– I samarbete med Aeroporto Internatzionale di Napoli – 

 

Catacombe di Napoli. Av någon anledning ger mig de tre orden lite gåshud, trots att jag varken hört talas om dem eller vet någon om dem. Men min fantasi sätter igång. Ordet katakomber i kombination med för många fantasyfilmer och mafiafilmer kan göra att det blir så. I det historiska området Rione Sanitá i Neapel hittar man en av alla Neapels underjordiska sevärdheter.

 

KATAKOMBERNA I SAN GENNARO

Vi är på väg ner i San Gennaros katakomber, en rätt okänd sevärdhet för många. Så fort vi kommer ner under jord fångas jag av en helt annan känsla än den om kriminalitet. En känsla av att de här katakomberna kan och borde varit en filmkuliss  för filmer som Underworld eller En Vampyrs Bekännelser. Det underjordiska San Gennaro med en historia sedan 100-talet efter Kristus, är världens största katakomb enligt vår guide och så fascinerande. Ingången finns i området Kapo di Monte och utgången i pittoreska Rione Sanitá. Den underjordiska gravplatsen med dess tre kyrkor är byggt av tuffsten. Tuffstenen upptäcktes av de gamla grekerna och den porösa bergartarten som består av vulkaniska utbrottsprodukter [lava och aska] visade sig passa bra till att bygga underjordiska vattencisterner och katakomber av. Under en tid i Neapels historia användes katakomberna till kristna samlingar och det är därför det finns kyrkor här.  Alla kvarlevorna som hittats i katakomberna flyttades till Fontanelle Cemetery.

 

Napoli Sotterranea, det underjordiska Neapel, är en spännande och förhållandevis ny sevärdhet i staden. Under jord finns spår från grekernas första spadtag i Neapolis, den nya staden, spår av romerska underjordiska akvedukter, av de första kristnas tempel och katakomber, men även av skyddsrum som napolitanerna skyndade ner i under andra världskrigets bombraider. Alla katakomberna i Italien är ägda av Vatikanen och inte förrän Italien fick en ny påve, fick man tillstånd att börja renovera katakomberna i Neapel. 2001 påbörjades renoveringarna av några få eldsjälar och öppnades upp några år senare. 2016 hade man 75 000 besökare, fler anställda och den siffran förväntas öka. Idag pågår också en anpassning av katakomberna för handikappade och blinda.  Dessutom har man varje år i September konstutställningar nere i katakomberna.

 

”You get an impression of transcendence as a liberation from the earthly burden:
matter was and will become dust.”

Holger Milkau, dean of the Evangelical Lutheran Church in Italy

 

KATAKOMBERNA SAN GAUDIOSO UNDER SANTA MARIA DI SANITÁ

Katakomberna San Gaudioso finns under kyrkan Santa Maria di Sanitá. Katakomberna här byggdes fyra hundra år efter de i San Gennaro. När gravarna där inte räckte till byggdes dessa. Kyrkan och katakomberna här har en lång och spännande historia. Det berättas att kyrkan byggdes av Domenikanerna som bodde här på 400-talet. För att kunna finansiera kyrkan, skapade man sittande gravar [en process jag tyvärr inte hittar namnet på] under kyrkan som skulle vara för bara nobel adel och sades vara det finaste sättet att begravas på. Det var så dyrt att man genom 30 gravar i tre rum, där nya kroppar placerades ungefär en gång per halvår, kunde finansiera byggandet av kyrkan.

 

FLER UNDERJORDISKA SEVÄRDHETER I NEAPEL

# CATACOMBE DI NAPOLI
De två katakomberna är Catacombe Di San Gennaro och Di San Gaudioso. Mer information, som öppettider och guidade turer, om katakomberna jag besökte hittar du på på Catacombe Di Napolis egen sida. Om du köper biljett till San Gennaro gäller biljetten även för San Gaudioso. Läs mer om deras historia på Wikipedia.

# GALLERIA BORBONICA
Ett massivt tunnelsystem under Neapels gator låg länge dolt för stadens invånare, tills en 90-åring som tagit skydd där under andra världskriget, napolitanaren Tonino Persico, tipsade två geologer om dess existens. Tunnlarna som har fått namnet Galleria Borbonica ligger i kvarteren Monte di Dio och byggdes på mitten av 1800-talet på uppdrag av kung Ferdinand II för att fungera som en flyktväg. Där fann man stora salar fyllda med veteranbilar, mopeder och reliker från andra världskriget.

# NAPOLI E CITTÁ SOTTERRANEA
I Neapels underjord hittar man en värld av labyrinter och en hel stad täckt av en ny stad.

# NAPOLI SOTTERRANEA

# CIMITERO DELLE FONTANELLE

# MUSEO DEL SOTTOSUOLO

 

Se dokumentären om Neapels underjordiska värld längst ner i inlägget. Den är dock på engelska. Om ni bara vill kika ner i katakomberna, ta er närmare slutet på filmen. 

 

Katakomberna i San Gennaro

Katakomberna i San Gaudioso

 

Translation:
Naples in Italy has another exiting level of attraction, under ground. One of my favourites was the Catacombes of San Gennare. 

 

I samarbete med: Nordic TB och Aeroporto Internatzionale di Napoli, #NaplesToday
Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Så spännande med katakomber! Har ännu inte varit inne i en sån..

    1. Första gången för mig med. Häftig upplevelse. Framför allt San Gennaro…

  2. Wow, jag tycker ju att sådant här är både lite läckert och fascinerande. :)

    1. Det är ju det. Var precis så jag kände. Och lite läskigt innan :)

  3. Tanten says:

    Likadant är det i Paris, Neapel, Edingborg, Prag , Turkiet, Ryssland, USA ,London, Rom, mm….mm……..mm…….hur kommer det sig ?….Och man vill inte undersöka de . Man vill men man få inte…..det är det. Det finns kilometerviss med tunnlar och många, sagor om de !……Man få väl inte tala högt om gigantisk tsunami som var på 1700 talet……….men, om man tittar på Antikrundan då få man känsla som om Europa fick en ”omstart ” nån gång mellan 1750 och 1780………….Har ni funderat på det?..;-) Är det nåt som känns fel ….DÅ ÄR DET SÅ ! Börja tänka , börja titta och tänka…

    1. Katakomber är ju verkligen en fascinerade del av Europas historia. Jag tror att de försöker gräva fram och göra dem tillgängliga där det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *