Momondo Open World Awards, Discovering The Planet

 

När jag började blogga för tretton år sedan, var jag lyckligt ovetande om allt vad copyright, bild och texträttigheter på webben innebar. Jag gjorde då som de flesta. Jag ”lånade” bilder på Google. Oftast angav jag just Google eller sidan där jag hittat bilden som källa.

 

Att bilderna hade en ägare utanför Google, kände jag inte till. Den kunskapen kom med åren. Och det var mycket man behövde veta. Den stora förändringen kom troligtvis när jag bestämde mig för att använda egna bilder så mycket som möjligt i mina artiklar. Om jag ville använda någons bilder från en specifik sida, mailade jag ägaren. Jag använde också mer bilder från turistsidornas egna bildbanker. Men det var inte förrän jag blev medlem på Fotosidan, som jag mer och mer började inse hur svårt det där med upphovsrätt och copyright faktiskt är.

 

Det är viktigt att läsa på om vilka regler som gäller. Jag jobbar hårt på att göra rätt, men det är mänskligt att fela, och ibland gör jag ändå misstag. Dessutom omfattar regelverket idag också GDPR. Man behöver också läsa på om, när man får lov att publicera bilder med andra personer på och inte. För att inte fördjupa mig alldeles för mycket i ämnet, vilket är lätt, kan man enkelt säga, att en text eller en bild ägs av den person som skapat den. Har copyright på den.  Skillnaden mellan text och bild är dock enkelt sagt, att man lov får citera små stycken av text fritt, medan man inte alls får lov att använda andras bilder utan tillstånd. Läs mer om GDPR på Wikipedia.

 

NÄR VINSTDRIVANDE FÖRETAG ”LÅNAR” BILDER AV SMÅ KÄMPANDE BLOGGARE

I skrivande stund pågår en konflikt mellan ett större onlineresemagasin på nätet och flera resebloggare. Tidningen har tagit sig rätten att ”låna” bilder av flera resebloggare till egna artiklar, till Facebook, till nyhetsbrev och youtube. Att man som nybörjare inte har så mycket kunskap kring bloggande, samarbeten och sociala media är förlåtande. Som en större spelare i sammanhanget, tänker man att de borde ha större kunskap om vad som gäller. Istället för att göra rätt för sig, och möta bildägarna halvvägs, har man skapat en större konflikt. Något som jag anser är både oproffsigt och skadligt för deras varumärke. Förhandlingar pågår…

 

Mer om fotografi och tips i ämnet, hittar du under kategorin Fotografi, under Livsstil. Om du har några fler tips, bra länkar eller tankar om detta, kommentera gärna i kommentarsfältet längst ner. 

 

 

NÄR STORA TIDININGAR & WEBBSIDOR LÅNAR DINA BILDER

Så vad kan man göra när man upptäcker sina bilder användas på olika sidor och tidningar? Det finns så klart många olika alternativ. Och vilken väg man väljer att gå är så klart personligt. Men här kommer några av vägarna man kan välja. Du kan fördjupa dig i ämnet under artikeln ”Hur agera när din bild blir stulen” på SFOTO.

1. Erbjuda dem att köpa bilden.

2. Erbjuda dem att låna bilden, men att det läger till din byline, namn och blogg. Har dock själv varit med om lånade bilder, men de vägrade ge mig en byline. Så då blev det bye bye :).

3. Be dem ta ner den.

4. Om inget ovan fungerar, skicka faktura enligt SFRs prislista.

5. Och om inte det heller fungerar, polisanmäl eller stäm.

 

Månadssvep

 

COPYRIGHT & HUR KAN DU SKYDDA DINA BILDER

”Lagen om upphovsrätt säger att en fotograf äger rätten till sina bilder upp till 70 år efter dennes död. Upphovsmannen kan sälja publiceringsrätten till sina verk eller släppa den fri, men i övriga fall får du varken återpublicera andras bilder eller vice versa.” Trots det kan det aldrig skydda dig hundra procent. Här är några saker du ändå kan göra för att försöka skydda dina bilder.

