Att campa har alltid varit populärt i Sverige, och blir bara populärare. Men trenden som växer är inte camping som vi traditionellt känner till den. Nu vill vi Svenskar ha lyx och flärd även när vi campar. Formen av glamorös camping och lyx kallas för ”Glamping”.
Jag skrev om fenomenet första gången 2013. Då var det fortfarande relativt nytt här i Europa. Men nu har trenden blivit hetare än någonsin. Kanske mycket grund av de senaste årens pandemi. Glamping är formen för dagens kräsna campare som vill ha nära till naturen, men inte vill avstå från hotellens bekvämlighet och service. Första gången vi själva testade glamping var på Bali i Indonesien för några år sedan. Och ja, vi har fått blodad tand.
I Sverige blåste glampingvinden in när Böda Sand på Öland slog upp ett glampingtält. Det kostade 990 kronor per natt för fyra personer med handdukar och linne. Då. Ungefär samma pris idag. Utanför tältet finns en träterass med rottingmöbler och parasoll. I Sverige driver Regenbogen två campinganläggningar i Sverige, en i Åhus i Skåne och en i Mönsterås i Småland, där man erbjuder glamping. Företaget investerade nästan 20 miljoner kronor i lyxrenovering av anläggningarna och var först ut med glamping.
GLAMING I ETT TRÄHUS
En annan variant av glamping är Trähus. Till exempel ”Treehotel” i Harad strax utanför Luleå. På Treehotel får gästerna en oförglömlig upplevelse som börjar med ett familjärt mottagande på Brittas pensionat innan de guidas vidare till sitt trädrum. Varje trädrum är en unik skapelse signerad Skandinaviens främsta arkitekter. Den moderna designen förenat med skogens lugn skapar en omedelbar känsla av lyxig rekreation.
GLAMPING I EN GENOMSKINLIG BADBOLL
Runt om i världen kan man ”Glampa”, det vill säga campa med stil, på många, många ställen, men det kostar. Den senaste tälthotell-modellen är en bubbla. Det något bisarra namnet ”Bubbelträd Hotell” är en uppblåsbar kapsel som ser ut som en enorm badboll med två påklistrade utväxter. Det här kommer utan tvekan att locka par som är villiga att unna sig en unik och något så när lite galen natt, men det finns några potentiella problem med livet i en uppblåsbar sfär. Det verkar inte finnas några persienner eller gardiner i bubblan, så om du planerar en romantisk upplevelse med din andra hälft kommer ni att vara så illa tvungna att visa upp allt för eventuella förbipasserande.
Idag finns det en uppsjö av glampingar att välja på även här hemma i Sverige. Bland de populäraste är väl kanske fortfarande Treehotel” i Harad som har fått mycket internationell uppmärksamhet och är Instagrammarnas favorithotell. Utöver min dröm att glampa på någon savann i Afrika, har jag hittat några glampingdrömmar här hemma i Sverige.
HÄR ÄR FEM SVENSKA GLAMPINGAR SOM LOCKAR
1. THE 72 HOUR CABIN | DALSLAND
När jag och mannen en gång i tiden fick för oss att vi skulle bygga hus, bjöd vi på en tomt som låg exakt så här. Som ni förstår bor vi inte där. Men hit kan vi ju åka och leva drömmen för en stund.Photo credit: Copenhagen Wilderness/Westsweden.com
2. SAFARITÄLT I KNEIPPBYN I VISBY | GOTLAND
Det närmaste jag kommer att glampa på savannen är kanske dessa safaritält i Kneippbyn på Gotland. Känns som en helt okej plan.
3. GRAND CIRCUS HOTEL MALMÖ | SKÅNE
Ett mer unikt boende får man kanske leta efter. Om det är glamping, camping, husvagn eller cirkus kan man nog välja själv. Men här vill jag gärna bo en natt.
4. KORSÅ FOREST CAMP | DALARNA
Kan väl inte finnas mycket som slår ett lyxigt canvastält på en strand. Mat i en korg levereras så att man kan laga luncherna och middagarna på egen hand över öppen eld.
5. KROKSJÖNS SKOGSRETREAT | HALLAND
Mitt i skogen på halvön står det ljuvliga tält. Här skulle jag gärna bo en natt eller två. Även om jag får laga maten själv och varken el eller roomservice finns.
Foto: Jeandreleroux
Photo Credit: Kommer från respektive glampings turistsida. Bilder från Bali egna.
Glamping är den sortens tält som jag gillar. Men för mig har ett glampingtält badrum med rinnande vatten. Och självklar riktig säng etc. Tycker tyvärr glampingen i Skandinavien ofta är ett tält med säng och inget badrum. Har ifs bara Skandinavien-glampat en gång i Norge, då var det gemensamt badrum i byggnaden bredvid, men tycker ofta jag läser samma också i Sverige.
Du har nog rätt angående glampingen i Skandinavien. På Bali hade vi så klart badrum i tältet. Är vi lite kräsna, eller bara lite bekväma :))?