Mannen säger att ”det kommer regna imorgon här i Lofoten”. Själv vägrar jag tro på de där vädermännen. De har ju allt som ofta fel. Men när vi vaknar i Svolvær på lördag morgon är det mulet och grått. Men jag är säker, det här lättsamma regnet kommer gå över. Det har ju varit så fint väder hela veckan. 

 

Morgonen som kommer, har både mannen och vädermännen rätt. Men vad gör det. Naturen är fortfarande lika storslagen. Vår dag idag ska ta oss genom pittoreska fiskebyar och sagolika landskap hela vägen till Å. Slutet på väg E10. Vi kör genom en natur som ingen av oss tidigare sett och som imponerar stort på oss. Så här sommartid är öarna som en nöjespark för de aktiva resenärerna. Vi passerar om och om igen löpare med nummer på ryggarna. Senare samma kväll får vi reda på att de har deltagit i ett lopp.

 

De flesta har sprungit i över 35 timmar. Vi sitter kvar i bilen. Några mil senare surfas det i Atlantvattnet. Vid en av Lofoten alla surfarstränder, Unstad är kanske den populäraste. Här i Utakleiv strand i Leknes ligger det över 30 personer i vattnet. Vågorna är aggressiva och det är få av de nybörjare surfarna som kommer upp på brädan. Själv sitter jag och huttrar i bilen och undrar stilla varför man utsätter sig för kylan.

 

Norge, Lofoten

 

FISKEBYARNA OCH DEN TORKADE TORSKEN SKREI

Vår tur tar oss vidare längs med de många fiskebyarna. Reine, Nusfjord, Henningsvær och Svolvær. De flesta av dem ligger på den östra sidan. Vi bestämmer oss för att stanna till i den lilla byn Nusfjord. En by som vi blir överförtjusta i. Nusfjord är en Norges äldsta och bäst bevarade fiskebyar och ett UNESCO världsarv. Resan fortsätter mot Å och ju närmare vi kommer desto mer ser vi av den torkade torsken, skrei. På stora träställningar hänger stora torskhuvuden på tork. Helt oväntat ser jag bilder av hur man torkar tobak i Makedonien. Vi är helt fascinerade och måste så klart ta reda på mer om den här torkade fisken. Det är kanske en av sakerna jag älskar med att roadtrippa. Det dyker upp så mycket frågor som så klart måste googlas. Så vi läser på om skrei.

 

Här finns det perfekta klimat för att producera stockfisk, som den torkade fisken också kallas. Snön på vårvintern skyddar mot insekter och bakterier, men det är inte så kallt att fibrerna i fisken försvinner. Fisken hänger på tork i nästan ett halvår. Först tre månader utomhus, därefter nästan lika lång tid inomhus. Då återstår bara 30 procent av vattnet i fisken, men näringsämnena finns kvar

 

Tack vare denna arktiska torsk, har fiskeindustrin här spelat en stor roll ända sedan vikingatiden. Och trots att turismen ökar, är det fortfarande det berömda skreifisket som ger den överlägset största inkomstkällan. Fiskeindustrin har varit en självklar del av Lofotens historia, och den är ännu viktig för de som fortfarande livnär sig på fisket. Den norska skreien fiskas under vintern. Och om man besöker Lofoten på sommaren, märker man snart den kraftiga doften av torkad fisk.

 

”I Lofoten säger vi inte att det luktar illa, utan snarare att det är ’doften av pengar’”Platsen där Lofotmuseet ligger idag, var platsen för den medeltida staden Vågar, Nordnorges första stad med anor från 1100-talet. Det var härifrån den torkade fisken började sin långa färd till Europas marknader, och Vågar var en viktig handelsplats i Norge.

 

Norge, Lofoten

 

VARFÖR ÄR VATTNET SÅ GRÖNT

Runt omkring oss lyser vattnet grönt och turkost. Något vi sällan sett i Europa. Möjligtvis i Grekland. Så, varför är vattnet här så grönt och turkost? En fråga till som måste googlas. Och svaret är inte så självklart som man skulle kunna tro. Svaren är många och några av förslagen är nästan komiska. Men den enkla anledningen är att det innehåller partiklar av lera och stendamm som glaciärerna gräver ut och älvarna sedan för med sig. Glaciärerna krossar sten och fjäll, dag och natt. När glaciärvattnet kommer ner i insjöarna och fjorden, så ser vattnet grönt ut. Särskilt när solen skiner. Det 11 kilometer långa Lovatnet är därför en speciell upplevelse.