1. Copyright i bildens metadata
I ditt bildprogram, till exempel Photoshop, kan du tagga dina bilder med information som namn och företag, som inte syns utåt, men finns inbakad i bilden. 

2. Vattenmärkning på bilden
Ett vanligt sätt är att vattenmärka sin bild. Man ”klistrar” på namn, logotyp eller annan märkning på något ställe över bilden som gör att ingen vill stjäla den. Så jobbar de stora bildbyråerna för att hindra att deras bilder sprids.

3. Förbjud högerklick på din sida
En annan enkel åtgärd är att med ett javascript eller ett plugin, hindra besökaren på din webbplats från att högerklicka på musen och välja ”spara som”. Det förhindrar ju dock inte print screen av bilden eller visning av källkod.

4. Undvik Facebook
Lägger du upp bilder på Facebook går du med på att överlåta en icke-exklusiv publiceringsrätt till sajten, och de företag Facebook i sin tur väljer att överlåta rätten till. Din Facebookprofil är inte din egendom, tänk på det.

 

Öppna upp din värld, Momondo

 

HUR HITTAR MAN GRATIS BILDER TILL SINA ARTIKLAR

Ibland kan det vara så att man vill skriva om platser man inte varit på. Då kan det vara svårt att gräva bilder i egna arkivet. Det finns enkla och lagliga lösningar. Man kan idag hitta gratis bilder på många ställen att använda till sina artiklar. Det enda man behöver göra är att läsa det finstilta för just den bilden. I de flesta fall är det okej att låna bilden, bara man nämner fotografen och länkar tillbaka.

1. FLICKR
Flickr är kanske en av de sidor jag använder mest för att hitta bilder. Här kan du söka bilder som du får använda genom att välja ”Creative Commons”. Men läs under varje bild vad ägaren vill att du gör i gengäld. Oftast länka till bilden på Flickr eller ange byline.

2. WIKIMEDIA

Har ingen jättestor bilddatabas, men inland har de bilder på sevärdheter som man har svårt att hitta på andra ställen. Se även här över fotografens krav för användning av bilden.

3. UNSPLASH
I princip samma regler som för Flickr. När jag tog hem den här bilden, fick jag följande meddelande…
”Give a shoutout to Markus Winkler on social or copy the text below to attribute”.

 

Om copyright och bildlån

 

4. MAILA ÄGAREN
Om du hittar bilder på en specifik sida som du gärna vill använda, maila ägaren. Mer ofta än sällan får man faktiskt ett okej… självklart mot att man länkar tillbaka till ägarens sida.

5. BILDBYRÅ
Vill man ha fri tillgång till mycket bilder kan man teckna abonnemang hos någon av alla bildbyrås som finns. Månadspriset varierar så klart, men många har riktigt vettiga priser. Några är till exempel Getty Images, Unsplash och andra stockphoto byrås.

6. TURISTSIDORS & HOTELLENS  BILDBANKER
De flesta turistsidor och hotell har en sida för press. Där kan man fritt låna bilder till artiklar. Ibland helt fritt, men ibland bör man även här ange fotograf.

7. CANVA
Canva är egentligen en sida/app för att skapa olika typer av text och bildillustrationer. Programmet är grattis och har mängder av bilder som får användas fritt. En del mallar får man dock betala några kronor för. Bilden nedan är fri.

 

 

Translation
Here is short guide on copyright and ”borowing” pictures from Google and other sites.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Mycket bra info.
    För att ytterligare komplicera det hela, om man frågar att om man får låna en bild och får ett ja, så är det inte säkert att den som säger ja har befogenhet till det. De kan ha rätt att använda bilden själva men kanske inte själva äganderätten. Det har jag råkat ut för en gång.

    1. Riktigt bra reflektion. Då ska man kanske lägga till när man mailar, frågan om bilden är hens egen. För säkerhets skull. Sedan kan ju svaret ändå vara en lögn :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *