När vi förra sommaren planerade inför vår Italienska Roadtrip, var det mycket som planerades lite löst. Vi bokade få boenden och bestämde inte riktigt var vi skulle köra. Det var mer var vi skulle börja och var vi skulle sluta som bestämdes. Det enda jag var riktigt säker på, var att jag inte ville spendera någon tid i Rom.

 

Rom är fint, men jag blev inte så imponerad första gången jag var där. Jag fick inte den där känslan som många får och kände nu att jag inte vill ”slösa” bort vår Italientid där. Vi skulle bara lämna hyrbilen på flygplatsen och sen direkt flyga hem. Men någonstans under resan, kände jag att mannen gärna ville dit. Så jag började fundera. Vad skulle kunna få mig att vilja besöka Rom igen? Kanske om vi åkte till ett lite mer okänt Rom. ”Rom of the beaten path”. Så jag började Googla, vilket så småningom ledde till två dagar i ett Rom jag inte visste fanns.

 

Det finns ett Rom bortom Colosseum, Fontana di Trevi, Vatikanstaten och Peterskyrkan. Ett Rom som fick mitt hjärta att smälta. Ett Rom som får mig att önska att vi trots allt hade mer tid här. Vi bestämmer oss för att bo i Trastevere, en bit bortom Roms historiska kärna. Jag hittar ett gammalt kloster som idag är ett fyrstjärnigt hotell och det känns helt rätt för vår Romupplevelse. VOI Donna Camilla Savelli Hotel på Via Garibaldi. Det gamla klostret med rum bevarade som de var en gång när munkar och nunnor bodde här. Och den lilla innergården, där man intar sin frukost är som gjord för att man ska sitta där många timmar.

 

 

VIA ANTICA / APPIA ANTICA

 

Vi börjar vår upptäcktsfärd i det mindre kända Rom börjar med att ta oss till den gamla och antika vägen ”Appia Antica”. Den är officiellt världens första ”asfalterade” väg och är känd som ”Queens of Roads”. Den 513 kilometer långa vägen påbörjades 312 före kristus av romaren Appius Claudius och förband Rom med Brindisi. Och trots att det bara är en ”väg”, känns det speciellt att gå där och kika in i de få trädgårdarna som finns längs med vägen och titta på de antika ruinerna. Vi lämnar Via Antica och återvänder till vårt hotell för att upptäcka Trastevere.

 

 

TRASTEVERE |   Roms mest öppenhjärtiga och matglada kvarter

 

Bara hundra meter från vårt hotell ligger hjärtat av Trastevere. Stadsdelen som ligger på västra sidan av Tibern och som är lite av Roms latinkvarter. Det är nästan helt bilfritt här och man kan i lugn och ro strosa runt bland de små mysiga gatorna.  Stadsdelen är mycket livlig och du hittar läckra restauranger och caféer i varje gathörn. Vid den lilla kyrkan vid vattnet, sitter både barn och vuxna på kyrktrappan och njuter av kvällarna.

 

Bakom Trastevere ligger Giannicolòhöjden. Därifrån har man bra utsikt över Rom och hit flyr romarna själva när de vill ha lite lugn och ro. Trastevere är ett av Roms mest populära kvarter, och bjuder på lokal romersk atmosfär när den är som bäst. Trots den stora tillströmningen av turister har Trastevere mirakulöst nog lyckats behålla en härlig och autentisk stämning. Och om jag kommer tillbaka till Rom igen, lär jag återvända just hit.

 

 

MATTÄLTEN VID TIBERN

 

Vi kan så klart inte låta bli att besöka den högst rankade restaurangen i Trastevere på Tripadvisor. Även om vi gillar miljön, så är maten absolut inte värd pengarna. Framför allt inte jämfört med maten vid mattälten nere vid vattnet. Längs med Tibern, på Trasteveresidan, finns en en uppsjö av mattält som erbjuder inte bara italiensk mat, men också mat från all världens hörn. Vi delar rätter från flera av mattälten bara för att få smaka så mycket som möjligt och sedan tar vi en lång promenad längs med den långa promenaden som fortsätter flera kilometer bortom tälten.

