Vi har bestämt oss för att göra en liten roadtip söderut och kommer hemifrån lite tidigare än vad vi brukar. Normalt, när vi ger oss ut på sådana här turer, brukar det vara mannen som bestämmer och som överraskar. Denna gången tänkte jag att det var min tur att bestämma rutten. Och som en sann fikaälskare gav jag mig på att hitta ett unikt fikaställe. Och jag tror att jag lyckades hitta en av de kanske coolaste och mest unika kaffestugorna i södra Sverige.
”Here, in the idyllic outskirts of the small town of Hörby, Mikael and Birgitta Hallström have forged a passion project with the past that began with the preservation of these old houses. ”
– NY TIMES –
Vi ställer in Gps´n och börjar vår färd. Mot centrala Skåne. Någonstans mellan Hörby och Degeberga får vi känslan att något är fel. Kan ju inte vara så, att det kan finnas ett fikaställe mitt i skogen bland alla små skogsvägar. För det är där vi hamnat. Så vi stannar och jämför Gps´n med en googlekarta. Och jo då, båda säger att vi bara är två minuter från kaffestugan. Men enda vägen dit är genom en åker. Över en traktorväg. Kanske vi jag inte borde varit så optimistisk, vi hade lätt kunnat fastna där mitt på åkern, med min ganska låga bil. Och traktorspåren är ganska djupa. Men hej och hå. Helt plötsligt är vi där. Vi har så klart lyckats ta oss dit bakvägen.
FÄRG FRÅN FÖRR OCH KAFĖ KAGAN
Färg Från Förr och Kafé Kagan. I Jönstorp, eller Önneköp, eller Kagarp. Beroende på var man läser om kaféet. Redan innan vi öppnar dörren för att gå in, förstår vi att det här är ett ställe med glimten i ögat och humor innanför dörrarna. Skylten ” Bud och poliser hänvisas till köksingången”, sätter liksom ribban direkt. På gården ståtar tuppar, höns och ett antal katter. Och är man inte rädd om sin fika, blir den snabbt kattmat.
” Bud och poliser hänvisas till köksingången”
När vi går in genom dörren plingar det till som i en gammaldags butik från början av århundradet. Det doftar färg och tjära och gammalt. Den lilla delen av butiken med färg är gullig, men kanske inte unik. Det unika kommer i nästa del. Den lilla butiken där man säljer saker som påminner om början av förra århundradet. En pyjamas som ser ut som Emils pappas pyjamas [i Astrid Lindgrens böcker], gamla fast nya telefoner, handgjorda träsaker, burkar och leksaker från en annan era, fast nya.
Fikat intas i vardagsrummet. Bland möbler och inredning från både 1800-talet och 1900-talet. På ett bord står ett gammalt Fia med knuff som jag aldrig sett. Ur en gammal radio spelas slagdängor från förr. Morotskakan som vi beställt serveras med lite vispad grädde och röda vinbär. Och det nybryggda Sultankaffet serveras på gammaldags vis. I små porslinskoppar med tillhörande kaffekanna.
KAKA PÅ SKÅNSKA ÄR ENKELT KAGA
För oss Skåningar är betydelsen av namnet Kafé Kagan glasklart. Men för er som inte bor i Skåne, så betyder Kaga också kaka på Skånska. Dessutom hette gården från början Kagarps Boställe. Ägarna av denna fantastiska idyll heter Birgitta och Mikael Hallström. De har drivit Färg Från Förr i 21 år och kaféet i 5 år. På vägen ut hamnar vi i samtal med dem. Vilket underbart radarpar. De berättar om sin butik och kaféet. De har 150 besökare om dagen under högsäsong. Och när vi går därifrån har vi en lista med oss på många fler unika kaffestugor i Skåne.
Önneköp i nordöstra Skåne är ingen stor metropol. Men i trakten finns både ett kannibalmuseum och det kinesiska templet Yangtorp. Och så Kafé Kagan som tar dig sisådär 100 år tillbaka i tiden. Ett besök på Kafé Kagan är en kul tripp för alla nostalgiker. Originalitet, charm, personlighet och allt det där andra har till och med fått The New York Times att skriva om stället. Och där hittar ni också Birgittas fantastiska recept på morotskaka.
Nio saker man gör på Färg och Sånt för att inte få fler besökare;
1. Man skäller på gästerna.
2. Man ber bloggare att inte skriva om stället.
3. Man tackar nästan nej till stora Tidningar som The New York Times.
4. Man höjer kaffepriset från 28 kronor till 32.
5. Man plockar bort allt utom kakor och kaffe från menyn.
6. Man ber besökare inte berätta för folk om stället.
7. Man bygger inte ut den lilla, lilla parkeringen.
8. Ingen servering vid borden och brickan lämnas i kassan.
9. Man marknadsför sig inte alls.
Så slutligen; Åk inte till Färg från Förr, för de vill inte ha fler gäster. Och om du ändå bestämmer dig för att åka dit, åk dit i februari eller mars. Ägarnas önskemål. Då har de mindre besökare och har tid att ta fikan tillsammans med dig.
Och så här hittar du inte dit;
Vid Hörby. Eller egentligen söder om Huaröd. I närheten av Yangtorp och i närheten av Jönstorp. Hyfsat nära Önneköp. Kanske också lite i närheten av Degeberga. Och ska du slå in det i GPS´n, slå inte in Kagarp, utan Kagarps Boställe 8130.
Öppet året runt onsdag-söndagar mellan 10-15.
Translation;
Kafé Kagan in the middle of Skåne is a really unique coffeshop. So unique that even the New York times has written about it.
Vilket härligt ställe!!
Eller hur? Vi blev sålda. Och vi kommer absolut inte åka dit igen :)
Haha älskar tipsen till varför man inte ska åka dit! ;)
Haha, de var helt underbara….
Så mysigt! :)
Älskar de där udda ställena som du också är så bra på att hitta
Det stället vill jag såklart (inte) besöka ;)
Haha. När du kommer på besök hoppar vi över [inte] det och besöker Yangtorp :).
Haha, vi får åka på fikaturné!
Galet trevligt, gott och mysigt. Besöker minst 1 gång per månad.
Ägaren har inte skit i ögat – det är glimten som syns.
Eller hur. Vi är med riktiga fans. Rakt och ärligt:).