Tiden går galet fort. När man är tjugo, känns det som att man kommer förbli det för alltid. Och sen när man är låt oss säga trettio plus, lite mer, och tittar tillbaka inser man HUR galet fort allt gått. Bara inom loppet av tjugo år har resandet förändrats helt.
Resandet har förändrats oerhört mycket mer för vår generation, än våra föräldrars. Även om tekniken förändrades för dem med, så ställdes allt på sin spets med internets intåg och androidtelefonen och världen krympte rejält. En gång i tiden existerade inte smarta telefoner eller plattor. Bärbara datorer var för de som hade råd. Och resandet i allmänhet, ja livet i allmänhet, var mycket annorlunda. Teknologin har revolutionerat hur vi reser, på gott och ont. Här kommer fjorton saker som förändrats efter den digitala teknikens intåg. Så här såg vårt resande ut för bara tjugofem år sedan. Något jag glömt :)?
14 SAKER SOM HAR ÄNDRATS MED RESANDET PÅ GRUND AV TEKNIKEN
1. RESEBYRÅ
Utan undantag bokades alla biljetter på resebyrån. De ordnade med flyg, tåg och hotell. Såvida man inte skulle hälsa på släktingar i Sydeuropa. Då satte man sig i bilen och laddade med papperskartor.
2. INTERNATIONELLT TELEFONKORT
Enda sättet att hålla kontakten med de där hemma var ett telefonkort. Som ett kreditkort för telefoni med en fast summa att ringa för. Man ringde då antingen från en telefonkiosk eller från posten. Mynt i telefonkiosk gick också bra.
3. CD-SPELARE ELLER FREESTYLE
Utan Spotify eller dagens telefoner, var modellen för att lyssna på musik antingen en freestyle eller walkman. Senare blev den lite moderna i form av en CD-spelare. Som i sin tur ersattes av en ipod.
Foto: Unsplash / Florian Schmetz
4. PAPPERSKARTA
När man kom fram köpte man den obligatoriska papperskartan. Och den följde man slaviskt. Det fanns inte så många andra alternativ.
5. FLYGTIDERNA
Om man skulle kolla sina flygtider, fick man ringa sitt flygbolag.
6. GUIDEBÖCKER & LOKALBOR
Resan planerades med hjälp av guideböcker, i pappersformat. Eller så fick man förlita sig på lokalborna.
7. RESECHECKAR
Det vanligaste sättet att ta med sig pengar var varken kontanter eller kreditkort. Resecheckar var modellen. Dessa köpte man i sin bank hemma och fick sedan växlas in på en lokal bank.
8. KAMERA
Var inte en mobil som man kunde ta flera tusen bilder med. Man hade två rullar film med 24 bilder på varje. Varje bild togs med omsorg och bara EN bild på varje ställe. Man var ju tvungen att spara på bilder. Dessa framkallades sedan i butik hemma och kunde hämtas efter en vecka eller två.
9. HOTELLEN EN ÖVERRASKNING
Oftast visste man varken var hotellet låg eller hur det såg ut. Och när man hittade ett hotell man gillade, såg man till att boka det till året därpå. Genom ett telefonsamtal.
10. BOOMBOX
När man reste med vänner, fanns det alltid någon som tog med boomboxen. Också kallad bergsprängare. En enorm bandspelare med kassetter som togs med överallt. Till stranden, på rummet och ibland när man var ute och gick.
Foto: Unsplash / Krakenimages
11. BREVVÄNNER
Så kallades de personer som man lärde känna och ville fortsätta hålla kontakt med när man åkt hem. Brev skrevs och skickades med snigelpost.
12. SOCIALA MEDIER & VYKORT
SM var inget man behövde fundera på. Nu är det ju nästan obligatoriskt att uppdatera sin sociala status på minst ett socialt media. Inte heller behövde man oroa sig för sådant som att koppla upp sig eller wifi. Att resa innebar frihet. Däremot skickade man ALLTID vykort till allt och alla. Vykort som kom fram flera veckor efter att man redan kommit hem.
13. BILSEMESTER
Man körde fel mer som regel än undantag. Man förlitade sig helt på bilkartor stora som bilen när man vecklat ut dem. Och om föräldrarna någonsin läste kartan likadant från gång till gång vågar jag inte svara på. Om man körde fel? Då stannade man en lokal taxi som fick hjälpa en ut ur storstaden.
Foto: Unsplash / Tabea Damm
14. MALDIVERNA
Ingen hade naturligtvis varit där, men oj vad man längtade till Maldiverna. Drömresemålet nummer ett. Drömresan blev sanna för oss för två år sedan.
Translation
Travelling has changes a lot these last twenty years. Thanks to the Internet and mobile phones it has become very easy to travel. When my parents, and me later traveled, we had to relay on paper maps, phone boots and travel books.
Hehe kul. Jag hade aldrig något resesällskap som tog med bergsprängaren dock. :-)
Och böcker och papperskorgar händer det att jag fortfarande använder.
Skrev faktiskt ett likartat inlägg för ett par år sedan.
https://4000mil.se/index.php/inte-battre-att-resa-forr/
Haha. Ja det var speciellt. Vi har tyvärr i princip helt släppt både papperskartor och böcker. Men jag återvänder gärna till sparade resetidningar… men mest efter resan :)).
Oj så sant! Känner igen allt, utom resebyrå (har provat en gång men då hade jag rest länge på andra sätt) och boombox (aldrig hört ordet???). Kommer också ihåg nån slags ringande som hette ”Collect call” ;)
Boombox, ni kanske kände igen den mer som bergsprängare :). Collect Call ja :). När man ringde hem och lät familjen betala… eller i vårt fall när släkten från Balkan ringde :).