Foto | Hans Wessberg

 

Riktigt snart är det dags för höstlov och det innebär också resande för en del av oss. Vad många kanske inte vet, är att massturismen är ett relativt nytt fenomen historiskt sett. I Sverige anser man att turismen först fick sin start på allvar 1938. Då fick alla svenskar fyra veckors lagstadgad semester och det öppnade dörren för massturismen bland allmänheten.

 

Turismen som fenomen sägs ha tagit fart samtidigt som industrialiseringen under 1800-talet.  Det utbyggda järnvägsnätet möjliggjorde snabbare transporter och för fler kunde börja resa. Trots att priset på resorna sjönk under denna period, var det ändå främst de förmögna som hade möjlighet att resa.

 

Det är spännande att se hur resandet har under århundradenas lopp. Hur vi reser har förändrats många gånger sedan 1800-talet. Vissa utflyktsmål, sevärdheter och sätt att turista växer fram och blir stora, för att så småningom bli rutin och överges av nästa generation, som tycker att de är överexploaterade eller förutsägbara. Tekniken har också förändrats hur vi reser. En gång i tiden existerade inte smarta telefoner eller plattor. Bärbara datorer var för de med pengar. Och resandet i allmänhet, ja livet i allmänhet, var mycket annorlunda. Teknologin har revolutionerat hur vi reser, på gott och ont

 

 Under början på 1900-talet var det oerhört populärt med badhotell. Sekelskiftets badhotell blev till sist alltför tråkiga. Nästa turistgeneration önskade mer frihet och längre resor. Turismen förändras igen. Och med charterflygets start i Sverige 1953, gick deras önskan i uppfyllelse. Badhotell och vita parasoller, ersattes av charterdestinationer, fylla och solbränna. Under andra hälften av 1900-talet blev turismen en massrörelse med fokus på sol, sevärdheter, och sprit. Och 1996, hade vi i Sverige 1,6 miljoner resande.

 


Foto | William Hogwart

 

TURISMEN I 1800-TALETS USA

 

Medan vi i Sverige turistade på badhotell, var dragplåstren och turismen i Amerika något annorlunda. I början på 1800-talet var det några få sceniska destinationer som var hot spots för turisterna i Usa. Högst upp på den listan var Niagarafallen. Faktum är, att det var så populärt, att resenärer började klaga på att souvenirförsäljare och aggressiva guider förstörde platsen. Man beräknar att bara en procent av Usa befolkning, besökte ett spa eller någon annan destination 1860. Efter andra världskriget började turismen bli populärare och växa fram även här tack vare utvecklingen av järnvägsnätet. Men det var fortfarande mest för eliten och de förmögnaste.

 

Men, i början på 1800-talet var det också något helt annat som också drog turister i Usa. Vid sidan av kyrkor, monument och historiska platser blev ”Asylum Tourism” ett fenomen. Man besökte helt enkelt mentalsjukhus för att beundra arkitekturen, trädgårdarna och titta på patienterna. För oss kan denna företeelse te sig besynnerlig, men var inget ovanligt eller konstigt under den eran. Och det var inte helt ovanligt, att många av patienterna var fruarna till uttråkade och svartsjuka aristokrater. Patienterna blev ofta behandlade som djur på mentalsjukhusen som inte var mycket mer än ett mänskligt zoo. Dåtidens guideböcker kunde innehålla rekommendationer som dessa…

 

Visit the Bloomingdale Asylum for the Insane, in the Morningside Heights neighborhood of Manhattan.  The approach to the Asylum from the southern entrance … is highly pleasing. The sudden opening of the view, the extent of the grounds, the various avenues gracefully winding through so large a lawn. … The central building … is always open to visitors, and the view from the top of it being the most extensive and beautiful of any in the vicinity of the city, is well worthy of their attention”.

 

 

ÄVEN HÄR I EUROPA

 

Men fenomenet förekom också här i Europa. I Storbritannien, i London på Bedlam, kunde man titta på ”bestarna” för en shilling. Detta fenomen avtog när man började behandla de med psykiska problem annorlunda. Man började erkänna att psykiska problem var sjukdomar som gick att behandla. Det blev ett skifte från att fängsla patienter till att bota. Fortfarande kan man på flera ställen besöka gamla mentalsjukhus. Dock utan patienterna i gamla och övergivna byggnader.

 

Är du sugen på att besöka ett gammal övergivet mentalsjukhus? I Sverige finns flera övergivna ställen. Bland annat Säters Fasta Paviljong och det Övergivna mentalsjukhuset Gamla Sjukhemmet Bjorknäs i Kramfors. Här är några övergivna sjukhus att besöka i andra delar av världen för den som är orädd och fascinerad av det annorlunda.

 

BEELITZ-HEILSTÄTTEN | Beelitz, Tyskland
Ett skräckingivande gammalt övergivet sjukhus, byggt 1898. Efter att ha varit ett sanatorium för tuberkulossjuka bedrevs här soldatsjukhus under första världskriget.

LETCHWORTH VILLAGE | New York
Lechtworth Village i Thiells i New York, byggdes 1911 som en utopisk by för de mentalsjuka. 1950 bodde över 4000 patienter här och många av dem var barn.

PRIPYAT HOSPITAL | Chernobyl, Ryssland
En av de kanske mest kända övergivna städerna i världen är Chernobyl. Här hittar man det övergivna sjukhuset i Pripyat.

 

 

Translation
Tourism has changed several time during the past centuries. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Superintressant! Lite skillnad på dagens solresor och dåtidens ”mentalsjukhusresor”!
    Undrar hur vi kommer att se tillbaka på chartern om 50 år? Vad kommer våra drivkrafter för att resa vara då?

    1. Tyckte med det var superintressant när jag började läsa om det. Känns som att chartern redan börjat fasas ut. Tror att sol och vila alltid kommer finnas högt på listan. Men allt annat. Ja det är frågan :)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *