Aldabra, giant tortoise Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

 

Jo, det har ju varit cyklonvarning här. Det har känts av väldigt mycket minde än en vanlig storm hemma. Men det har ändå inneburit regn och grått väder. Att då bara sitta på hotellet och göra ingenting fungerar liksom inte för mig. Så vi hyrde bil. Sju dagar.

 

En av dagarna åkte vi söderut till La Vanille Crocodile Farm vid Rivière des Anguilles. Av det jag hade läst skulle det finnas sköldpaddor och krokodiler. Och det kan man ju titta på även om det regnar. Men farmen eller parken är så mycket mer. Själva parken är fantastisk och består av naturlig ”secodary forest”. Här kan man se hur Mauritius såg ut innan mycket av den skövlades för sockerodlingarna. Man skövlade här också en gång för plantering av sockerrör, men det visade sig inte vara bra. Därefter försökte man odla vanilj, därav namnet på parken, och till sist lät man skogen växa upp igen.

 

Idag är det en fantastisk park som består av mer än sköldpaddor och krokodiler. Här finns fladdermöss, ett fjärilsmuseum med över 23 000 arter av insekter och fjärilar, ett fossilmuseum, ett miniakvarium med fiskar, vattendrag med koifiskar, makaker [macaca fascicularis] och en restaurang där man kan äta krokodilkött. Och hela miljön är fantastisk. Den 3,5 hektar stora skogen påminner om en tropisk regnskog och är en av de finare och mer genomtänka djurparker jag varit i.

 

Farmen är också världens största uppfödningscenter för Aldabra sköldpaddan. På flera av öarna inklusive Mauritius har sköldpaddan länge varit utrotad och nu håller man med hjälp av parken på att åter placera ut den. Bland annat på ön Rodrigues nordöst om Mauritius. När öarna här började befolkas på 1500-talet användes sköldpaddor både för att tillverka olja och till mat. Det krävdes 500 sköldpaddor för att tillverka en tunna med olja och detta tillsammans med att äta dem bidrog till utrotningen.

 

Aldabra sköldpaddan lägger normalt ägg en gång per år, ibland två. Antalet ägg kan variera från 8 till 25 ägg och grävs ner i sand på cirka 30 centimeters djup. När honan har lagt äggen är hon klar med sitt moderliga ansvar. När äggen kläcks får de små sköldpaddorna klara sig själv. I parken tar man upp äggen och de får ligga i en inkubator. De kläcks efter fyra månader, men det kan ta längre tid i naturen. Precis som med krokodiler bestäms könet på på sköldpaddorna av temperaturen där äggen ligger. Men i motsats till krokodilen, producerar låg temperatur manliga sköldpaddor och hög temperatur kvinnliga.

 

Bernad, vår guide, berättar att parkens äldsta sköldpadda, nr 61, Domino är 96 år gammal, väger 275 kilo, men han är fortfarande produktiv och förökar parken med fler sköldisar. På farmen finns idag 500 sköldpaddor och 2000 krokodiler. Och även om det är okej att rida på landsköldpaddor som finns här, har jag svårt för att acceptera att man gör det. Jag tycker att man faktisk får ha lite respekt för de här magnifika djuren.

 

Inträde, 395 rupies, cirka 100 svenska kronor, avrundat uppåt. Öppet mellan 9:30 och 17:00 varje dag.

 

Aldabra, giant tortoise Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Aldabra, giant tortoise Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Aldabra, giant tortoise Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Aldabra, giant tortoise Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

 

Translation;
La Vanille Crocodile Park house both crocodiles and the giant tortoise Aldabra. But you can also find macacs, bats and other animals. But the main thing for us was the Aldabra. What an amazing feeling to be nere these giant turtles.

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *