Evolution, som med sina 400 skulpturer av människor i naturlig storlek är deCaires Taylors mest ambitiösa verk. Han påpekar dock att även om installationerna nu är på plats, är de på intet sett färdiga.
Naturen kommer att förändra och förvandla skulpturerna i många år framöver, och det slutgiltiga budskapet kommer således att växa fram i takt med att korallerna växer på ”människorna”, en påminnelse om vår nära, men så ofta bortglömda, relation till naturen och allt annat liv på jorden.
”För fem år sedan smälte mitt intresse för skulptur, dykning, scenografi och fotografi samman i Grenada i Västindien. Det gick upp för mig att undervattensstatyer skulle kunna vara ett konstnärligt sätt att ge nytt liv åt ett ekosystem. Efter att ha fått klartecken från regeringen höjde jag ambitionsnivån. Sedan dess har jag sänkt ner hundratals verk och fotograferat resultatet. Arbetet börjar med en skiss. Sedan undersöker jag hur jag bäst går till väga för att konstruera, frakta och installera statyn.
När den är på plats tar jag bilder av den. Det är den bästa biten av processen, men även en stor utmaning. Saltvatten förvränger nämligen former, och väder och ljusförhållanden är nyckfulla. Nu kommer dykare, simmare och turister i båtar med glasbotten och tittar på mina verk. Jag hoppas att de får ut någonting av dem och uppskattar platserna där de står – i en viktig brytpunkt mellan konst, vetenskap och miljö.”
Till vintern flyger både Apollo, Fritidsresor och Ving till Mexico. Dyk- och snorkelutflykter till installationerna, som ligger på fyra till nio meters djup, anordnas av i stort sett alla lokala operatörer i Cancún året runt. Förutom ett av världens bästa dykvatten så finns det otroligt mycket mer att se och göra i Mexico. Se fler bilder på skulpturerna på Underwatersculpture.
Foto:Jason deCaires Taylors [Underwatersculpture]
Källa: [National Geographic][Underwatersculpture][Instruktören][Hallins Reseblogg]