 

 

PIAZZA CAMPO DE`FIORI

 

Vi går längs med Via dei Pettinari. Smala gränder i rosa, grått och pastelliga toner. Vid Piazza Campo de’ Fiori omvandlas det söta lilla torget varje förmiddag, utom söndager, till en pittoresk marknadsplats. Just idag är det mest pasta som säljs, men här hittar du också färska grönsaker, frukt, blommor och örter i alla färger och former, nötter, kött, fågel, fisk, bröd och alla typer av god ost. Där är det dessutom möjligt att köpa lite annorlunda köksredskap. Varje dag är det demonstrationer i ett av tälten på torget och redskapen visar sig kunna skala, hacka och omvandla vanliga grönsaker till finurliga former. Mannen faller så klart för den fina uppvisningen och köper ett gäng prylar. Ett gäng prylar som än så länge inte lämnat lådan där de ligger.

 

Runt torget Campo De´Fiori finns dessutom massor med kaffer och restauranger. Med allt som pågår är det perfekt för en kaffe eller pastapaus. Namnet på piazzan betyder egentligen ”blomsterfält” och det har en gång varit en äng här. Det är därför naturligt att gissa att namnet kommer därifrån, så är dock inte fallet. Utan namnet kommer från ”Campus Florae” som betyder ”Floras utrymme” och Flora var älskarinna till den berömde Pompejus Magnus i mitten av förra århundradet, före Kristus. Statyn mitt på torget föreställer filosofen Giordano Bruno, som år 1600 brändes på bål för kätteri här på Piazza Campo de’ Fiori. Den byggdes av den italienska staten mellan åren 1887 -1889 som ett förakt mot kyrkan.

 

Det har varit marknad här i många århundraden, bland annat hästmarknader, men att platsens historia också rymmer åtskilliga avrättningar och reformationer är svårt att föreställa sig när man vandrar runt den pittoreska marknaden med surr av glada försäljare och förväntansfulla kunder. Det är marknad här varje dag, förutom Söndagar, från klockn 07.00 till 13.30.

Fler bilder från Campo De´Fiori längre ner i inlägget.

 

 

HÄR ÄR 13 ANDRA LITE MINDRE KÄNDA SEVÄRDHETER SOM VI INTE HANN MED DENNA GÅNGEN

 

#1 Universitetskvarteret San Lorenzo

Universitetskvarteret San Lorenzo är det alternativa kvarteret till centrala Rom och är det hippa, kulturella och coola Rom. Det ligger nordöst om Rom berömda historiska centrum och har fått sitt namn från stadsporten ”Porta San Lorenzo” och är något yngre i förhållande till många andra av Roms kvarter. Det är byggt mellan åren 1884 och 1888. Från början bodde det här arbetare, som kom hit för att utnyttja de många möjligheter som stadens utveckling erbjöd. Sedan dess har mycket ändrats och idag är kvarteret mest av allt bebott av studenter. Anledningen är att ett av Roms största universitet, Università La Sapienza, ligger här. Kvarteret är därför mycket präglat av liv och unga människor, och här finns ingen brist på restauranger, pizzerior, pubar, barer och festlig stämning.

 

#2 Kapuchinermunkarnas krypta / Cripta of the Cappuccini

I närheten av Piazza Barberini på Via Vittorio Veneto, hittar man den makabra Cripta of the Cappuccini. I kryptan under 1600-talskyrkan Chiesa di Santa Maria della Concezione, skapade munkarna från 1500- till 1800-talet ett flertal välvda rum i minsta detalj smyckade med dödskallar och andra skelettdelar från cirka 4 000 avlidna kollegor. Mycket märkligt, udda säkert helt oförglömligt. Kyrkan i sig är inte mycket annorlunda från andra av Roms kyrkor, men om du tar en tur i kryptan, öppnar sig en helt annan värld.

 

#3 Alkemistens port

Den ockulta sevärdheten är berömd bland Roms lokalbefolkning, men få turister känner till ”alkemistens port”, som faktiskt har kopplingar till Sverige. På 1600-talet utgjorde den en av fem entréer till markisen Massimiliano Palombaras hus. Han var medlem i sällskapet kallat ”alkemisterna vid Palazzo Riario”. Drottning Kristina av Sverige var mycket intresserad av vetenskap och hon hängde med markisens grupp under sin exil i Rom. Ännu i dag omgärdas portalen och dess skumma utsmyckningar av mystik.

 

#4 Väggmålningarna i Ostiense

Hur botar man klotter? Rom har satsat på street art, och flera distrikt bjuder på imponerande väggmålningar. Ostiense var ett viktigt industriområde som nu har levt upp genom bland andra konstnären ROE. Man hittar graffitti och målningar bland annat under järnvägsbron vid via Ostiense, men också i San Lorenzo, San Basilio, Pigneto & Torpignattara, Quadraro och Tor Marancia. Men det finns också väggmålningar närmare centrum vid Metro A vid Piazza di Spagna.

 

#5 Fantasidistriktet Ciooedè

Det undanskymda distriktet ligger på bakgatorna mellan piazza Buenos Aires och via Tagliamento. Där har arkitekten Gino Coppedè lett arbetet och resultatet är ett förvirrat och fantastiskt kvarter. Mellan 1913 och 1927 uppfördes byggnader inspirerade av en rad olika stilar, från Art Nouveau, till barock, medeltid och antikens Grekland. Det samlande temat är naturen och många har jämfört det smått galna området med Gaudis byggnader i Barcelona.

 

 

#6 Ugglornas hus

Prins Giobanni Torlania ville ha en anspråkslös tillflykt och 1840 var den schweiziska alphyddan högsta mode. Men med åren byggdes den anspråkslösa fjällstugan ut i flera omgångar och efter sekelskiftet fick huset en ny, romantisk medeltidslook. Trots namnet bor inga fåglar i Casina delle Civette, men hela fastigheten är dekorerad med ugglor i alla dess former. Den unika och eklektiska inredningen i jugendstil representerar det förnämsta hantverket från tiden och prinsen skrev inte under på begreppet ”less is more”. Ugglornas hus kan inspirera alla som är trötta på att ha det vitt och fräscht hemma.

 

#7 Chiesa di Santa Brigida i Centro Storico, Piazza Farnese

Palatset eller kyrkan i centrala Rom, är där heliga Birgitta bodde från 1353 till sin död 20 år senare. Sedan 1930-talet fungerar palatset delvis som kloster för Birgittinorden och delvis som hotell. Det drivs av nunnorna själva och en natt kostar drygt 2 000 kronor per natt för ett dubbelrum. Översta våningen, där Birgitta bodde, rymmer bland annat ett museum och ett kapell. Här ses även helgonets dödsbädd och en tagelskjorta som sägs vara hennes. Om man bara vill gå in och titta kan man ringa på dörrklockan och förklara att man är svensk, så får man komma in och titta.

 

#8 Villa Borghese

”De flesta känner till den här parken och dess fina museer, men den är få som besöker den. Den stora fint smyckade parken är en underbar miljö för promenader. Här finns bland annat en amfiteater, en biograf och ett antal turistattraktioner. Museo e Galleria Borghese är en av dessa attraktioner med verk från mästare som Raphael, Bernini och Botticelli. Då det räknas som Roms främsta konstmuseum kan man behöva boka biljetter i förväg.

 

#9 Eataly i Ostiense

Eataly i Ostiense är ett jättelikt mattempel i en före detta stationsbyggnad, med 18 matbutiker och krogar i tre plan. Här kan man se mozzarella tillverkas och handla italienska godsaker i matbutikerna.
ADRESS: Air Terminal Ostiense, Piazzale XII Ottobre 1492

 

#10 Palazzo Spada i Centro Storico

Det konstfyllda 1500-talspalatset är mest känt för ”Borrominis perspektiv”, ett lurigt konstverk i form av en korridor som ser 25 meter lång ut men i verkligheten bara är 10 meter. De två stora jordgloberna som visas här har tillhört Gustav II Adolf. Han lät tillverka dem i Lubeck och hans dotter, drottning Kristina, förde med sig dem när hon flyttade till Rom.

 

 

 

#11 Basilica di San Clemente

En av Roms äldsta kyrkor bjuder på en fascinerande resa genom stadens långa historia. Det här är en basilika rest på 1200-talet ovanpå en kyrka från 300-talet som i sin tur står ovanpå ett hedniskt tempel från 100-talet och ett romerskt hus från tiden för Jesu födelse. Här finns flera fina målningar och mosaiker och längst ned ett romerskt tempel med ett altare föreställande guden Mithras slaktande en tjur.
ADRESS: Via di San Clemente in Laterano.

 

#12 Via Cola di Rienzo

Via Cola di Rienzo är en stor shoppinggata nära Vatikanen som ska vara betydligt mer spännande än mer kända stråk som Via del Corso. En härlig blandning av varuhus, småbutiker, barer, kaféer och gourmetbutiker. Bland de sistnämnda märks de två fantastiska etablissemangen Castroni och Franchi. Missa inte en liten munsbit där!

 

#13 Testaccio – Roms okända matmecka

Är man ute efter det vackra och pittoreska Rom bör man man kanske söka sig till andra kvarter. Men är man ute efter ett historiskt och kulinariskt kvarter, är det hit man ska ta sig. Testaccio. Området uppfördes som ett viktigt hamnkvarter ett par århundraden före vår tideräkning och hit anlände handelsmän, månglare och lycksökare till Romerska Imperiet via Medelhavet och uppför floden Tibern. Porticus Aemilia var vägen in i det antika Rom och än idag finns rester av portalen mellan Via Marmorata och Via Beniamino Franklin. Äter man sig igenom stadsdelen tuggar man också i sig av den italienska huvudstadens historia.

 

  

 

Translation:
Rom is a stunning city and everybody that visits it just fall in love. For me with Rome, it wasn´t love at first sight. I had to work on it. When I returned I decided to focus on Rome of the beathen path. And that, was the Rome I fell in love with. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

  1. Älskar Rom och håller med att den stan med all sin turism kräver mer än att skrapa på ytan. Ser att du hittat många fina pärlor, finns så mkt att göra och se. Ni har verkligen gjort en fin och bra guide trots att vi kanske inte håller med om att Campo de Fiori är off the beaten path, men det spelar mindre roll.

    Monti, Garbatella och Pigneto är tre andra fantastiskt fina områden!

    Kika gärna in vår Romguide om ni inte gjort det redan. Har bott i staden och besökt den minst 10 gånger efter det (Gustav). Inte lika fina bilder som er (verkligen fantastiska) men kan säkert vara intressant iaf :)

    /Gustav och Julia

    1. För mig var det lite så. Att jag var tvungen att hitta en annan sida. Kan hålla med om att Campo De´Fiori ligger nära centrum, men tror ändå att många inte riktigt hittat dit. Stort tack för komplimangen och för att era tips. Ska in och kika på er guide så klart. Alla tips är bra tips :).

  2. Vilket perfekt inlägg för mig som åker till Rom om två veckor! Och det är andra gången jag åker dit så perfekt med tips på lite mer okända sevärdheter.

    1. Vilken bra timing :). Kul att du kanske hittar lite ny inspiration här. Det är ju lite det som är meningen :). Ha en underbar resa och ät lite gelato för en annan med.

  3. Så inspirerande att läsa om Rom bortom gängse turistiska sevärdheter! Vi kommer definitivt att ha med ditt läsvärda inlägg på vår – ännu oplanerade – upptäcktsfärd till Rom. Tack också för alla matnyttiga restaurangtips.

    1. Stort tack för era fina ord. Hoppas ni hittar massor med egna små pärlor och favoriter som ni i er tur kan tipsa om :)

  4. Då upplevde vi en del av det samma Rom då ;-) Vad tyckte du om Basilica di San Clemente?

    1. Tyvärr hann vi inte med den. Men nu ser jag fram emot att åka till Rom igen och se den nedre delen av min lista :).

  5. Underbara Italienbilder! Och många bra tips. Sparar det här inlägget till nästa Romresa.

    1. Tack Sofia. Kanske du hinner med lite mer än vad vi gjorde :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *