Japan teceremoni 1

 

Vi har alla sett fantastiska teceremonier från Japan i både filmer och dokumentärer. Så att besöka ett tehus fanns med högt upp på listan när vi åkte till Japan. Att få vara med om en traditionell Japansk teceremoni med en riktigt geisha var vad jag hade tänkt mig. Så blev det nu inte. Det blev en något reviderad teceremoni på ett av tehusen i Kenrouk-en i Kanasawa, Shigure-tei.

 

Shigure-tei är ett av de fyra tehusen i Kenrouek-ens trädgård i Kanasawa och rekonstruerades 2000. Här kan man njuta av en liten ceremoni och få lära sig lite om tehusets historia. Om man förstår japanska då. Te blev riktigt populärt i Japan under Songdynastin på 1200-talet. Men det gröna pulvret kom till Japan från Kina redan på 900-talet. Den formen av den japanska teceremonin som praktiseras idag är en skapelse av Sen no Rikyu från 1500-talet. En teceremoni som påminner mer om den ursprungliga teceremonin som en gång fanns i Kina.

 

Det finns olika sätt att utföra en Japansk teceremonin på. En hel ceremoni kan vara i upp till fyra timmar och inkludera en måltid, Kaiseki. Medan den kortare ceremonin varar ungefär en timme. Eller som i vårt fall ungefär en halvtimme. Ceremonin utförs i regel av en någon som är välutbildad, och som i många år studerat konsten i någon av de skolor som finns för att lära ut denna konstform. Det tar många år av studier för att bli en duktig värd av denna konstform i Japan. Inför teceremonin förbereder värden, Teishu, allt inför ceremonin mycket noga, så att varje del ska bli korrekt utförd. Kimonos är den typ av kläder som används vid te ceremonin av både män och kvinnor. För att göra i ordning själva drycken använder man Matcha-te av hög kvalitet, Koicha, och lägger det i en speciell skål, häller hett vatten över och vispar med en bambuvisp tills man får en jämnt fördelad tjockflytande grön dryck.

 

Japan Teceremoni 2

 

RESPEKT OCH TACKSAMHET VISAS UNDER EN TECEREMONI

Själva ceremonin går ut på att visa varandra respekt och tacksamhet och uppleva inre frid och stillhet. Men också förväntas man kunna lite och veta hur man ska bete sig. Att sitta på knäna med hälarna rakt under sig är en sådan sak. I vår lilla grupp gjorde alla det, utom jag. Det är minsann jobbigare än man tror att sitta så, om så bara i en halvtimme. Också hur man håller skålen och hur man ska dricka teet har sina regler . Hade vi nu varit på en riktigt ceremoni, och inte lite turistanpassad, så hade man fått dela med sig av sin kopp. Då hade Matchaskålen, med det tjockare Koicha teet, vandrat runt bland deltagarna. Varje deltagare hade fått dricka en del av teet, torka av skålen med sina fingrar och passera skålen vidare till nästa deltagare. Det talas inte mycket under ceremonin och inte heller får man ta några bilder på värdarna. Svårt att låta bli båda när man upplever det för första gången och är turist.

GRÖNT TE I JAPAN

Det te som brukas och tillverkas i Japan är nästan uteslutande grönt te. Man ångar teet vid tillverkningsprocessen för att oxideringen av teet ska avstanna. Alla sorters te kommer ifrån en och samma växt, men beroende på tillverkningsprocessen får man fram olika egenskaper på teet och olika smaker. Fermenteringen är en stor del av processen och är det som främst gör att teet klassas som vitt te, grönt te, oolong te eller som svart te. Fermentering är egentligen en oxideringsprocess som sätter igång så fort ett blad avskiljs ifrån tebusken. Det te man idag använder för te ceremonin i Japan är Matcha, en typ av grönt pulverte som mals ner. Detta te, är det te som mest liknar det te som kineserna använde i sin ceremoni redan på tusentalet, men som idag inte tillverkas eller används i Kina. I Kina idag använder man sig mer av mörkare sorter av som oolong eller svart te.

 

Japan Teceremoni 3

Japan Teceremoni 4

Japan Teceremoni 5

 

Translation
There are many different kind of te ceremonies in Japan today. They can last anywhere from one hour up till four hours. It is a ceremony usually prepered in a tea house by someone well educated on the ceremony.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Himla tur att fyratimmars-cermonin inkluderar en måltid ;)
    Intressant, tack för informationen. Alltid kul att läsa om olika seder på olika platser. Eftersom jag är en liten tefreak, så var det väldigt kul, speciellt som att det här mestadels är det ”kinesiska sättet” som dominerar.

    1. Daniela says:

      Alltid kul när någon hittar något av intresse i det man skriver :)…
      Jag visste inte heller att det var kinesiska traditioner bakom
      det japanska tedrickandet fören jag började läsa en massa om det.

  2. Måste ha varit en intressant upplevelse! :)

    1. Daniela says:

      Väldigt intressant, framför allt då allt var på Japanska :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *