Budapest, Michelinrestaurangen Onyx

 

Om man som jag tittar på mycket matlagningsprogram hör man ofta uttrycket ”Fine Dining”. Och varje gång önskar man att man skulle kunna få uppleva den där fina matkulturen. Så när jag hörde talas om Onyx i Budapest var vi bara tvungna att ta chansen. Onyx är en av två restauranger i Budapest som har en stjärna i Guide Michelin och var vårat val för kvällen.

 

Gourmetrestaurangen Onyx öppnade 2007 och ligger i hjärtat av Budapest, vägg i vägg med det berömda Bageriet & caféet Gerbeaud. Här bakas också det fantastiskt goda bröd som restaurangen serverar till maten. Onyx bedrivs under ledning av Szabina Szulló och Tamás Széll. Menyerna baseras främst på inhemska råvaror. Man lyfter halvt bortglömda traditionella smaker och kombinerar dem med ny, spännande internationell tvist. Från vinlistan kan man välja bland drygt 200 olika viner. De ungerska goda vinerna är självklart i fokus. Direkt när man kommer in i restaurangen känner man atmosfären av hög klass.  Att få åtnjuta en åttarätters smakmeny kommer man inte få möjlighet till många gånger i sitt liv, kanske aldrig igen.

 

VÅR SJURÄTTERS BLIR EN ELVARÄTTERS

 

Menyn är egentligen en elvarätters. Först får man in en underbar brödkorg med regionens minibröd från Gerbauds bageri, smaksatta med bland annat paprika och curry.  Därefter fick vi en liten förförrätt, därefter fem rätter och innan efterrätterna får man en liten ”paletclenser”. Dessutom får man efter efterrätterna in en liten tallrik med blandade miniefterrätter och chokladbitar. Vi satt inför varje rätt som i ett litet saligt rus och njöt av varenda smak. För oss noviser var allt en smaksensation utöver det vanliga. Inför varje rätt förklarades rätten av en hovmästare och varje vin förklarades av en sommelier. Vårt sällskap på sju, serverades av tre synkade servitörer och allt levererades med högsta klass. Alla damerna fick dessutom med sig en liten ask av godsaker med sig hem.

 

En åttarätters avsmakningsmeny kostar 23 500 Huf + 15% serviceavgift. Detta blir cirka 900 Sek. Vill man sedan ha tillhörande vinpaket , ett väl avvägt vin till varje rätt, kostar detta ytterligare 16 500 Huf + 15% serviceavgift. Detta blir cirka 630 kronor. Det kan låta mycket, men 1 500 kronor är extremt billigt för mat på så hög nivå. Självklart kan man välja att äta Á la Carte eller äta en minimeny på lunchen. Restaurangen är hur som värd ett besök. Underbar miljö och fantastisk service. Och tror man att man inte kommer bli mätt när första lilla tallriken kommer in, vet man inte hur fel man har.

 

 

TASTING MENU | Så hår såg vår meny ut

Recommended by the chef couple, Szabina Szulló and Tamás Széll [26 500,-Huf]

* [Brödkorg från Gerbauds med olika pastejer]
* [En liten skummad soppa]
• Marinated tuna, pineapple and avocado
• Spring roasted carrot, veal sauce
• Wild-caught sea bass, lobster, smoked potato puree, sabayon
• Roasted duck liver, beetroot, green apple
• Potato gnocchi, sturgeon caviar, mangalitza pork bacon
• Venison, mushroom toast, onion variation
* [En liten shot, paletclenser]
• Strawberry gazpacho
• Caramel, chocolate, yoghurt
* [En tallrik med små efterrätter och chokladbitar]

 

OM GUIDE MICHELIN

De berömda stjärnbetygen brukar översättas på följande vis:
En stjärna  – ”en väldigt bra restaurang i sin kategori”
Två stjärnor – ”utomordentlig matlagning, värt en omväg”
Tre stjärnor – ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa”

 

I Guide Michelin Main Cities of Europe 2011 finns det 1 771 restauranger varav 357 med stjärnbetyg där har 15 tilldelades tre stjärnor. Allmänt gäller att priserna står i proportion till antalet stjärnor. På de mest stjärnspäckade ställena måste bord ofta beställas i mycket god tid, ibland år, i förväg. Utöver stjärnbetygen betygsätts också restaurangens totala ”komfort” utifrån ett system av korslagda bestick. De flesta restauranger i Michelinguiden har inget stjärnbetyg utan alltså endast ett ”bestick-betyg” på en skala mellan 1 och 5. De restauranger som valts ut att få dessa betyg är även de högst pålitliga och ofta av hög kvalitet. Stjärnkrogarna har ofta, men inte alltid, höga ”bestick-betyg”.

 

Fler matupplevelser i Budapest hittar du här. 

 

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *