Här om dagen stötte jag på en jätteintressant tråd i en av mina resegrupper på Book of face. Av alla ställen. Kan man bli nekad inresa till ett land på grund av sitt pass skick? Att vi mannen, glömt passet hemma, eller glömt förnya, eller akut behövt åka till Stockholm för att skaffa visum Stockholm dagen innan. Ja. Mannen alltså :). Men aldrig har vi ens funderat på passets exakta skick.
”Min dotter står på Arlanda och ska resa till Thailand med mellanlandning i Kina. När hon ska hämta sitt boardingkort säger de att hennes pass är för dåligt, och att om hon reser med det måste hon skriva på ett papper att hon står risken själv. I värsta fall kan det innebära böter på 8000 dollar. Någon som har erfarenhet av samma sak? Hur stor är risken?
Så skriver frågeställararen i gruppen. Låt oss få de självklara punkterna ur vägen. De som av oss som reser oftast har koll på.
- Att ens pass, oftast, måste vara giltigt minst sex månader inför inresa till landet.
- Visum om landet i fråga kräver det. Åker man charter, får man ofta den informationen av resebolaget. Om man ska mellanlanda i annat land, undersöka om det också krävs transitvisum för genomresa.
- Inom Eu och Schengen går det bra med nationellt ID. Belgien, Bulgarien, Cypern [vissa delar], Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern.
- Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare.
LÄS MER: Reseförsäkring och naturkatastrof, vad gör man när olyckan är framme på resan
HUR DÅLIGT SKICK KAN DITT PASS VARA I, ELLER HUR LITE?
Nu till dem riktiga frågan. Hur dåligt skick kan passet vara i, för att bli nekad inresa eller utresa? Eller få böter? Kaffefläck? Ett naggat hörn? En lite vikt sida? Fuktskada. Och, vad händer om det faktiskt är passkontrollen som skapat skadan. Generellt gäller att ”Passet ska vara i gott skick, utan skador, rivningar eller vatten och brandstämplar”. Glasklart.
Om passet är för dåligt eller inte uppfyller kraven kan det leda till böter eller andra konsekvenser. Det är viktigt att se till att passet är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga krav för att undvika problem. Men det finns tillfällen vi kanske inte tror att vi kan bli avvisade. Här är några av svaren i tråden som fick mig att fundera.
- Hände en i vårt resesällskap för ett par år sedan. Då skulle vi till Kanada… mellanlandade i Frankrike där personalen drog i det för hårt och det sprack lite i mitten.. resultatet blev att när vi landade i Toronto, så var hon tvungen att åka till ambassaden direkt och fixa nytt pass eller sätta sig på nästa plan hem igen.
- Jag hade ett enda litet hundöra i passet och blev rejält utskälld på turkiska i tullen. Han var så upprörd så han skrek högt. Fick fråga någon vad han sa och då fick jag på nåder komma in och lova att skaffa nytt pass när jag kom hem.
- Beror på turen. Mitt pass var vikt och en sida hade lossnat lite, kostade mig en ny hemresa och en missad semester.
- Jag hade en liten för mig obekant skada i passet, den som skulle checka in mig på Arlanda rev det i 2 bitar, blev tvungen att skaffa provisoriskt pass som då gick att få på Arlanda, hann precis till boarding med andan i halsen.
- Hade ett helt nytt oanvänt pass, i stort sett precis uthämtat från passavdelningen. På passkontrollen så öppnas detta av passkontrollanten så att den hårda delen spricker några millimeter i själva ryggen. Passet blev utdömt där på platsen och det blev bara att hinna göra ett provisoriskt hos polisen på Arlanda. Kom med flyget med det nya passet sån tur var.
OM DU BEFINNER DIG I NÅGON AV OVAN SITUATIONER
Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och ha ett pass i utmärkt skick för att undvika onödiga komplikationer. Men saker händer på vägen. Så skulle du hamna i en situation som ovan, finns det lite olika lösningar och möjligheter.
- PROVISORISKT PASS
Ditt pass är i riskzonen och du hinner inte skaffa nytt. Skaffa ett provisoriskt, men dubbelkolla att sådana godkänns av landet du åker till. Men också var det går att skaffa. Vi i Skåne måste åka till Malmö för att få ett sådant. Går också att få på vissa flygplatser. - NATIONELLT ID
Jag har alltid också med mig extra ID. Optimalt nationellt ID-kort. Eller körkort. Även om det kanske varken gör från eller till i vissa länder. Men då står du åtminstone inte utan identifiering. - PASSFODRAL
Att ha passet i ett fodral skyddar det under resan. Men ja, du kommer ofta bli ombedd att ta ut det vid passkontrollen. Fördel, de sätter bagagetaggen på fodralet istället för på själva passet. - NÄRMASTE AMBASSAD
Om du får kritik på utresan, ta dig till närmaste ambassad och skaffa nytt. Om möjligt. Om du redan är utomlands och får problem, vänd dig till ditt lands ambassad för att få hjälp med ett provisoriskt pass. - VID GRÄNSKONTROLL
Förklara situationen om det är en mindre skada, men var beredd på att nekas.
LÄS MER: Ansök om provisoriskt pass hos Polisen
VILKA LÄNDER KRÄVER TRANSITVISUM
Det är viktigt att planera i förväg, särskilt om du mellanlandar i flera länder på samma resa. Som svensk medborgare har du generellt sett visumfrihet för kortare vistelser i många länder. Transitvisumkrav varierar beroende på ditt medborgarskap, transitlandets regler och om du lämnar flygplatsens internationella transitområde under mellanlandningen.
För att vara på den säkra sidan, och du inte har rest till landet tidigare, finns flera sätt att ta reda på transitvisumkram. Kontrollera hos ambassad eller konsulat i transitlandet. Läs flygbolagets regler. Flygbolag ger ofta information om transitvisumkrav. Webbplatser som IATA Travel Centre hjälper dig att kontrollera krav för visum och transit.
Observera att regler och krav för transitvisum kan ändras. Det är därför viktigt att i god tid före resan kontrollera de aktuella inresebestämmelserna för det land du ska resa genom. Kontakta landets ambassad eller konsulat, eller besök deras officiella webbplatser för den mest uppdaterade informationen. Här är några länder som kräver transitvisum även för svenska medborgare vid mellanlandningar.
1. USA
Svenska medborgare kan resa till USA utan visum för turist- eller affärsresor upp till 90 dagar under Visa Waiver-programmet, förutsatt att de har ett godkänt ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Detta gäller även för transit genom USA.
2. KANADA
För transit genom Kanada krävs ett giltigt eTA (Electronic Travel Authorization) för svenska medborgare.
3. AUSTRALIEN
Svenska medborgare behöver ett giltigt eVisitor-visum för att resa genom eller till Australien, även vid transit.
4. KINA
Transitvisumkrav i Kina varierar beroende på staden och längden på mellanlandningen. Vissa städer erbjuder visumfri transit upp till 72 eller 144 timmar för resenärer från utvalda länder, inklusive Sverige.
5. RYSSLAND
Transitvisum kan krävas beroende på längden på mellanlandningen och om du planerar att lämna flygplatsens transitområde.
6. INDIEN
Transitvisum kan krävas beroende på längden på mellanlandningen och om du planerar att lämna flygplatsens transitområde.
SAMMANFATTNING
Ja, det är möjligt att bli nekad inresa eller utresa från ett land på grund av en liten defekt i passet. Passet är ett officiellt dokument som måste vara i gott skick för att anses giltigt. Olika länder har olika regler, och är olika hårda. Dessutom kan det tyvärr också bero på hur hårda tjänstemännen är. Här är några vanliga situationer där ett skadat pass kan orsaka problem:
- Fysiska skador
Om passet har revor, saknar sidor, eller har tydliga skador på omslaget eller sidan med dina personuppgifter kan det ogiltigförklaras. - Vatten eller brandskador
Om passet har blivit blött eller är fläckigt kan detta göra det omöjligt för gränspersonal att verifiera dess äkthet. - Oläsliga uppgifter
Om texten eller säkerhetsdetaljer på passet har blivit suddiga eller försvunnit kan det leda till avvisning. - Smuts eller kladd
Även fläckar av bläck eller andra märken på den maskinläsbara zonen, MRZ, kan göra att passet inte fungerar i skannrar.
Translation
Can you be denied entry to a country because of demages to your passport? And if so, what can you do about it?