 

DEN LILLA BYN Å

Och är vi där. I Å. Där vägen tar slut. Allt är stilla och öde. Vi hade tänkt inta vår kvällsmat här, men vädret och den ödsliga och tomma byn ger inte rätta känslan. Så vi tar beslutet att äta kvällsmat hemma i Svolvær.  På vägen tillbaka från Å, kör vi genom Reine. Byn som av många anses vara den vackraste i öriket Lofoten. Kanske i hela Norge. Men just idag,  är det svårt att se Reine. Det finns inga luckor i molntäcket, temperaturen är nere på 7 grader och och det sakta regnet har inte slutat. Så vi lämnar vandringen upp till toppen av Reinebringen till en annan gång.

 

LOFOTEN, EN HÅLLBAR DESTINATION

Lofoten jobbar idag på att bli en så kallad hållbar destination. Certifieringen ges till orter som kan visa att de arbetar för att minska turistindustrins negativa effekter. I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Många norrmän älskar friluftsliv och förstår hur viktigt det är att ta hand om naturen. Hållbara destinationer ska kunna erbjuda resenärer givande upplevelser samtidigt som de värnar om den lokala naturen, kulturen och miljön. Tack vare allemansrätten har alla rätt att vistas i naturen, även i känsliga regioner. Det är en gammal tradition som baseras på hållbara principer, långt innan någon hört talas om hållbarhet. Precis som i Sverige är allemansrätten lagstadgad och än i dag bygger den på långsiktig respekt för natur och vildmark.

 

 

VAD ÄR MIDNATTSSOL

När vi kör in i Svolvær är det fortfarande ljust, fast klockan är nio på kvällen. Eller ja, solen går ju inte ner alls. Midnattssol. Detta underbara fenomen. Det tog ett tag att inse att vi inte behövde ”komma iväg innan solen går ner”, och att vi kunde utnyttja alla dygnets timmar till utforska Lofoten. Dessa vackra öar som sträcker sig  långt ovanför polcirkeln i Norska havets stormiga vatten. Första kvällen äter vi kvällsmat på vårt hotell med full utsikt över den lilla byn klockan tio på kvällen.

 

Varenda liten Rorbuer, gammalt båthus, speglas i vattnet. Fiskmåsarna glider glatt förbi och vi sitter bara och tittar på undret. Just då och där, förstår vi varför Nordnorska Lofoten anses vara en av världens vackraste destinationer och varför turister från hela världen kommer hit. Den fascinerande naturen. Den intensiva kontrasterna mellan dramatiska bergslandskap, sandstränder och små pittoreska fiskebyar.

 

Midnattssol. Detta naturfenomen som vi har i bland annat norra delarna av Sverige och Norge. Ett fenomen som inträffar på sommaren söder om Antarktis och norr om polcirkeln och då solen inte går ner alls. I Norge är det Svalbard som har längst period med midnattssol. Här går solen inte ner mellan 20 april och 22 augusti, medan man i Nordnorge kan njuta av 76 dagars  midnattssol mellan maj och juli. Ju längre norrut man åker, desto mer midnattssol får man. Ovanför polcirkeln kan man räkna med dagsljus dygnet runt på somrarna.

 

”Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det.” 

”Night was coming on again; the sun just dipped into the sea and rose again, red, refreshed, as if it had been down to drink. I could feel more strangely on those nights than anyone would believe.”

 

Knut Hamsuns ”Pan” (1894)

 

Tillbaka i Svolvær avslutar vi vår helg på restaurang Kjokkenet. Restaurangen som det kvällen innan var fullbokat. Vi har tur. Vi får ett bord. Och äter fantastisk mat i en helt underbar miljö. Vi somnar med midsommarsol utanför fönstret, vår nya kompis fiskmåsen och känner oss tacksamma för att vi fått uppleva denna vackra del av världen. Lofoten i Nordnorge bjuder verkligen på spektakulära vyer och är nu även enligt oss, en av världens vackraste platser. Dramatiska berg, vackra sandstränder och söta fiskebyar. Mer kan man inte begära.

 

Norge, Lofoten

 

NORDNORGES FEM REGIONER

När du ska planera semestern kan det hjälpa att föreställa sig norra Norge som ett område med fem regioner, från Helgeland som ligger mest söderut och ända upp till Finnmark och Nordkap längst upp i norr. Lofoten är indelad i fem huvudöar som består av Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. På ön Vestvågoy ligger det natursköna Eggum. Det är en perfekt plats att få uppleva midnattssolen eftersom landskapet är mer platt än på vissa andra ställen.

 

Region 1: Helgeland ligger strax söder om polcirkeln. Här finns gott om tätvuxen skog samt öar, skär och en hel del imponerande berg – bland annat Oksskolten, 1 915 meter, som ligger i fjällområdet Okstindan i närheten av Mo i Rana.

Region 2: Salten precis ovanför polcrikeln har många fjälltoppar, till exempel Børvasstindan söder om Bodø och Suliskongen i närheten av Fauske, det högsta berget norr om polcirkeln med sina 1 908 meter. Här kan även nämnas Steigartindan och den fallosformade Hamarøytinden.

Region 3: En bit längre norrut ligger öarna i Lofoten, som är kända för sin otroliga natur med spetsiga bergtoppar och gröna kustområden med betande får. Öarna i Vesterålen är ett annat tips, med sitt varierade och dramatiska landskap.

Region 4: Den fjärde hållpunkten är Troms. här finns gott om tall- och granskog, men också fjordar och berg runt älvarna Målselva och Reisaelva. Det finns också stora öar som Kvaløya och Ringvassøya. Det högsta berget i regionen är  Lyngsalpena  (1 833 meter), och i samma område finns dessutom två av Norges mest välkända vattenfall. Det 269 meter höga vattenfallet Mollisfossen och Målselvfossen, som ibland kallas ’Norges nationalvattenfall’.

Region 5: Längst upp i norr ligger Finnmark. Det är ett område med stora kontraster – här finns fjordar och glaciärer längst i sydväst, och större öar som Sørøya och Seiland längs nordvästkusten. Den som är ute efter midnattssolen rekommenderas ett besök till den mytomspunna klippan Nordkap.

 

Norge, Lofoten

 

LOFOTENS ÖAR

Austvågøy
På denna ö ligger Svolvær, som är ögruppens huvudstad, en stad med både gammal och modern bebyggelse. Här finns gott om hotell och  många trevliga restauranger och uteserveringar sommartid. Inte så långt från Svolvær ligger Lofotens äldsta fiskeläge, Kabelvåg. Här kan man besöka Vågan kirke, eller Lofotkatedralen, som den också kallas, den är Norge största träkyrka med hela 1200 sittplatser. I Henningsvær, ett charmigt fiskeläge lite längre ut, rekommenderar jag ett besök i Galleri Lofotens Hus, här finns en mycket fin samling av nordnorsk målarkonst.

Vestvågøy
Denna ö räknas som Lofotens bästa jordbruksområde, centralort är Leknes. I Borg finns Vikingamuseet Lofotr, en av de största turistattraktionerna i Lofoten. Efter ett fynd 1981, då man hittade rester av ett hövdingesete från vikingatiden, har man gjort en rekonstruktion i form av en 83 meter lång byggnad, samt ett vikingaskepp med tillhörande båthus.

Flakstadøy
Här rekommenderar jag ett besök i idylliska Nusfjord, ett av de bäst bevarade fiskelägena i Lofoten. I Flakstad kan man besöka Lofotens äldsta kyrka från 1780, en liten rödmålad träkyrka med ryskinspirerad lökkupol. Inte långt från kyrkan ligger Rambergsstranden, en lång kritvit sandstrand som man inte förväntar sig att hitta på dessa breddgrader.

Moskenesøy
Denna ö har kanske det mest spektakulära och dramatiska berglandskapet i Lofoten. Här ligger det ena charmiga fiskeläget efter det andra: Hamnøy, Sakrisøy, Reine, Moskenes, Sørvågen, Tind och Å. Av dessa är nog Reine det mest populära, härifrån finns de mest fantastiska panoramabilder med majestätiska fjälltoppar på runt 1000 meters höjd. Moskenes har färjeförbindelse med Bodø samt öarna Värøy och Røst. I Sørvågen ligger Norsk Telemuseum, här fanns Norges första telegraf. I Å tar Lofotvägen (E10) slut, (Å är iövrigt sista bokstaven i det norska alfabetet). I Å finns två muséer, Norsk Fiskeværmuseum och Lofoten Tørrfiskmuseum.

Værøy och Røst
Om man går ut på klipporna längst ut i Å, så kan man blicka ut mot Lofotodden och öarna Værøy och Mosken. Vid Lofotodden har vi Moskenesstraumen, en av världens starkaste tidvattenströmmar. På öarna Værøy och Røst samt på flera obebodda mindre öar och holmar häckar stora kolonier av sjöfåglar, som till exempel lundefågel, krykkje och skarv.

 

Norge, Lofoten

 

15 SAKER ATT GÖRA I LOFOTEN PÅ SOMMAREN

#1 Valskåda
#2 Fiska
#3 Fågelskådning. Loftoten har den största kolonin med havsörnar i världen.
#4 Vandring. Det finns gott om vandringsleder som är lättillgängliga. En av de populäraste lederna är Reinebringen som ligger vid fiskesamhället Reine.
#5 Paddla havskajak
#6 Surfa
#7 Vandra
#8 Bergsklättring
#9 Hyra båt
#10 Ge dig ut på cykeltur
#11 Arktisk kryssning
#12 Spela golf
#13 Midnattsolsafari
#14 Dyka
#15 Rida

 

8 SEVÄRDHETER I LOFOTEN

#1 Fiskebyn och museet i Å, byn som är slutet på väg E10
#2 Fiskebyn Nusfjord
#3 Lofoten Museum
#4 Uttakleiv Beach i Leknes
#5 Fiskestaden Henningsvaer
#6 Kabelvag Church i Kabelvag
#7 Flakstad Church i Flakstad
#8 Norwegian Fishing Village Museum i Sorvagen

 

BOENDE

# Rorbuer. Om du vill göra din semester lite speciell ska du hyra en ”rorbuer”. Det är gamla fiskarbostäder som idag används till turistnäringen. Några väldigt fina rorbuer finns i Hamnøya och i Reine som ligger nästan vid spetsen.  Men tänk på att vara ute i god tid med din bokning.
# Vi bodde på Scandic i Svolvaer. Här bor fint på ön Lamholmen men fantastisk utsikt och stort urval av restauranger. Det finns många hotell och boenden på Lofoten. Tänk bara på att vara ute i god tid om du ska dit under högsäsong.
# Husbil och husvagn går bra. Finns ställplatser
# Det finns även lägenheter och stugor att hyra till överkomligt pris.

 

TA SIG HIT

#1 Flyg till Kiruna och hyrbil från Kiruna.
#2 Flyg till Narvik och hyrbil eller buss.
#3 Flyg direkt från Stockholm till Bodø.
#4 Det går också att flyga direkt till Harstad som ligger i den östra delen av ö-gruppen, men är ett dyrare alternativ.
#5 Tåg. Det går tåg dagligen från Stockholm mot Kiruna och Narvik, där det går bussar till Lofoten.
#6 Buss. Det går bussar dagligen från Narvik, Bodø och Harstad till Svolvaer i Lofoten.
#7 Hurtigrutten

 

Allt om att besöka Loftoen hittar ni på Visitnorway eller på Lofotens officiella webbsida.

 

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten, Nusfjord

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten

Norge, Lofoten, karta

 

Translation:
Lofoten in the North of Norway is probably one of the most beautiful destinations in the world. Stunning nature and gorgeus landscape. Here is my small travel guide to the destination. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Fantastiskt vackert! Och många bra tips! Idag har vi skrivit en guide till Bodö :)

    1. Har så klart redan hunnit kika på er guide. Å jättefin film. Norge är ju långt finare än jag hade förväntat mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *