Det är vår sista dag i Cinque Terre och dags att utforska den nordligaste av de fem byarna, Monterosso Al Mare. Eftersom vi vet att det är svårt att hitta parkering i byn, väljer vi att köra till Levanto och parkera vid tågstationen. Härifrån tar vi en tågfärd på cirka tio minuter till Monerosso. Vi går av tåget i den nya stadsdelen av byn. Från tågstationen tar vi höger och följer en av vandringslederna en liten bit. Upp till en liten avsats där man har utsikt över hela Monterosso. Känslan av en strandstad infinner sig direkt. Samma känsla som man kan få i många andra städer runt Medelhavet. Parasoll, glasbarer och uppblåsbara baddjur.
Monterosso med sina 1 685 invånare, är den största av byarna i Cinque Terre och kanske den minst intressanta. Den platta byn är den enda som har en ”riktig” strand och en enda där man inte tar sig fram via många trappor och trappsteg. Turismen här är den mest utvecklade och det finns många hotell och restauranger. Monterosso ses som ”huvudstaden” av invånarna själva. Den långa fina sandstranden och klara vattnet lockar till bad, om man står ut med att dela den med flera hundra andra turister, och om man lyckas få en solsäng. Tillgång till stranden får man enbart genom speciella entreer där man också köper sin plats och solbädd. Vill man bada på den privata delen, kostar två solbäddar plus ett parasoll, ca 14-18 euro per dag. Vill man inte betala för en solsäng, finns det framför tågstationen en bit strand där det man kan sola på egna handdukar.
Stadens historia går så långt tillbaka som till år 643, när folk från bergen flyttade ner till havet för att gömma sig från barbariska stammar. Namnet kommer från familjen som brukade styra staden och deras röda hår. ”Monte dei Rossi” betyder ”De rödhårigas berg”. Monterosso består av en ny och gammal stadsdel delade av San Cristoforo Hill. Om man vill få en fantatisk utsikt över hela Cinque Terres kustlinje är det upp till San Cristoforo man ska ta sig. När man väl är där kan man också passa på att besöka Convent of Cappuccini, Church of San Francesco och kyrkogården.
De flesta av hotellen ligger främst i den nya, västra, delen Fegina. Det är också i den västra delen av stranden som man hittar den 15 meter höga Neptun-statyn Il Gigante som håller ett öga på de badande. Men det är den gamla delen som imponerar och som på något sätt mer känns som det genuina Cinque Terre vi hittills sett. När man har tagit sig igenom den lilla viadukten hamnar man i ett helt annat Monterosso. Små mysiga trånga gränder, pastellfärgade hus, små trevliga affärer, specialbutiker och många små mysiga kaféer och restauarunger. Ett tips från våra storresande vänner Eva och Erling tar oss till restaurangen Ristorante la Lampara Ciak. Här bjuds vi på den kanske bästa skaldjursrisotton vi någonsin ätit. Tack vare det kan vi leva med den extremt långsamma och förvirrade servicen vi får här. Eller kanske mer inte får.
Vi lämnar Cinque Terre ganska nöjda, mätta och belåtna. Det är nu dags att köra vidare söderut mot Toscana, Umbrien, Campania och Lazio. På färdplanen står Ischia, Monteleone D´Orvieto [ett återbesök från min första bloggresa] och Amalfikusten med Positano och Sorrento.
SEVÄRDHETER
San Giovanni Battista kyrkan
Man hittar den i gamla stan. Kyrkan byggdes på 1200-talet i gotisk stil. Beundra den vackra fasaden och fresco målningen inne i kyrkan.
I San Francesco kyrkan
Här bevaras viktiga konstföremål, bland annat ett konstverk som har målats av Van Dyck.
Neptun-statyn Il Gigante
Statyn är byggd vid terrassen på en villa vid den västra stranden och föreställer Neptun, havets gud.
EVENEMANG
Sagra dei limoni – MAJ
Citronfestivalen, tredje lördagen i maj. Hela byn dekoreras med lokalproducerade citroner och man kan smaka likören limoncino, citronmarmelad och den hembakade citronkakan Torta al limone.
Corpus Domini – JUNI
De smala gränderna i gamla stan dekoreras med spektakulära blomsterdekorationer gjorda av tiotusentals blomblad.
Sagra dell’acciuga fritta – JUNI
Tredje lördagen i juni kan man smaka på den kända ansjovisen från Monterosso.
Festa della Madonna Assunta – AUGUSTI
Den 14 augusti har man på kvällen stora fyrverkerier över havet.
Festival bandistico – SEPTEMBER
Första söndagen i september är det musikevenemang där band från hela Italien medverkar.
Sagra dell’acciuga salata e dell’olio d’oliva – SEPTEMBER
Tredje lördagen i september kan man köpa den kända ansjovisen från Monterosso och lokalproducerad extra virgin olivolja.
Festa del vino – SEPTEMBER
Fjärde lördagen i september är det en Vinfest där man kan prova Cinque Terre DOC vinerna och dessertvinet Sciacchetra.
Monterosso Al Mare – Nya Delen
Monterosso Al Mare – Gamla Delen
Translation:
Monerosso Al Mare is on of the five villages in Cinque Terre in Italy. It also is the biggest one and the only one with regular beaches. Comparing to the other villages it is flat and maybe not as exotic as the other ones.
Foto: Daniela Nasteska Olsson
Alltså. Så vackert! Nu läste jag inte all text för jag scrollade alla fina bilder och njöt. Så nu undrar jag, hur är det egentligen med alla turister. Är det inte ruggigt mycket peeps överallt?
Yes, massor med peeps :D. Jag skriver nog i ett av de andra inläggen att man kanske ska undvika vissa månader, som Juli och Augusti. Det är dessutom galet varmt just då. Måste erkänna att det förtar lite av upplevelsen. Skulle jag åka dit igen blir det nog Maj eller September.