Neapel är kanske mest känt för sin pizza, men det napolitanska köket har självklart så mycket mer att erbjuda utöver pizza. Det finns många ställen att stilla smaklökarna på  maten är svårslagen. Då kommer det från mig som ändå ätit mig runt Italien rätt så bra de senaste åren. 

 

Napolitanarna själva anser att deras mat är bland den bästa i världen. Och kanske den är det. Det Napolitanska köket är ett enkelt bondkök där man använder få råvaror och därför är råvarorna såå viktiga. Pizza, olika sorters pasta med färsk tomatsås, köttfärssås eller fisk. Promenaderna i Centro Storico ger dig ett trassel av dofter som kittlar smaklökarna och det är inte många meter mellan matställena. Napolitanarna älskar sötsaker och det finns gott om små bagerier och konditoributiker. Smördegsbakelsen Sfogliatella och den romindränkta sockerkakan Babà är lokala favoriter. Och väljer man kakorna Taralli, då behöver man inte välja mellan sött och salt. De är både och, Napolitanska cookies som görs med ister, mandel och svartpeppar.

 

Är man i stället sugen på något matigare ska man testa den Napolitanska favoriten, friterad pizza. Såå gott. För man kan ju inte prata om Neapel utan att prata om pizza. Den geniala idén bakom pizzan, att använda bröd som mattallrik, är uråldrig och man de flesta är överens om att den ÄKTA pizzan uppfanns här, i Neapel. Såväl greker som romare åt i antik tid de platta och runda brödstycken med olika godsaker på och i Pompeji har man till och med hittat ett slags pizzaugnar. De äldsta nedskrivna recepten går så långt tillbaka som 1858, men pizzan lär ha njutits som fattigmansrätt i Neapel ända sedan slutet av 1600-talet.

 

VÄRLDENS ÄLDSTA PIZZERIA FINNS I NEAPEL

 

Bland stadens 500 pizzerior finner man givetvis världens äldsta, Pizzeria Port’Alba, som legat på Via Port’Alba sedan 1830. Konnässörer menar att det bara finns två versioner av originalpizzan värda namnet; Marinara med vitlök, oregano och högklassig olivolja och Margherita med mozzarella och basilika. Båda med färsk tomat och gräddade i vedeldad ugn. Namnet Marinara syftar inte, som många tror, på havets läckerheter som musslor eller räkor, utan på en tid då hungriga fiskare hade pizzan som favoriträtt. Utanför Neapel kallas Marinaran vanligtvis Pizza Napoletana.

 

Vi hamnar dessutom i vilda diskussioner om Italiensk mat med vår guide Valentina. Jag och min Tyska resekollega berättar om våra Italienska favoriter. Carbonara med grädde och Bolognese med köttfärs. Valentina river sig i håret och lyfter armarna högt. ”NEJ, NEJ, vad är det?.” Och vi får nu höra sanningen om Italiensk mat. Mycket av det vi hela vårt liv trott varit Italienskt är inte alls det enligt Valentina. Och det där med Carbonaran blir ett stående skämt på varenda restaurang vi kommer till.

 

SEX SAKER SOM ÄR ITALIENSKA I RESTEN AV VÄRLDEN, MEN INTE I ITALIEN

Carbonara med grädde.
Absolut inte. Man lagar ALDRIG Carbonara med grädde.

Spagetti Bolognese
Finns inget som heter Spagetti Bolognese. Man lagar alltid en ragu, vilket innebär ett långkok på kött.

Parmesan
Man serverar INTE parmesan till all pasta. Om du ber om parmesan till din skaldjurs och fiskpasta är det inte säkert att du får det.

Cappucino
Man dricker INTE cappucino efter en måltid. Möjligtvis en Espresso. Man dricker alltså aldrig heller en cappuccino efter klockan 11 på morgonen och en italienare skulle aldrig, och jag upprepar aldrig, beställa in en cappuccino efter en måltid.

Spagetti med köttbullar
Spagetti med köttbullar är inte italienskt. ALLS!

Brucceta
Brucceta uttalas Bruscketa och inte Bruschetta.

 

50 KALÒ, FÖR PIZZAÄLSKAREN

Vi landar på pizzeria 50 Kalò samtidigt som en familj på åtta personer. Ljudnivån är hög och jag undrar hur det hade varit utan ljuddämparna i taket. Vi försöker prats en kort sekund men ger upp. Vi bestämmer oss för att låta servitören bestämma våra pizzor. För vem vet bättre än de som jobbar där vilka som är godast. Vi börjar med en av de godaste pizzor jag kanske någonsin ätit. En friterad Calzone med Ricotta och cicoli. Efter den kommer en klassisk Pizza Margherita med buffelmozarella, tomat och basilika. Den sista som också blir en favorit är en pizza med Ricotta, Oliver och Kapris. Det finns en anledning till att 50 Kalò rekommenderas av Michelin Guide och hittas i området Mergellina.

 

 

ANTICA LATTERIA, FÖR PASTAÄLSKAREN

Den lilla restaurangen Antica Latteria hittarman i Chiaia området. En liten restaurang som snabbt hamnar högt upp min lista och jag förstår varför den är rekommenderad av av Michelin. Här äter vi, enligt mig, den bästa pastan under hela helgen. Buffalomozzarella, bläckfisk med ingfära och potatis, oreqiette med ost och mozzarella, och pasta paccheri [ragu].

 

 

RISTORANTE GEORGE´S OF GRAND HOTEL PARKER´S, NÄR MAN GILLAR FINE DINING

På Grand Hotel i Neapel hittar man en av stadens finare restauranger, George´s of Grand Hotel Parker´s. Här har man kanske en av de finaste utsikterna över staden, samtidigt som man avnjuter en förstklassig meny, tillhörande vinmeny och en fantastisk service.

 

 

CASEARI CAUTERO DI SALVATORE CAUTERO, FÖR VINÄLSKAREN

Jag är ju lite svag för små mysiga matställen med få sittplatser och hög kvalitet på maten. Helst ska man ha gjort så lite som möjligt med råvarorna. Och Caseari Cautero är ett sådant där ställe. Här serverar man viner av högsta kvalitet med lokala charkuterier av högsta kvalitet i en pittoresk miljö. Det här lilla stället rekommenderar jag verkligen och ni hittar det på Piazzetta Pontecorvo Napoli.

 

 

WINEBAR DUBL, FÖR RESENÄREN PÅ NEAPELS FLYGPLATS

Att spendera tid på flygplatsen är för många lika med ångest. Inte för mig. Eller det är klart, det beror på hur många timmar man måste slå ihjäl. Men på Neapels flygplats hade jag inga problem att spendera fyra timmar. Framför allt inte när man sitter på ett ställe som Dubl. Med lite god mat och lite god dryck gick timmarna fort, trots att jag satt och jobbade.

 

 

Translation:
Here are my five best tips to wining and dining in Naples in Italy. 

 


Resan gjordes i Samarbete med: Nordic TB, Aeroporto Internazinonale Di Napoli, #NaplesToday

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Får man sug efter neapolitanska pizzor i Sverige så går man till Via Napoli i Malmö som är certifierad av Neapels pizzabagare. En väldigt italiensk stämning, ibland med icke svenskspråkig personal så du får träna italienskan.
    Retade förövrigt chockad min italienske kollega i förrgår när han tog capuccino efter lunchen men han sa att han blivit skandinav.

    1. Men åh vilket bra tips. Förhoppningsvis har de friterad pizza :). Haha, det där med kaffekultur i olika länder är så intressant. En hel artikel för sig själv :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *