Midsommar tycker många svenskar ska firas så traditionsenligqt som möjligt. Helst på landet, på kolonin eller i sommarstugan. Ibland kan det kännas som att förväntningarna inför midsommar är högre än inför någon annan högtid under året. Trots att maten i princip är den samma, [se Johan Glans stand up i ämnet :) ].
Midsommar är till skillnad från många av våra andra stora festligheter på året, inte en religiös fest. Men det viktigaste momentet varje är ändå vädret. Detta väder som nästan lika säkert som ändå medför åtminstone lite regn varje år. Det ska vara midsommarstång och små grodorna, färskpotatis, inlagda sill, färska jordgubbar, snaps, blomsterkransar, snapsvisor, och när allt är över ska det spridas grilldoft över Sverige.
Inte oväntat är det min Svenska favorithögtid. Inte att fira, men att ta del av. För sällan är den Svenska kulturen så tydlig som denna dag. En dag då jag faktisk får se lite av de äkta Svenska traditionerna. Traditioner som jag tycker man ska vara stolt över och verkligen ta vara på.
LÄS MER: Fler artiklar om kultur och traditioner hittar du under kategorin med samma namn.
VARFÖR FIRAR VI MIDSOMMAR?
Midsommar sammanfaller alltid i samban med sommarsolståndet som innebär den dagen som har flest soltimmar på hela året och därmed också den kortaste natten. Sommarsolståndet varierar alltid något beroende på skottår med mera, men inträffar oftast runt den 21 juni hos oss som bor på det norra halvklotet. Midsommarafton infaller sedan 1953 alltid en fredag mellan den 20 och 26 juni, i år den 21 juni. Ovanför polcirkeln går solen inte ner över huvud taget och det är ljust dygnet runt. I Sverige, ett land med mörka vintrar och korta somrar, är det naturligt att fira ljuset och värmen.
Dagen har firats i Norden sedan långt innan vi blev kristna och var en glädjens fest på årets längsta dag, för att fira att sol och värme nått våra nordliga breddgrader. Kyrkan var inte så förtjust i denna hedniska fest som envist levde kvar, efter det att vi skulle ha avsagt oss den gamla tron. Man försökte göra om midsommar till en kyrklig högtid, till minne av Johannes Döparen, som enligt bibeln ska ha fötts exakt 6 månader före Jesus.
Detta har dock fortfarande idag inte fått något större gehör. Denna vår kanske mest traditionsbundna högtid firar vi med Midsommarstång, blommor i håret, små grodorna, snapsvisor, sill och nubbe.
7 MIDSOMMARMYTER, SÄGNER & FAKTA
Vi Svenskar anser oss själva som ganska vanliga. Det är viktigt att inte vara för högljudd, ha för mycket åsikter eller vara för färgstark. Det är få firanden som får oss reserverade Svenskar att komma ur våra skal som firandet av Midsommarafton. En fest som förr i tiden hölls för att fira välkomnandet av sommartid och en tid av fertilitet. Det finns många myter, sägner och roliga fakta om denna dag. Dessa traditioner gör den svenska midsommaren unik och ibland lite udda i andras ögon, men de bidrar också till den speciella stämningen och glädjen kring firandet. Så här kommer 10 av dem.
1. DAGGEN UNDER MIDSOMMARNATTEN
Daggen under denna dag anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.
2. NÄCKEN
Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan man göra genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: ”Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!”
3. MATJESILL
Namnet Matjes kommer från holländskans Maatjesharing som betyder jungfrusill, vilket är lika med ungsill som ännu inte hunnit leka. Den är lite fetare än vanlig sill. Köper du matjessill i Holland och tror att du ska få en god midsommarsill blir du dock besviken. Holländsk och svensk matjessill skiljer sig nämligen åt, framför allt vad gäller kryddning och smak.
4. MIDSOMMARNATTENS KRAFT
Det sägs att midsommarnatten är fylld med magi och övernaturlig kraft. Under denna natt är det möjligt att se älvor och andra väsen dansa på ängarna. Växter som plockas under denna natt anses ha särskilt starka helande krafter.
5. MAJSTÅNGEN FRUKTBAR
Midsommarstången, eller majstången, tros vara en fruktbarhetssymbol. Att dansa runt stången och vidröra den ska främja fruktbarhet och god skörd. Det finns även äldre sägner som kopplar stången till urgamla fallossymboler.
6. VATTNETS FÖRVANDLING
Enligt en annan sägen kan vattnet i källor och brunnar förvandlas till vin eller ha helande krafter på midsommarnatten. Att dricka från dessa källor ska ge hälsa och lycka.
7. SKYDD MOT ONDA KRAFTER
Genom att plocka sju sorters blommor och lägga dem under tröskeln
SNAPSORDNINGEN
Utöver dans och sång måste man ha en stort smörgåsbord med massor av sill, lax, nypotatis och många olika sorters snaps. För hur ska man få nerverna att släppa och komma i feststämning utan snaps? Om man dricker med måtta är en god snaps kultur. Förr i tiden dracks det betydligt mer och för att hålla någorlunda koll infördes en snapsordning. För att ytterligare underlätta sjöngs en visa till varje snaps. Det är så vi fått vår vanligaste snapsvisa, ”Helan Går”. Här följer snapsordningen, kom bara ihåg att ta det försiktigt… Ladda ner midsommarsånger här.
- Helan
- Halvan
- Tersen
- Kvarten
- Kvinten
- Rivan
- Septen
- Rafflan
- Rännan
- Repetitionen
- Smuttan
- Smuttans unge
- Femton droppar
- Lilla Manasse
- Lilla Manasses bror
- Kreaturens återuppståndelse
- Den absolut sista supen
- Den bleka dödens dryck
8. SAKER VI GÖR PÅ MIDSOMMAR SOM KAN TE SIG KONSTIGA FÖR OMVÄRLDEN
1. PLOCKA SJU SORTERS BLOMMOR & LÄGG UNDER KUDDEN
På midsommarafton ska ogifta unga kvinnor plocka sju sorter blommor och lägga under huvudkudden. Då kommer deras framtida man att visa sig i deras drömmar. Traditionellt sett ska sju olika sorters blommor plockas under tystnad, för om tystnaden bryts kan magin försvinna. På vissa håll sägs det också att man ska klättra över lika många gärdesgårdar som blommor som plockas. Inget konstigt här.
2. MIDSOMMARSTÅNGEN
Att klä midsommarstången kallas att ”maja”. Ordet Maja betyder just smycka med grönt. Den dekorerade stången, ofta klädd i blommor och löv, reses på midsommarafton och är central för firandet. Folk dansar runt den i ringar, vilket kan framstå som märkligt för dem som inte är bekanta med traditionen.
3. DANSA RUNT MIDSOMMARSTÅNGEN
Midsommarfirandet är i grunden hedniskt, men dagen firas av alla sociala klasser och alla bär midsommarkransar när de dansar runt midsommarstången och sjunger klassiska svenska folksånger.
4. SJUNGA OM GRODOR
Under tiden som man dansar runt midsommarstången sjunger man också klassiska Svenska Folksånger. Och några av dem handlar om små grodor. Och ja, ”Små Grodorna” anser vara en viktig del av den Svenska kulturen. Man hoppar runt majstången i grodstil sjungandes ”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se, ej öron ej öron ej svansar hava de…”
5. TA EN NUBBE… ELLER FLERA
Det traditionella tillbehöret till maten är så klart en kall öl. Men framför allt kall snaps. Varje gång nubbeglaset fylls ska det sjungas en snapsvisa. Igen, igen och igen. Svenskar gillar snapsvisor, och ju snabbare desto bättre. Korta, humoristiska sånger innan man dricker en liten snaps av sprit, vanligtvis akvavit. Dessa sång och dryckesritualer är en viktig del av firandet och kan verka ganska speciella för utomstående.
6. ÄTA SILL OCH NYPOTATIS
En typisk Midsommarafton måste innehålla flera typer av sill, gärna lax, kokad nypotatis med gräddfil och färsk gräslök. Och den stinkande matjessillen är är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning. Matjessill kan få friterade gräshoppor att framstå i god dager. Och det måste följas av säsongens första jordgubbar serverade med glass och grädde. För många utlänningar kan den kalla, vinägerinlagda sillen vara en ovanlig smakupplevelse.
7. BLOMSTERKRANSAR
Att bära blomsterkransar på huvudet är en populär tradition, särskilt bland kvinnor och barn. Kransarna görs ofta av sju olika blommor som plockats från ängar.
8. OBESVÄRAT FIRANDE I ALLA VÄDER
Svenskar firar midsommar oavsett väder, vilket ofta innebär att man fortsätter festligheterna trots regn och kyla. Detta hängivna firande kan verka konstigt för de som är vana vid att vädret spelar en större roll i utomhusaktiviteter
Önskar er alla en trevlig Midsommarhelg / Daniela & Göran
Translation
This post is available in English.