Ibland hamnar man i små byar som egentligen inte mycket är. Man kör igenom dem på mindre än en minut. De är inte ens nål på kartan med drömdestinationerna. Kristianopel är inte en av dessa byar. Man skulle absolut kunna köra igenom byn på en minut, men inte utan att stanna någon timme.
Vi hade inte heller tänkt stanna i Kristianopel. Men när vi körde in i regnet av rosa blomster och röda hus och stugor, tvingades vi att åtminstone offra en timme här. Det blev så klart flera. Trots den dimmiga dagen, lyser byn i alla dessa röda, rosa och bruna toner. Lite mytiskt och exotiskt kallas byn ”De tusen rosornas stad”. Och även om det är väldigt pittoreskt och charmigt i den lilla fiskebyn, bör man vara beredd på just dess ”liteness”.
Kristianopel ligger vid Östersjöns kust, belägen i Blekinges nordostligaste hörn mellan Kalmar och Karlskrona. Vi tar en promenad bland röda stugor bland byns små vandringsstråk. Övar balans på den historiska ringmuren. Kikar på kyrkan. Och, i vanlig, ordning, hittar mannen en ny vän i hamnen. En bättre dag ska man kunna se Ölands södra udde och ”Långe Jan” härifrån. Från Nordens första renässansstad. Vi ser bara dimma denna dag.
RENÄSSANSSTADEN KRISTIANOPELS HISTORIA
Kristianopels historia härstammar, inte oväntat, från samma era som Kristianstad. 1600-talsstaden var en gång den danska kungens stolthet och beskydd mot Sverige. Först år 1677 blev staden Svensk igen. Staden och stora delar av muren raserades, som då var upp till 9 meter hög, för att användas vid uppbyggnaden av Karlskrona.
Staden grundades, precis som Kristianstad, av den Danske kungen Christian IV i början av 1600-talet. Det idag så idylliska Kristianopel har stundtals en mycket våldsam och spännande historia. Vid början på detta århundrade, var Blekinge en del av Danmark. Den Danska gränsstaden Avaskär, som låg strax norr om nuvarande Kristianopel, var svår att försvara. Och det var anledningen till att den Danske kungen lät bygga en befästningsstad här. Omgiven av upp till nio meter höga murar. På en ö 500 meter söder om Avaskär.
CHRISTIANOPELS DÖD & ÅTERFÖDELSE
Kungen uppkallade staden, Christianopel, efter sin nyfödde son Christian och den stod klar 1606. Då bodde det här cirka 700 invånare, varav en tredjedel var militärer. Men inte många år senare, 1611, råkade Danskarna på motstånd. Efter ett Danska anfall mot Kalmar, sänder den Svenska kungen Karl IX, sin 16-åriga son Gustav Adolf på straffexpedition för att bland annat förstöra Christianopel. Civilbefolkningen flydde till kyrkan i hopp om att kyrkofriden skulle respekteras.
Men den Svenska kronprinsen lät bränna ner både staden och kyrkan, och hela befolkningen utom prästen dödades. Men Danskarna gav sig inte. Kriget fortsatte. De byggde åter upp Christianopel. En ny och starkare stad och en ny kyrka stod klar 1624. Efter att Svenskarna intog Stora Bält, tillföll Blekinge Sverige vid freden i Roskilde 1658. Och här kommer förklaringen till varför många Skåningar hellre ville tillhöra Danmark än Sverige.
Svenskarna införde tunga skatter och tullar, som försvårade handeln. Något som man i Christianopel starkt ogillade. När den Danska kungen Christian V invaderade södra Sverige 1676, var det därför många Skåningar och Blekingar, som stödde Danmarks sak. Men det blev en kort belägring och1677 blev Christianopel Svenskt igen. När kriget slutade 1679 bestämde sig Svenskarna för att lägga ned staden.
VAD GÖR MAN I KRISTIANOPEL
Frågan är kanske snarare, vad man inte gör i Kristianopel. Och det är det mesta. Här gör man så lite som möjligt. Man på bor på campingen eller på bed & breakfast. Man ställer bilen och strosar. Sätter sig på en bänk i hamnen och bara är. Kanske tar en fika. Luktar på rosorna. Det smått kända kaféet Sött & Salt lockar inte en dag som denna. Det är fullt med besökare som vill fika utomhus i det fina vädret. Vi väljer istället att ta oss till en av de gamla pittoreska trästugorna, där restaurang Gästgivaren finns.
Man kan göra en utflykt till Högasand som ska vara ett mycket speciellt naturreservat. Där vandrar man över sanddynor och 300-åriga tallar. Eller så besöker man Fredstenen vid Bröms, som restes till minnet av freden i Brömsebro 1645. Kanske gör man ett besök i Helig Trefaldighets kyrka. Kyrkan som byggts, bränts ner och byggts upp igen. Den är byggd i nordisk renässansstil, och är den enda byggnad som finns kvar från tiden då Kristianopel var stad. Kungastolen i kyrkan är byggd för den Danska kung Kristian.
HITTA HIT
En halvtimmas bilresa från Karlskrona centrum. Man tar E22an österut. Cirka 3,7 mil och 35 minuter.
FLER TIPS TILL BLEKINGE
11 smultronställen att besöka på en roadtrip i Blekinge
Världsarvsstaden Karlskrona i Blekinge och dess ljuvliga skärgård
Safari på Svenska i Nordens största safaripark Eriksberg i Blekinge
Translation
Kristianopel is a small, 400 years old, village on the east cote of Sweden. It lives in the landscape of Blekinge and is knows as ”the town of a thousand roses”.
Underbara bilder!! Vi campade här i somras. Gillade stället mycket!
Tack Helena. Väldigt gulligt. Men vet inte om jag hade klarat mer än en eftermiddag :).
Alltså, för att förtydliga, vi campade en natt, vilket innebar att vi hängde där en eftermiddag och körde vidare nästa morgon :)
Haha, bra att du förtydligade. Men finns många som bor här länge.